Καλλιθέα: παράλια πόλη για τους κατοίκους της και όλη την Αθήνα

photo-27Κάποτε η Καλλιθέα ήταν μια παράλια πόλη. Οι παλιοί κάτοικοι θυμούνται την αμμουδιά στις Τζιτζιφιές, όπου έκαναν μπάνιο εκατοντάδες άνθρωποι, τα δέντρα με τα πορτοκαλοκίτρινα τζίτζιφα που έδωσαν το όνομά τους στην περιοχή. Σήμερα πια, οι νεότερες γενιές δεν θυμούνται τη θάλασσα, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες δυσκολεύονται να βρουν διέξοδο προς την παραλία, η μικρή υπόγεια διάβαση δεν έλκει για να τη διασχίσει κανείς και να βγει στην τσιμεντωμένη επιφάνεια, μπροστά από το γραμμικό κτίριο, όπου υπάρχει η μοναδική, στενή, είσοδος που οδηγεί στη θάλασσα.

Η πόλη μας, από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του λεκανοπεδίου αλλά και της Ευρώπης, έχει επίσης πολύ χαμηλή αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο συγκρινόμενη με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, προστέθηκαν νέες επιχωματώσεις στην παραλία και χτίστηκαν χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα ή καθόλου, όπως το περίφημο «Γραμμικό Κτίριο» που ξεκινά από το ΣΕΦ και φτάνει μέχρι το Τάε-Κβο-Ντο στα σύνορα με το Π. Φάληρο. Λίγο καιρό μετά την υπογραφή της αποικιοκρατικής συμφωνίας με το Ίδρυμα Νιάρχου, εμφανίστηκε νέο σχέδιο «αξιοποίησης» της παραλίας, μέρος του γενικότερου σχεδιασμού για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Με το σύνθημα «να φτιάξουμε την ελληνική Ριβιέρα», 66 χμ παραλίας από το ΣΕΦ ως το Σούνιο παραδόθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ και την «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ», που έχουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται και να πουλάνε τις παραλίες, χωρίς έλεγχο.

Η παραλία της Καλλιθέας: Ξαφνικά λοιπόν η κυβέρνηση, παρουσίασε ένα σχέδιο για τον Φαληρικό όρμο, που με λίγα λόγια προβλέπει τα εξής: Η λεωφόρος Ποσειδώνος θα πάει λίγο πιο μέσα προς τη θάλασσα, και θα «εγκιβωτισθεί» σε ένα λόφο ύψους περίπου 10 μέτρων, δηλαδή 4,5 μέτρα ψηλότερα από όσο είναι σήμερα. Πάνω σε αυτόν το λόφο θα δημιουργηθεί ένα πάρκο, μέσα στο οποίο θα χτιστούν 4.000 τμ τουλάχιστον κτιρίων αναψυχής και εμπορίου. Το σχέδιο προβλέπει επίσης 4 μεγάλες «εσπλανάδες» με προβλήτες που θα καταλήγουν μέσα στη θάλασσα, η μία εξ αυτών τεραστίων διαστάσεων. Αυτό είναι το λεγόμενο «τοπόσημο» που κάλλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προβλήτα κρουαζιεροπλοίων η υδροπλάνων.

Η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας έχει ως πρόταγμα στη δράση της την αποκατάσταση της σχέσης της πόλης με τη θάλασσα και τη βελτίωση της περιβαλλοντικής εικόνας της Καλλιθέας. Διεκδικούμε περισσότερο πράσινο, για το λόγο αυτό και η αντίθεσή μας με το χτίσιμο της Λυρικής και της Βιβλιοθήκης στον Ιππόδρομο, που, όσο σημαντικά κι αν είναι, στέρησαν την πόλη μας από ένα πιθανό πνεύμονα πρασίνου.

Η παραλία ανήκει στους δήμους Καλλιθέας-Μοσχάτου/Ταύρου και θα πρέπει να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων. Προτείνουμε τη σύσταση ενός Μητροπολιτικού – διαδημοτικού φορέα από την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους Καλλιθέας και Μοσχάτου/Ταύρου ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του χώρου καθώς και την ευθύνη για τη δημιουργία των απαραίτητων για την περιοχή αντιπλημμυρικών έργων.

Προτείνουμε την ταπείνωση της παραλιακής λεωφόρου και την ανάπτυξη ενός δημόσιου, κοινόχρηστου πάρκου που να περιλαμβάνει την παραλία της Καλλιθέας και Μοσχάτου/Ταύρου, ενιαίου με την εκβολή και την κοίτη του Ιλισού ποταμού. Ενός παράλιου πάρκου, χώρο πρασίνου και αναψυχής με ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα και περιορισμένη χρήση κτιρίων, πόλο έλξης για τους κατοίκους όλου του λεκανοπεδίου.

Για να αποδοθεί η παραλία του Φαληρικού Όρμου στους πολίτες των παράλιων δήμων και όλης της Αθήνας και όχι στα αδηφάγα ιδιωτικά συμφέροντα!

ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ

μέλος της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλλιθέας

Advertisements