είδαμε

Περί πράσινων εξορύξεων και άλλων φαιδρών

photo-19Στη περιοχή Talvivaara της Φινλανδίας η εταιρεία εξορύξεων που δραστηριοποιείται εκεί υποστηρίζει ότι εξορύσσει ουράνιο με τους πλέον συμβατούς με το περιβάλλον όρους. Τα αποτελέσματα της κατά-«πράσινης» δραστηριόητητας της είναι κάτι παραπάνω από εύγλωττα: Μέχρι σήμερα (και ενώ η εταιρεία δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 2009) τουλάχιστον 250 στρέμματα γης (κυρίως ρέματα και λίμνες) έχουν ρυπανθεί ανεπανόρθωτα από τις απορρίψεις των λυμάτων που περιέχουν ουράνιο και βαρέα μέταλλα. Υπολογίζεται ότι μέχρι χίλια κιλά ουρανίου έχει ήδη συσσωρεύσει ως ίζημα στους στο έδαφος της περιοχής! Τελικά πόσο μακρυά είναι η Φινλανδία από τη Χαλκιδική;

«Πράσινη» δημιουργικότητα μετά τον τυφώνα

photo-30Μετά το χάος που προκάλεσε ο τυφώνας Σάντυ στη Νέα Υόρκη, παρατηρήθηκε ένα κύμα αλληλεγγύης μεταξύ κοινοτήτων και ομάδων βάσης στην πόλη:

photo-31στις φωτογραφίες, δυο συλλογικότητες, η «Solar One» που προωθεί τη βιώσιμη ενέργεια, και η ομάδα ποδηλατών «Time’s Up», προσφέρουν δωρεάν φόρτιση τηλεφώνων σε κατοίκους με χρήση φωτοβολταϊκών και ενέργειας από την κίνηση ποδηλάτων αντίστοιχα.

.

«Ανάπτυξη» χωρίς ΜΑΤ, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες γίνεται;

photo-17Στη Ναντ της Δυτικής Γαλλίας, χιλιάδες κόσμου –ακόμα και οι αστικές εφημερίδες μιλάνε για διαδηλώσεις με 40.000 κόσμου στην περιοχή- έχουν αρχίσει ένα μεγάλο αγώνα από το φθινόπωρο ενάντια στα «αναπτυξιακά» πλάνα της κυβέρνησης και μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών για τη δημιουργία νέου αεροδρομίου.

photo-18Το σχέδιο μιλάει για κατασκευή νέου αεροδρομίου (ενώ η πόλη διαθέτει ήδη ένα) σε περιοχή που είναι εξ ολοκλήρου δασική γη και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.  Η κυβέρνηση έχει στείλει τα γαλλικά ΜΑΤ να «κάνουν τη βρώμικη δουλειά». Από τη Χαλκιδική μέχρι τη Γαλλία και τις χώρες του παγκόσμιου Νότου, το σύνθημα είναι το ίδιο «Οι ανάγκες μας ενάντια στην ανάπτυξή τους!»

Η άλλη Αμερική ενάντια στις πετρελαϊκές της

photo-29Στις 07/01/2013, φοιτητές αλυσοδέθηκαν στα γραφεία της εταιρείας TransCanada, στη Μασαχουσέτη. Η TransCanada είναι ιδιοκτήτρια του αγωγού Keystone που μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ. Το γιγάντιο έργο επέκτασης του αγωγού (Keystone XL, μήκους 1.700 μιλίων) προς τα διυλιστήρια του Τέξας έχει εγείρει σημαντικές αντιδράσεις γιατί βασίζεται στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων μη συμβατικού πετρελαίου ασφαλτούχου άμμου (tar sands). Η εξόρυξη από κοιτάσματα tar sands, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, ερευνητικούς οργανισμούς αλλά και τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες της Ε.Ε., δημιουργεί πολύ μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα συμβατικά πετρελαϊκά κοιτάσματα.

Μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή αποφεύχθηκε από καθαρή τύχη!

photo-20Στις 31 Δεκεμβρίου 2012 η πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Kulluk της Shell προσέκρουσε στο νησί Sitkadilak στο δυτικό κόλπο της Αλάσκα σε νερά με βάθος μόλις 12 μέτρων, ενώ την ρυμουλκούσαν από την Αρκτική προς την Αλάσκα. 4.300 τόνοι (!) πετρελαιοειδών βρίσκονται στην προσαραγμένη πλέον πλατφόρμα ενώ ευτυχώς δεν έχει αναφερθεί κάποια διαρροή. Το ειρωνικό της υπόθεσης: Το λιώσιμο των πάγων στο Βόρειο Πόλο λόγω της κλιματικής αλλαγής που εν πολλοίς η υπέρμετρη χρύση ορυκτών πόρων προκαλεί, προσελκύει το ενδιαφέρον των μεγάλων πετρελαικών καθώς νέα κοιτάσματα πετρελαίου έρχονται στο φως. Και για μια ακόμη φορά οι πετρελαικές εταιρείες «φλερτάρουν» με μη αντιστρέψιμες περιβαλλοντικές καταστροφές στο κηνύγι για την εξόρυξη και της τελευταίας σταγόνας του μαύρου χρυσού!