η ζωτική κλίμακα του αγώνα…

photo-44Αυτοδιοικητικές εκλογές, δημοτικές και περιφερειακές, στην εποχή της βαθιάς συνδυασμένης οικονομικής – οικολογικής κρίσης του καπιταλισμού, στην εποχή των μνημονίων, της κοινωνικής εξαθλίωσης, της λεηλασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Στην εποχή του Καλλικράτη.

Η πολιτική παίρνει σάρκα και οστά στο συγκεκριμένο, στα απτό, στο άμεσο. Εφαρμόζεται στο σώμα των ανθρώπων, στο «ανόργανο σώμα» της φύσης, μεταβάλλοντας τις σχέσεις που καθορίζουν την ίδια την κοινωνική ζωή. Εφαρμόζεται σε έναν συγκεκριμένο χρόνο και σε έναν συγκεκριμένο τόπο, δεν πρόκειται για εικόνα στα δελτία των οκτώ, για λογύδριο σε ένα παράθυρο. Βιώνεται με τη μια μορφή ή την άλλη –στον τόπο διαβίωσης, στο χώρο εργασίας– σε κάθε απομακρυσμένο χωριό, ορεινό ή νησιωτικό, σε κάθε δήμο, σε κάθε περιφέρεια από την Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο, μέχρι την Ήπειρο και τη Λακωνία. Σε αυτή την κλίμακα, του συγκεκριμένου, αναπτύσσονται αγώνες, κινήματα, διεκδικήσεις των κοινωνιών για την προστασία των πιο κρίσιμων συνθηκών διαβίωσής τους, για την ποιότητα ζωής τους, ενάντια στην υφαρπαγή γης από μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους, ενάντια στην εκτόπιση των τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων, ενάντια στην επιβολή και στον αυταρχισμό της εξουσίας.

photo-48Οι αυτοδιοικητικές εκλογές για τη ριζοσπαστική Αριστερά αποτελούν προνομιακό πεδίο ανάδειξης όλων αυτών των αγώνων, των διεκδικήσεων, των κινημάτων και των κοινωνικών τοπικών αναγκών. Μπορούν να αποτελέσουν ένα «εργαστήριο» προώθησης της δημοκρατίας στη βάση, της κοινωνικής συμμετοχής και του ελέγχου, της προώθησης ριζοσπαστικών υποδειγμάτων με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες, την κοινωνική αλληλεγγύη, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, και των κοινωνικά αδύναμων.  Σε αυτή την κατεύθυνση η μορφοποίηση αυτής της κοινωνικής δυναμικής, σε πολιτική ισχύ σε δήμους και περιφέρειες μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο, στέρεο, βήμα… ανατροπής.

Κάθε προσπάθεια για αριστερή ανατροπή, για κοινωνικό-οικολογικό μετασχηματισμό δεν μπορεί παρά να πατά γερά πάνω σε κινήματα, σε αγώνες των κατοίκων για το απτό. Στους αγώνες ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, στην επέλαση των ιδιωτικών βιομηχανικών ΑΠΕ στο βόρειο Αιγαίο, στην Κρήτη, στη Στερεά. Στους αγώνες για την προστασία των υδάτων στην Ήπειρο, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, στο ξεπούλημα του «Ελληνικού», στην ιδιωτικοποίηση των αιγιαλών στην εκποίηση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ακόμα και περιοχών NATURA στο Ιόνιο.

Οι αγώνες αυτοί εμπεριέχουν μια σειρά αξιών, αρχών και προταγμάτων που σκιαγραφούν ένα πλήρως αντιθετικό υπόδειγμα σε αυτό του κέρδους, του ανταγωνισμού, της συγκέντρωσης, της εκμετάλλευσης, της κατασπατάλησης και της επιβολής. Εμπεριέχουν τις αρχές της δημοκρατίας στο σχεδιασμό, στις αποφάσεις και στον έλεγχο. Της αποκέντρωσης της παραγωγής και της κατανάλωσης, της αυτοοργάνωσης και της συλλογικής διαχείρισης. Ενσωματώνουν τις αξίες της αλληλεγγύης, της προστασίας των «κοινών», του δημόσιου συμφέροντος και των κοινωνικών αναγκών. Εκφράζουν την είσοδο της κοινωνίας στο προσκήνιο που διεκδικεί να πάρει το παρόν και το μέλλον στα χέρια της. Που διεκδικεί ποιότητα ζωής, αστικό και περιαστικό πράσινο στην Αθήνα και στην Αττική, αποκατάσταση και στροφή σε ένα αξιοβίωτο μοντέλο ανάπτυξης στο Θριάσιο, ελεύθερη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, πόλο έλξης για τα εκατομμύρια των κατοίκων της, από την Ελευσίνα και την Καλλιθέα έως τον δήμο Ελληνικού.

Η κινητοποίηση και η συμμετοχή παράγουν υποδείγματα, θεματικά, περιφερειακά, τοπικά, που αποτελούν τα ίδια τα κύτταρα της πραγματικής κοινωνικής κίνησης, απαραίτητης προϋπόθεσης, αλλά και δύναμης διαμόρφωσης του ρεύματος της κοινωνικής και πολιτικής ανατροπής. Η κίνηση αυτή παράγει το περιεχόμενο των λύσεων και των προτάσεων μορφοποιώντας παραδείγματα όπως αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων, με αποκέντρωση, κοινωνικό έλεγχο και κοινωνικό χαρακτήρα, στηριγμένη στις προτεραιότητες της μείωσης των απορριμμάτων και της διαλογής στην πηγή. Διεκδικεί τη δημοκρατική ανατροπή της επέλασης της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής ιδιωτικοποίησης του κοινού αγαθού του νερού, με το δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαΐου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

 Η συντακτική ομάδα

Advertisements