Φρεαττύδα και Βοτσαλάκια: δυο παραλίες στο λιµάνι

PHOTO-16Φρεαττύδα και Βοτσαλάκια… δυο παραλίες του Πειραιά που στο διάβα του χρόνου αφηγούνται την ιστορία της πόλης, από την αρχαιότητα µέχρι σήµερα. Αρκεί να ξαπλώσεις δίπλα στο κύµα, να φέρεις το τοπίο µια γύρα µε τα µάτια σου και όλη η αφήγηση ξετυλίγεται µπροστά σου. Θα δεις το τείχος, τα σπήλαια, τις φυσικές οµορφιές, τον υδροβιότοπο, θα ακούσεις τις φωνές των χιλιάδων λουόµενων που βούτηξαν στα νερά τους, τις χαρές και τα παιχνίδια.

Όµως, καθώς µπαίνεις στη θάλασσα, θα σκοντάψεις πάνω στα µπάζα που κείτονται ακόµα εκεί ζωντανά, να θυµίζουν πως έθαψε την πόλη και τα µνηµεία της ο Σκυλίτσης. Ανάµεσα στα βότσαλα θα βρεις κοµµάτια από πολύχρωµα µωσαϊκά και θα νοσταλγήσεις εκείνη την εποχή που βλέπεις µόνο στις cards postales. Τον Πειραιά µε τα όµορφα νεοκλασικά, µια πόλη που χάθηκε στο χρόνο και έχει αφήσει πίσω της ετοιµόρροπα µελαγχολικά κουφάρια. Θα θυµηθείς έναν Πειραιά που αγάπησαν πολύ οι πειραιώτες, αλλά όχι οι Δήµαρχοι του.

Αφού κάνεις τη βουτιά σου θα θελήσεις να απλωθείς στην παραλία για να στεγνώσεις κάτω από τον ήλιο, όµως ο ήλιος είναι δυνατός και θα αναζητήσεις σκιά. Θα τη βρεις κάτω από τις οµπρέλες που έβαλε η Δηµοτική Αρχή για σένα. Και εκεί που θα βολευτείς και θα είσαι έτοιµος να κλείσεις τα µάτια, µια δυνατή µουσική θα σε προσγειώσει απότοµα και ένας σερβιτόρος θα εµφανιστεί να σου πάρει παραγγελία…

Και κάπως έτσι ξεκινά αντίστροφα η αφήγηση.

Στις 30-1-2012 το Δηµοτικό Συµβούλιο Πειραιά, αποφασίζει την αξιοποίηση και διάθεση των παραλιών Φρεαττύδα και Βοτσαλάκια. Ειδικότερα, η σύµβαση παραχώρησης, η οποία σε πολλά σηµεία είναι αόριστη και ασαφής, προβλέπει για την πλαζ Βοτσαλάκια τη δηµιουργία χώρου αναψυκτηρίου και ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων, χώρου για την τοποθέτηση οµπρελών και ξαπλωστρών, οργανωµένου ανοιχτού χώρου στάθµευσης, χώρου catering στο δώµα του κεντρικού κτιρίου του δηµοτικού κολυµβητηρίου και του παράπλευρου δοµηµένου χώρου του ορόφου, θερινού κινηµατογράφου και ένταξη εντός αυτού κυλικείου. Ενώ, για την πλαζ Φρεαττύδα ορίζει τη δηµιουργία χώρου αναψυκτηρίου σε λυόµενη κατασκευή µε παράπλευρο στέγαστρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων, χώρου για την τοποθέτηση οµπρελών και ξαπλωστρών και οργανωµένου ανοιχτού χώρου στάθµευσης.

Η παραπάνω απόφαση της Δηµοτικής Αρχής και όσες ακολούθησαν πάρθηκαν κατά πλειοψηφία µε την υπερψήφισή τους από την παράταξη του Δηµάρχου και την καταψήφισή τους από τις λοιπές παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Τα σχέδια του Δήµου για την αξιοποίηση των παραλιών πυροδότησαν αντιδράσεις από την πλευρά των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι αποφασίζουν να µην επιτρέψουν την παραχώρηση των µοναδικών παραλιών του Πειραιά στους ιδιώτες.

Στις 3-5-2012 πραγµατοποιείται ο διαγωνισµός για την εκµετάλλευση µε τη µορφή µίσθωσης αιγιαλού, παραλίας, κοινόχρηστων χώρων στις παραλίες, ο οποίος κατακυρώνεται µε ετήσιο µίσθωµα 81.000 ευρώ για τα Βοτσαλάκια και 52.000 ευρώ για τη Φρεαττύδα. Οι πλειοδοτικοί διαγωνισµοί για τις δύο παραλίες είναι παράνοµοι, καθώς οι αποφάσεις του Δ.Σ. στις οποίες στηρίζονται έχουν ακυρωθεί. Ο Δήµαρχος δίνει διαταγή να κλείσουν οι πόρτες του Δηµαρχείου για να µην µπουν οι κάτοικοι. Τελικά οι 200 περίπου παρευρισκόµενοι κάτοικοι κατορθώνουν να µπουν και καταθέτουν 2.000 υπογραφές ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, που σήµερα αγγίζουν τις 5.000.

Οι δηµότες αντιµετωπίζονται µε τον πλέον απαξιωτικό τρόπο, απειλούνται µε συλλήψεις, εξυβρίζονται και τελικά και οι δύο παραλίες δίνονται στον ίδιο γνωστό επιχειρηµατία, που επί σειρά ετών διατηρεί κατάστηµα υγειονοµικού ενδιαφέροντος στην παραλία Βοτσαλάκια. Το τελευταίο λειτουργεί µέχρι και σήµερα µε ευθύνη του Δηµάρχου κ. Μιχαλολιάκου, χωρίς άδεια, ενώ έχει κριθεί αυθαίρετο τόσο από την Κτηµατική Υπηρεσία, που εξέδωσε και πρωτόκολλο κατεδάφισής του από το 2005, το οποίο δεν έχει εκτελεστεί ακόµα, όσο και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο του Υπουργείου Πολιτισµού, µε απόφαση του στις 22.3.2013. Οι εγκαταστάσεις των δύο πλέον καταστηµάτων, ένα σε κάθε πλαζ, όλο και επεκτείνονται, δηµιουργώντας µια ανεξέλεγκτη κατάσταση εκµετάλλευσης των µοναδικών παραλιών της πόλης από τους ιδιώτες, µε την ευλογία των Δηµοτικών Αρχών. Από την άλλη πλευρά η «Πρωτοβουλία κατοίκων για τα Βοτσαλάκια και τη Φρεαττύδα» εξακολουθεί να κάνει κινητοποιήσεις και µαζικές εκδηλώσεις µε πολιτικό, επιµορφωτικό και πολιτιστικό περιεχόµενο µέχρι και σήµερα, µε στόχο την οικειοποίηση των παραλιών και την ενηµέρωση των κατοίκων της πόλης για όσα συµβαίνουν ( βλ. http://freevotsalakiafreatida.wordpress.com)

Η εδραιωµένη επί σειρά ετών κατάσταση αυτή, αλλά και η πρόσφατη υπογραφή της σύµβασης παραχώρησης κάθε άλλο παρά προφητικές ήταν. Καθώς, η ιστορία µιλάει και λέει ότι στην πολιτική σκηνή και δη στο πολιτικό παρασκήνιο τίποτα δεν είναι τυχαίο. Και αναφέροµαι στο νοµοσχέδιο-έκτρωµα για τον αιγιαλό, που έρχεται µεταξύ άλλων να νοµιµοποιήσει όλες τις παραπάνω αυθαιρεσίες, καθώς σύµφωνα µε το τελευταίο αίρονται οι σηµερινοί περιορισµοί που αφορούν στην έκταση της παραλίας που µπορεί να παραχωρηθεί για απλή χρήση, αλλά και παρέχεται η δυνατότητα νοµιµοποίησης αυθαίρετων κατασκευών, που βρίσκονται στην παραλία και στον αιγιαλό, στην περίπτωση που εξυπηρετούν επιχειρηµατικούς σκοπούς.

Σε µια εποχή που µας καταδικάζουν στην ανεργία, µας κόβουν τους µισθούς και τις συντάξεις, µας στερούν βασικά αγαθά και υπηρεσίες, µας πετάνε έξω από τα σπίτια µας και µας φορολογούν ακόµα και για τον αέρα που αναπνέουµε, σε αυτή τη µυθική εποχή, που αγγίζει τα όρια της επιστηµονικής φαντασίας, υπάρχει ακόµα παρακάτω… Οι δηµόσιοι και ελεύθεροι χώροι δεν ανήκουν πια στην πόλη και στους κατοίκους της, αλλά στα µεγάλα συµφέροντα. Οι παραλίες των διακοπών µας, της ελευθερίας και της χαλάρωσης µας ανήκουν σήµερα στο «µεγάλο κεφάλαιο» της ιστορίας, στο οποίο ο λαός αποτελεί µια θλιβερή υποσηµείωση. Δεν πρέπει όµως να ξεχνάµε ότι οι αντιφάσεις των συµφερόντων των διαφόρων κοινωνικών οµάδων δηµιουργεί την ανάγκη διαρκούς διεκδίκησης του δικαιώµατος στην πόλη, ιδιαίτερα όταν η σύγκρουση αυτή λαµβάνει χώρα την εποχή της κρίσης, όπου υπάρχει µια τοπική κοινωνία που δοκιµάζεται σκληρά. Θα επιτρέψουµε λοιπόν ένα τέτοιο τέλος;

ΒΙΒΙΑΝ ΓΛΕΝΗ