παραλία µου ιστορία µου

PHOTO-14Έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από τότε, αλλά καλό είναι να θυµόµαστε ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισµός ξεκίνησε από κάποιο ακρογιάλι της χώρας µας. Σε κάποια παραλία ίσως από αυτές που το ΤΑΙΠΕΔ έχει βάλει πωλητήριο, έφτασε πριν χιλιάδες χρόνια από την Ανατολή η τερατόµορφη/ ζωόµορφη θεά της µητρότητας /της µητέρας φύσης και έγινε Ήρα, Αθηνά, Άρτεµις, Αφροδίτη, Εστία. Ο Ευρωπαϊκός πολιτισµός, η φιλοσοφία ξεκίνησαν από αυτά τα ακρογιάλια. Από αυτά τα ακρογιάλια  ανοιχτά και κοινά σε όλους ξεκίνησαν οι αναζητήσεις των ανθρώπων για νέους τόπους. Από εκεί έφευγαν τα εµπορεύµατα, τα προϊόντα, οι ιδέες και εκεί έφταναν άλλα υλικά άγνωστα, που βελτίωναν τη ζωή των ανθρώπων, νέες ανακαλύψεις και νέες ιδέες που οργάνωναν τη σκέψη και τη ζωή. Σε κάποιο από αυτά τα ακρογιάλια έφτασαν στην Ευρώπη το αλφάβητο και οι αριθµοί.

Έχει χαραχθεί βαθειά στην ανθρώπινη συνείδηση ότι η παραλία είναι η πόρτα της µεγάλης φυγής από την πείνα, την καταπίεση, τον θάνατο. Κοινόχρηστη ανά τους αιώνες ήταν ο στόχος από το «θάλαττα – θάλαττα» των αρχαίων µέχρι τους µετανάστες σε άλλες χώρες ή από άλλες χώρες, ελπίζοντας  να µπουν σε κάποιο καρυδότσουφλο για το ταξίδι σε κάποιο απέναντι ακρογιάλι, ικέτες ζωής που καταλήγει  σε στοίχηµα ζωής ή θανάτου.

Μικρό παιδί άκουγα τους µάγκες στον Πειραιά να αστειεύονται όταν ήθελαν να πουν ότι δεν κληρονόµησαν, να λένε «µου άφησε πέντε στρέµµατα θάλασσα». Ο αιγιαλός και η θάλασσα για τη λαϊκή συνείδηση ήταν και είναι κάτι εκτός συναλλαγής. Στο µέλλον όµως, αν το σχέδιο νόµου γίνει νόµος του κράτους, θα µπορείς να ζητήσεις παραχώρηση θάλασσας, να κάνεις τεχνητά νησιά και πάνω να οικοδοµήσεις. Πολιτισµικό σοκ για τους παππούδες και όχι µόνο του λιµανιού του Πειραιά.

Ζούµε εποχές catastroika. Δηµόσια και κοινά σε όλους αγαθά εκτός συναλλαγής γίνονται αντικείµενα του πόθου των νέων ολιγαρχών.  Οι παραλίες, η θάλασσα, τα δάση, τα φυσικά οικοσυστήµατα από κοινόχρηστα  απαραίτητα για τη ζωή και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, γίνεται προσπάθεια να µετατραπούν σε µέσο πλουτισµού της νέας ολιγαρχίας.

Απέναντι σε αυτή την βάρβαρη επίθεση κατά της ζωής και του πολιτισµού οι πολίτες οργανώνονται. Ήδη λειτουργεί µε τη συµµετοχή περισσότερων από εκατό συλλογικοτήτων η επιτροπή «Ακτές ώρα µηδέν», που οργανώνει τον αγώνα για κοινόχρηστες  παραλίες στα πρότυπα του νικηφόρου αγώνα κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24 του συντάγµατος.

Οι παραλίες το καλοκαίρι µας περιµένουν για τους νέους αγώνες.

 

ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΙΛΙΝΗΣ

 

ΥΓ1. Σηµαντική η δράση της 29 Ιουνίου 2014 των νέων ΣΥΡΙΖΑ στην Μαρίνα Φλοίσβου ΑΕ στον Φαληρικό Όρµο. Ένα παράδειγµα για το τι µας περιµένει µε την ιδιωτικοποίηση των παραλιών: πολύς δοµηµένος όγκος, εντατικές χρήσεις γης µε καταστήµατα εστίασης και διασκέδασης, ιδιωτική χρήση και όχι κοινόχρηστη στο δοµηµένο και στον αδόµητο χώρο, µε έλεγχο από ιδιωτική φύλαξη, που απαγόρευσε σε πολίτες να µοιράσουν προεκλογικά φυλλάδια πριν µερικές µέρες.

ΥΓ2.  Διαβάσαµε στον τύπο ότι το καρτέλ µε τον ένα τόνο ηρωίνη θα ξέπλενε τα µαύρα έσοδά του επενδύοντας σε τουριστική επιχείρηση  στο παράκτιο µέτωπο του Σαρωνικού, στην Αττική.

ΥΓ3. Το πρώτο µεγάλο στοίχηµα για τις κινητοποιήσεις αποτελεί ο υπερµαραθώνιος  «240 χιλιόµετρα για τον αιγιαλό» από τα Ίσθµια έως τον Μαραθώνα στην Αττική, που γίνεται από 8 έως 12 Ιουλίου 2014.