Παραλία Αγ. Κοσµά: µήπως ζούµε το τελευταίο καλοκαίρι µιας ελεύθερης πλαζ;

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAΓια πολλά χρόνια η παραλία του Αγ. Κοσµά ήταν κλειστή για τους ανθρώπους που δεν µπορούσαν ή δεν ήθελαν να πληρώσουν εισιτήριο. Η εταιρία που εκµεταλλεύονταν την πλαζ την είχε αποκλείσει εισπράττοντας εισιτήρια τη µέρα και µετατρέποντάς την, παράνοµα, σε χώρο δεξιώσεων και νυχτερινής διασκέδασης τη νύχτα.

Αυτά ως το καλοκαίρι του 2007. Όταν µε µια πολυήµερη απεργία πείνας ο Δήµαρχος Κορτζίδης κατόρθωσε να συγκεντρώσει τις πιο ποικίλες δυνάµεις της αυτοδιοίκησης και των κινηµάτων γύρω από το αίτηµα της ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα.

Με τη συµπαράσταση πλήθους κοινωνικών φορέων ο Δήµος Ελληνικού συντόνισε την επιχείρηση αφαίρεσης των περιφράξεων της πλαζ. Ήταν εκεί δεκάδες Οργανισµοί αυτοδιοίκησης, το ΤΕΕ, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός σύλλογος, το ΕΚΑ, συνδικάτα, πολιτικοί παράγοντες από όλους τους χώρους και βεβαίως κάµποσες χιλιάδες ενεργοί πολίτες των κινηµάτων πόλης.

Ακολούθησαν τα δικαστήρια. Δήµαρχος, αντιδήµαρχοι, αιρετοί και εργαζόµενοι στο Δήµο στοχοποιήθηκαν από τις εταιρίες που παράνοµα εκµεταλλεύονταν την πλαζ. Σύρονται ακόµη σήµερα αλλά και για πολλά χρόνια ακόµη θα ταλαιπωρούνται σε ποινικές και αστικές δίκες. Χαλάλι. Για το δικαίωµα της ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα.

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες της εποχής όσοι ζήσαµε τα γεγονότα νιώθουµε τη συγκίνηση µαζί µε την περηφάνια για ό,τι έγινε, να ανακατεύονται µε τη ανησυχία για το τι πρόκειται να συµβεί.

Διότι πέρασαν ήδη εφτά καλοκαίρια και µπαίνουµε στο όγδοο που χιλιάδες κάτοικοι του λεκανοπέδιου χαίρονται καθηµερινά ελεύθερα την πλαζ. ΑΜΕΑ που δεν µπορούσαν για χρόνια να κολυµπήσουν, γιατί στις πλαζ δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισµός, µπόρεσαν στον Αγ. Κοσµά, χάρις στις προσπάθειες του δήµου και των εθελοντών. Καθηµερινά εκατοντάδες µέλη των ΚΑΠΗ διάφορων δήµων της περιοχής καταφθάνουν για να χαρούν λίγη θάλασσα.

Του χρόνου όµως τι θα γίνει; Η δηµοτική αρχή που θα αναλάβει το Σεπτέµβρη, στο πρόγραµµά της, µιλά για εφαρµογή «µικρού» εισιτηρίου για τους µη δηµότες. Και η περιοχή προσφέρεται ήδη, µέσω ΤΑΙΠΕΔ στη Lamda του κου Λάτση. Μαζί µε το Αθλητικό κέντρο του Αγ. Κοσµά και το πρώην αεροδρόµιο.

Οι πολίτες θα χρειαστεί να υπερασπιστούν αυτό που καταχτήθηκε µε πολύ αγώνα το 2007. Διότι, όπως έδειξε η ζωή και ιδιαίτερα η εµπειρία των τελευταίων χρόνων, όλα τα δικαιώµατα, µε όσο αγώνα κι αν καταχτήθηκαν, χρειάζονται αγώνες για την υπεράσπισή τους. Και οι βουτιές στον Αγ. Κοσµά θα χρειαστούν νέους αγώνες για να παραµείνουν ελεύθερες.

ΑΚΗΣ ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ