Κοζάνη: τόπος να ζεις

photo-36Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις» συγκροτήθηκε  το καλοκαίρι του 2010. Πρόκειται για συλλογικότητα, στην οποία συμμετέχουν πολίτες διαφορετικών  κοινωνικών, πολικών και κομματικών καταβολών.

Η περιοχή μας βρισκόταν ήδη σε κρίση. Αιτία  το παραγωγικό μοντέλο που στηριζόταν στην μονοδιάστατη υπερεκμετάλλευση του λιγνίτη, κατέστρεφε τους φυσικούς πόρους της περιοχής και υπέσκαπτε συστηματικά την ανάπτυξη κάθε άλλης παραγωγικής δραστηριότητας. Αυτή η πολιτική εγκλώβισε την κοινωνία σε πολιτικές που πριόνιζαν το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμασταν μεταφέροντας τον λογαριασμό στις επόμενες γενεές.  Η 25ετής Δημοτική Αρχή  ενσωματώνει όλες τις παθογένειες του δικομματικού πολιτικού συστήματος που οδήγησε την χώρα στην κρίση (πελατειακές σχέσεις, κομματοκρατία, σπάταλη διαχείριση των πόρων κλπ.)και είναι υπεύθυνη για τις κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις στον τόπο μας

Εμείς ως Δημοτική Κίνηση  θελήσαμε να προτείνουμε έναν διαφορετικό τρόπο παρέμβασης στα δημοτικά πράγματα. Στόχος μας,  πέρα από τις εκλογές και την παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο, η διαρκής παρουσία στη δημόσια ζωή,  η  κοινωνική δράση και οι  επεξεργασμένες προτάσεις τοπικής, κυρίως, πολιτικής. Αποδείξαμε επί 4 χρόνια πως υιοθετήσαμε  και εφαρμόσαμε, όσα  εξαγγείλαμε στην ιδρυτική μας διακήρυξη.  Λειτουργούμε δημοκρατικά, σεβόμενοι τα συλλογικά μας όργανα. Αναπτύξαμε, κατά μόνας ή σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους, δράσεις πολιτικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και κινηματικές  προσβλέποντας  στη συμμετοχή και την κινητοποίηση της κοινωνίας. Συνεισφέραμε στις εθελοντικές κοινωνικές δομές (ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης, κοινωνικό παντοπωλείο).

Με την παρουσία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, δια του εκπροσώπου μας Λευτέρη Ιωαννίδη, αναδείξαμε τοπικά προβλήματα, καταδείξαμε  ανεπάρκειες και  ευθύνες της 25ετούς Δημοτικής Αρχής,  καταθέσαμε   τεκμηριωμένες προτάσεις (πέρα από στείρες αντιπαραθέσεις), προτείναμε ένα εναλλακτικό μοντέλο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, λειτουργήσαμε με ένα διαφορετικό πολιτικό ήθος.

Με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και ενόψει των εκλογών  εκλέξαμε τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας και υποψήφιο Δήμαρχο.

Στην Δημοτική Κίνηση ξεκινήσαμε ήδη την ανακοίνωση των  προγραμματικών μας θέσεων (www.toposnazeis.gr). Μετά από διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία και συλλογική δουλειά συναποφασίσαμε για το πρόγραμμά μας, το οποίο χαρακτηρίζεται από καινοτόμες, αλλά ρεαλιστικές θέσεις, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά δίκαιες και βιώσιμες. Οι πολιτικές  μας διαπνέονται  από ολοκληρωμένη, συμμετοχική και μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα αξιοποιεί συνολικά τα πλεονεκτήματα της περιοχής (γεωργία, τουρισμός, πολιτισμός, Α.Π.Ε). Στόχος μας η έξοδος του Δήμου μας  από την γκρίζα πραγματικότητα και η πορεία  προς ένα πράσινο και βιώσιμο μέλλον. Κλειδί για την επιτυχία  της  πολιτικής μας   είναι  η κινητοποίηση  και η συμμετοχή των πολιτών.

Θα συνεχίσουμε με γνώμονα  την ρήση “σκέψου παγκόσμια- δράσε τοπικά” και  όραμα  ένα Δήμο βιώσιμο, ανθρώπινο, συμμετοχικό με την κοινωνία στο επίκεντρο.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

υποψήφιος Δήμαρχος με το συνδυασμό “Δήμος Κοζάνης – Τόπος να ζεις”

Advertisements