Κυλλήνη: ένας πολύ ενδιαφέρων δήμος

photo-30Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης είναι ένας πολύ ενδιαφέρων από κάθε άποψη Δήμος της Ηλείας (με πολλές και δυναμικές τουριστικές και αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες, το λιμάνι και τα φημισμένα λουτρά της Κυλλήνης, αρχαιολογικούς χώρους, το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς). Εξίσου δύσκολος στη διοίκησή του, με πληθυσμό άνω των 23.000 κατοίκων σε 19 τοπικές κοινότητες. Τον συγκροτούν 4 ισοδύναμοι σχεδόν καποδιστριακοί Δήμοι (Ανδραβίδας, Βουπρασίας, Λεχαινών και Κάστρου Κυλλήνης) από τους οποίους ο μεγαλύτερος, αυτός της Βουπρασίας προέβαλε τις ισχυρότερες αντιρρήσεις διεκδικώντας μέχρι τέλους την αυτονομία του. Εξαιτίας αυτών των αντιρρήσεων κρίθηκε και η προηγούμενη εκλογή. Πρώτο πρόβλημα λοιπόν ο τοπικισμός και το πώς θα επιτευχθεί μια δίκαιη εξισορρόπηση των φυγόκεντρων δυνάμεων.

Στην περιοχή αυτή άλλωστε βρίσκεται και η περίφημη Νέα Μανωλάδα με τα παραγωγικά και προσοδοφόρα φραουλοχώραφα και τους εκεί εργαζόμενους χιλιάδες μετανάστες. Οι συνθήκες διαμονής κυρίως αυτών των ανθρώπων, αποτελούν ένα από τα μεγάλα προβλήματα που θα κληθεί (με την εκ των ουκ άνευ συνδρομή της Πολιτείας) να αντιμετωπίσει η επόμενη διοίκηση του Δήμου, αφού η σημερινή παρέμεινε παθητικός θεατής.

Στα κοινά βασικά προβλήματα ας προσθέσουμε τη διαχείριση των αστικών και αγροτικών αποβλήτων, στερεών και υγρών, την προβληματική αγροτική οδοποιϊα, το υποβαθμισμένο οδικό δίκτυο και την πλήρη κατάργηση του σιδηροδρομικού δικτύου, τη ρύπανση των ακτών από αγροτικά και αστικά απόβλητα και τα αυθαίρετα κτίσματα, την προσδοκούμενη υδροδότηση όλων των οικισμών από το Φράγμα του Πηνειού.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΡΑΓΚΑΡΗΣ

Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον