Αιγιαλεία: ποιος θα κάνει περιβαλλοντική διαχείριση;

photo-35Ένας Δήμος με 50 χιλιόμετρα ακτογραμμής, οκτώ ποτάμια, πέντε ορεινούς όγκους και απέραντη γεωργική γη χρειάζεται περιβαλλοντικό σχεδιασμό.

Ο Δήμος Αιγιάλειας δημιουργήθηκε από τη συνένωση έξι καποδιστριακών Δήμων. Οι δαντελωτές ακτές και η μακρόστενη πεδινή ζώνη έχουν δημιουργηθεί από τις προσχώσεις των ποταμών πάνω από το βάραθρο του Κορινθιακού. Παράλληλα σε αυτές υψώνεται μια εκτενής ημιορεινή ζώνη με φαράγγια, κοιλάδες και οροπέδια –το αξεπέραστο τοπίο της μαύρης σταφίδας. Πιο ψηλά, η ζώνη με τα έλατα και στο τέλος οι γυμνές κορυφές.

Τα προβλήματα ακολουθούν αυτή τη ζωνοποίηση από τη θάλασσα ως τα 1800 μέτρα. Αρχίζουμε με την υποβάθμιση του Κορινθιακού και τη διάβρωση των ακτών, ακολουθεί η απουσία χωροταξίας και η καταστροφή της παραγωγικής γης στα πεδινά, το αδιέξοδο στη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, ο μαρασμός της ημιορεινής ζώνης, η υποβάθμιση των δασών και η παντελής έλλειψη διαχείρισης υδάτων. Σε αυτά, ας προσθέσουμε τη διχοτόμηση από τα κακοσχεδιασμένα έργα του οδικού και του σιδηροδρομικού άξονα, την έλλειψη στοιχειώδους πρόβλεψης για το μέλλον και τις νέες συνθήκες που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

Δεν απαριθμούμε αυτά ως κινδυνολογία αλλά για να αντιληφθούμε, επιτέλους, ότι για να λυθούν αυτά τα προβλήματα χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός και όχι αποσπασματικές λύσεις όπως αυτές με τις οποίες ο κάθε Δήμαρχος μπάλωνε εδώ κι εκεί. Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα του Δήμου σημαίνει ότι κάθε πρόβλημα λύνεται με συνδυασμό δράσεων και κάθε δράση συνδυάζει πολλούς στόχους και συμβάλει στην επίλυση πολλών προβλημάτων.

Η διάβρωση των ακτών λύνεται συνδυάζοντας έργα ενίσχυσης της παραλίας, προστασίας των ποταμών και νέου πολεοδομικού σχεδιασμού στην παράκτια ζώνη. Η ημιορεινή ζώνη ζωντανεύει συνδυάζοντας ενίσχυση των αγροτών και των κτηνοτρόφων, ανάκαμψη των δασών μετά τις πυρκαγιές, εξασφάλιση ύδρευσης το καλοκαίρι, αποτροπή της απώλειας εδαφών, επαναλειτουργία σχολείων, λειτουργία μέσων μαζικής μεταφοράς, τοπική εξυπηρέτηση των Δημοτών μέσω υπηρεσιών διαδικτύου και αρκετά άλλα. Δεν είναι μόνο η συντήρηση των δρόμων.

Από την άλλη, κάθε δράση θα πρέπει να εξυπηρετεί πολλούς στόχους. Για παράδειγμα, η επέκταση των αδόμητων χώρων στα αστικά κέντρα δεν είναι μόνο θέμα ποιότητας ζωής, αλλά βελτιώνει το μικροκλίμα των πόλεων, είναι ζωτικής σημασίας στον αντισεισμικό σχεδιασμό, περιορίζει τη χρήση Ι.Χ. και μετακινήσεων – άρα και κατανάλωσης ενέργειας. Ας αναλογιστούμε πόσο περισσότερες πηγές χρηματοδότησης (π.χ. για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή) μπορεί να χρησιμοποιήσει μια δημοτική αρχή απλά και μόνο σχεδιάζοντας με τέτοιο οριζόντιο τρόπο.

Η οικονομία δεν μπορεί να σταθεί σε ένα κατεστραμμένο περιβάλλον. Η άμεση προτεραιότητα για την ανακούφιση των πολιτών από τα δεινά του μνημονίου δεν πρέπει να μας απομακρύνει από τη βασική μας υποχρέωση να διαφυλάξουμε το μέλλον.

Μπορούν να εγγυηθούν ότι θα σχεδιάσουν το μέλλον του Δήμου Αιγιαλείας ο συντηρητικός, ξεπερασμένος, φιλοκυβερνητικός δήμαρχος και ο μέχρι πριν λίγους μήνες συνεργάτης και ξαφνικά αντίπαλός του; Μα, δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει σχεδιασμός.

Η δημιουργική πρόταση για το Δήμο δεν γίνεται με αυτά τα υλικά. Είναι ώρα για ριζική ανατροπή του καθεστωτικού σκηνικού.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Υποψήφιος Δήμαρχος Αιγιαλείας