είδαμε…

Ηλεκτρονικά απόβλητα στις αφρικανικές χώρες

PHOTO-43

Σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο, οι Αφρικανικές χώρες αποφάσισαν την οργάνωση παναφρικανικής δράσης για τον τερματισμό της εισαγωγής ηλεκτρονικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων παλιών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων από την Ευρώπη, όπου η αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία καθιστά φθηνότερη την εξαγωγή χρησιμοποιημένων αγαθών από τη διαχείρισή τους τοπικά. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν επικίνδυνα συστατικά ενώ μερικές φορές στέλνονται στην Αφρική ως δωρεές για επαναχρησιμοποίηση παρ’ ότι δεν έχουν πλέον καμία χρησιμότητα.Από την πλευρά της η Ε.Ε. πήρε το 2012 μέτρα για την αυστηροποίηση των διαδικασιών εξαγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων ώστε να περιοριστεί το ηλεκτρονικό dumping στην Αφρική.Σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε το 2012, οι ετήσιες εξαγωγές (για το 2009) ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών από την ΕΕ προς τη Δυτική Αφρική που προορίζονταν για απόθεση ανήλθαν στους 220.000 τόνους.

Αζερμπαϊτζάν: Ο αγωγός που τροφοδοτεί έναν δικτάτορα

PHOTO-42Στο τελευταίο του τεύχος (Σεπτέμβριος 2013), το αριστερό βρετανικό περιοδικό Red Pepper αναδεικνύει τις πολιτικές προεκτάσεις του νέου υπερ-αγωγού που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν προς την κεντρική Ευρώπη, συνδεόμενος στο ευρωπαϊκό έδαφος με τον αγωγό TAP.Το Αζερμπαϊτζάν διοικείται από την οικογένεια Αλίγιεφ τα τελευταία 20 χρόνια, ουσιαστικά σε ολόκληρη την περίοδο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Η εδραίωση του καθεστώτος Αλίγιεφ διευκολύνθηκε από την υπογραφή του λεγόμενου «συμβολαίου του αιώνα» το 1994. Σύμφωνα με αυτή την τεράστιας οικονομικής και γεωστρατηγικής σημασίας συμφωνία, 11 πολυεθνικές, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων της BP, της ρωσικής Lukoil, της Amoco και Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, δημιούργησαν κοινοπραξία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κασπίας Θάλασσας. Τα έσοδα από τις εξορύξεις δημιούργησαν τεράστια κέρδη για την οικογένεια Αλίγιεφ ενώ της προσέφεραν την υποστήριξη σημαντικών διεθνών συμμάχων.
Την ίδια στιγμή, οι πολίτες του Αζερμπαϊτζάν αδυνατούν να ικανοποιήσουν βασικές βιοτικές τους ανάγκες και οι υποδομές της χώρας δεν συντηρούνται επαρκώς. Ως αποτέλεσμα, η κοινωνική δυσαρέσκεια προς το καθεστώς Αλίγιεφ έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα, με τη νεολαία της χώρας να οργανώνει την αντίστασή της μέσω του διαδικτύου και των social media. Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν θα εκδιωχθεί το καθεστώς Αλίγιεφ, αλλά πότε θα συμβεί αυτό.

Οταν ανακαλύπτεται πετρέλαιο η δημοκρατία και το περιβάλλον περνούν σε δεύτερη μοίρα

PHOTO-44Η ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου στη λίμνη Μαλάουι που βρίσκεται στα σύνορα του Μαλάουι, της Μοζαμβίκης και της Τανζανίας επανέφερε τη διαμάχη για τα σύνορα. Η Τανζανία διεκδικεί το μισό βόρειο κομμάτι της λίμνης και το Μαλάουι αντιτάσσεται σε αυτήν τη διεκδίκηση. Ακόμη το σοβαρό ζήτημα για την τοπική κοινωνία έγκειται στο ότι η γενικότερη στροφή του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης του Μαλάουι από την αγροτική παραγωγή στις εξορύξεις μεγάλης κλίμακας συμβαίνει χωρίς τις απαιτούμενες αλλαγές στο θεσμικό, πολιτικό και νομοθετικό πλαίσιο που θα μπορούσε να διασφαλίσει μια ισότιμη και κοινωνικά δίκαιη οδό έρευνας και εξόρυξης των φυσικών πόρων που θα σεβεται το περιβάλλον. Η τοπική κοινωνία φοβάται τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα επιφέρει η εξόρυξη πετρελαίου στη λίμνη Μαλάουι στην αλιεία και τον οικοτουρισμό. Το εισόδημα, η τροφή και η πρόσβαση σε νερό πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπων εξαρτάται από τη λίμνη Μαλάουι. Τέλος η λίμνη φιλοξενεί πάνω από δυο χιλιάδες διαφορετικά είδη ψαριών και η σημασία της για τη βιοποικολότητα είναι αυτονόητη.
http://www.ejolt.org/2013/09/oil-is-getting-malawi-in-troubled-waters/

Δημοψήφισμα στο Αμβούργο για τη δημόσια ενέργεια

PHOTO-51Μαζί με τις εθνικές γερμανικές εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου, στο Αμβούργο πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για την επαναδημοτικοποίηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που μέχρι σήμερα ανήκε στη Σουηδική εταιρεία Vattenfall. Το “ΝΑΙ” στην επαναδημοτικοποίηση κέρδισε, έστω και με το οριακό 51%. H τοπική Βουλή καλείται να ξεκινήσει τη διαδικασία επαναδημοτικοποίησης εντός της βδομάδας.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος συνιστά πλήγμα για τον σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο της πόλης Όλαφ Σολτς. Υπενθυμίζεται ότι οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν ταχθεί σθεναρά κατά της επαναγοράς των δικτύων ενέργειας από το δήμο του Αμβούργου, έχοντας μάλιστα την υποστήριξη τόσο των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων όσο και του Συνδέσμου Βιομηχάνων του κρατιδίου του Αμβούργου, οικονομικών επιμελητηρίων , της Ένωσης Φορολογουμένων και του ενεργειακού κολοσσού Vattenfall. Την πρωτοβουλία για την επαναδημοτικοποίηση των δικτύων είχαν στηρίξει αντιθέτως οργανώσεις και συνδικάτα που έχουν την υποστήριξη του κόμματος της Αριστεράς και των Πρασίνων (μεταξύ των οποίων και η Attac), καθώς και η Εκκλησία.

Ποινές με αναστολή για Βέλγους ακτιβιστές ενάντια στους ΓΤΟOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στις 24 Σεπτεμβρίου Βελγικό δικαστήριο καταδίκασε 11 ακτιβιστές για κατηγορίες περί οργανωμένου εγκλήματος για τη συμμετοχή τους σε μια ημέρα δράσης ενάντια στην καλλιέργια γεννετικά τροποιημένης παατάτας, στο Wetteren το Μάιο του 2011. Οι ακτιβιστές καταδικάστηκαν για σύσταση συμμορίας, εγκηματική βλάβη και αντίσταση στη σύλληψη σε ποινές από 6 έως 12 μήνες και να καταβάλλουν πρόστιμα και κόστη 25 χιλιάδων ευρώ.
Αν και υπήρξε κάποια ανακούφιση που αποφεύχθηκαν μεγαλύτερες ποινές, η απόφαση δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την ελευθερία του λόγου των πολιτών. Είναι η πρώτη φορά που περιβαλλοντικοί ακτιβιστές καταδικάζονται για οργανωμένο έγκλημα στο Βέλγιο… Για το συμβολικό ξερίζωμα μερικών πατατών από ένα χωράφι!
για περισσότερες πληροφορίες: http://www.fieldliberation.org