ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: οικολογικός μετασχηματισμός

DCIM100MEDIAΗ Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωγραφική ποικιλομορφία, σημαντικούς υδάτινους πόρους, πρωτογενή παραγωγή και τουριστικό ενδιαφέρον. Στις τρεις περιφερειακές ενότητες που την αποτελούν, παρατηρείται όμως όξυνση των ανισοτήτων και της εκμετάλλευσης φυσικών και ανθρώπινων πόρων, αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθείται από την περιφερειακή αρχή τα τελευταία χρόνια.

Περιδιαβαίνοντας την Αιτωλοακαρνανία, περνάμε από υγροβιότοπους, λίμνες, ποτάμια και βουνά από το Δέλτα του Αχελώου, τη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου- Αιτωλικού, τις λίμνες Τριχωνίδα, Λυσιμαχεία, Όζερο, Αμβρακία, Βουλκάρια Σαλτίνι μέχρι τα όρη του Παναιτωλικού, της Βαράσοβας, του Αράκυνθου, μέρη που μπορούν να αναδειχτούν με δράσεις εναλλακτικού τουρισμού.

Συνεχίζοντας στην Αχαΐα και προσπερνώντας το τρίτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο, από τη Λιμνοθάλασσα της Καλογριάς, το Δάσος της Στροφιλιάς, το έλος της Λάμιας, το όρος Χελμός, τα ύδατα Στυγός, τα φαράγγια του Βουραϊκού, του Σελινούντα, το Αισθητικό Δάσος των Καλαβρύτων μέχρι την Αλυκή Αιγίου, το Παναχαϊκό και τον Ερύμανθο, καταγράφουμε όχι μόνο το φυσικό κάλλος αυτών των περιοχών, αλλά και την συμβολή τους στο οικοσύστημα.

Πηγαίνοντας τέλος και νοτιότερα, στην περιοχή της Ηλείας, τα ιστορικά μνημεία και οι παραλίες της, από το οροπέδιο της Φολόης, το Δέλτα του Πηνειού, την Ολυμπία, τις θίνες παραλιακού πάρκου Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου μέχρι την παράκτια θαλάσσια ζώνη από Καλόγρια έως Κυλλήνη και τη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας, συνθέτουν ένα σύμπλεγμα από ποικίλα οικοσυστήματα με ιδιαίτερη αισθητική, πολιτισμική και περιβαλλοντική αξία.

Οι τρεις ενότητες της περιφέρειας αντιμετωπίζουν πολλά και μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, όντας θύματα του νεοφιλελευθερισμού και της μνημονιακής πολιτικής. Επιχειρηματικά συμφέροντα βλέπουν παραλίες, βουνά, ελεύθερους χώρους σαν φιλέτα για αύξηση των κερδών τους. Φυσικοί πόροι και δημόσια αγαθά θυσιάζονται στο βωμό των κερδών. Αποφάσεις συλλογικοτήτων, κινημάτων, περιβαλλοντικών οργανώσεων πετάγονται στο καλάθι των αχρήστων.

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιφέρειας είναι η διαχείριση σκουπιδιών. Ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ, τρεις ΧΥΤΑ και μπαζωμένα ρέματα αποτελούν τον έως τώρα περιφερειακό σχεδιασμό των τριών νομών. Καμία ουσιαστική προσπάθεια ανακύκλωσης δεν έχει γίνει, ενώ ο «σχεδιασμός» της περιφέρειας ολοκληρώνεται με τρία υπερδιαστασιολογημένα εργοστάσια που οδηγούν σε καύση απορριμμάτων.

Όσον αφορά στην εκτροπή του Αχελώου, οι τοπικές κοινωνίες και τα κινήματα δεκαετίες αγωνίζονται για να αποτρέψουν το περιβαλλοντικό έγκλημα. Τα δικαστήρια αποφάνθηκαν για τη διακοπή του έργου, η κυβέρνηση επιμένει για ένα έργο που σχεδιάστηκε στο παρελθόν με λογικές προηγούμενων δεκαετιών, οι οποίες πλέον έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και από τις σημερινές συνθήκες.

Η νέα μόδα της ιδιωτικοποίησης του νερού ήρθε και στην περιφέρειά μας με αφορμή το έργο «Ύδρευση Πάτρας, Βιομηχανικής Περιοχής Πάτρας (ΒΙ.ΠΕ.) και Οικισμών Βορειοδυτικής Αχαΐας από τους Ποταμούς Πείρο και Παραπείρο». Δρομολογείται φορέας διαχείρισης με τη συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που εντοπίζεται στη Δυτική Ελλάδα είναι η μη τήρηση των περιβαλλοντικών κριτηρίων στη δημιουργία πάρκων ΑΠΕ και στην εγκατάσταση ΑΠΕ ανά την περιφέρεια από ιδιώτες. Η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ σήμερα γίνεται με βάση μόνο την κερδοσκοπία κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι για να επιτευχθεί οικολογικός μετασχηματισμός σε επίπεδο ενέργειας που ο ΣΥΡΙΖΑ οραματίζεται.

Οι πρακτικές της συμβατικής γεωργίας, με την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων-φυτοφαρμάκων, στο βωμό της μείωσης του κόστους παραγωγής και της αύξησης της παραγωγής, αλλά και η ανεξέλεγκτη εκπομπή και ρίψη βιομηχανικών λυμάτων, έχουν σαν αποτέλεσμα την συνεχιζόμενη μόλυνση των υπόγειων και υπέργειων υδάτων της Δυτικής Ελλάδας που καταλήγουν στη θάλασσα, μολύνοντας τη κι αυτή.

Σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται και με τους ρύπους των μικροσωματιδίων, που συχνά ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια στα μεγάλα αστικά κέντρα της ΔΕ, αλλά και με την άναρχη και παράνομη τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα στις πόλεις. Ωρολογιακές βόμβες στις ταράτσες σπιτιών και άλλων κτιρίων, που συχνά ακόμα και οι ίδιοι οι διαμένοντες αγνοούν την ύπαρξή τους και τις συνέπειες στους ίδιους και τους γύρω τους.

Το σημαντικότερο πρόβλημα, ή καλύτερα η πηγή όλων των προβλημάτων, είναι η μέχρι τώρα κεντρική και περιφερειακή πολιτική, που στο όνομα μιας επίπλαστης ανάπτυξης, μιας ψεύτικής πράσινης ανάπτυξης, και άλλων τέτοιων υποσχέσεων και σπασμωδικών κινήσεων στο όνομα του κεφαλαίου και της οικονομίας των αγορών, μετέτρεψαν μια ολόκληρη περιφέρεια σε ένα κακοφτιαγμένο εργοτάξιο, με καμένα δάση, μολυσμένα νερά και θάλασσες, τοξικές γεωργικές εκτάσεις και αστικά κέντρα, αλλά κυρίως ανθρώπους χωρίς ουσιαστική οικολογική συνείδηση.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

Αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός,
μέλος Τμήματος Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας με την Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας.

Advertisements