Τα χημικά όπλα της Συρίας στη Μεσόγειο

το σχόλιο του µήνα

PHOTO-21Στην πολιτική, στη διπλωµατία και στις συνθήκες πολέµου τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Πολλές φορές το παράλογο βαφτίζεται ως λογικό και αυτονόητο, πολλές φορές το αδιανόητο µεταµφιέζεται σε ρεαλιστικό. Τη στιγµή που απαιτείται εκπόνηση περιβαλλοντικής µελέτης και δηµόσια διαβούλευση για την κατασκευή ενός απλού βιολογικού καθαρισµού, η διαδικασία επεξεργασίας – εξουδετέρωσης επικίνδυνων αποβλήτων του χηµικού οπλοστασίου της Συρίας παραµένει σε οµιχλώδες τοπίο.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερµανία, η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Αλβανία –οι οποίες διαθέτουν εγκαταστάσεις για την αντιµετώπιση τέτοιων επικίνδυνων αποβλήτων– έχουν ήδη αρνηθεί την καταστροφή των χηµικών όπλων εντός των συνόρων τους, επικαλούµενες «έλλειψη υποδοµών». Παρά τις διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της µεθόδου καταστροφής από τον ΟΗΕ και τον Οργανισµό για την Απαγόρευση των Χηµικών Όπλων (OPCW), πολλοί εµπειρογνώµονες από τη Μεσόγειο και την ΕΕ ανησυχούν εξαιρετικά. Αυτό οφείλεται στους πιθανούς κινδύνους µίας τόσο περίπλοκης διαδικασίας καταστροφής που λαµβάνει χώρα πιλοτικά σε ασταθείς θαλάσσιες συνθήκες.  Πάραυτα, ο Οργανισµός ισχυρίζεται ότι κανένα κατάλοιπο δεν θα απελευθερωθεί στη θάλασσα.

Η µέθοδος και ο εξοπλισµός που εγκαθίστανται στο πολεµικό πλοίο των ΗΠΑ MV Cape Ray έχει δοκιµαστεί µόνο µία φορά εν πλω, και για την εξουδετέρωση µιας µικρής ποσότητας χηµικών όπλων. Αυτό ξεπερνιέται κατά πολύ από το µέγεθος του συριακού οπλοστασίου προς καταστροφή. Οι συνέπειες από την ενδεχόµενη απόρριψη (ακούσια ή εσκεµµένη) από στερεά ή υγρά απόβλητα που παράγονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προκαλούν επίσης µεγάλη ανησυχία, ιδιαίτερα λόγω του κινδύνου διασποράς µέσα στη Μεσόγειο, µέσω ισχυρών θαλάσσιων ρευµάτων. Η συγκεκριµένη µέθοδος βασίζεται στην υδρόλυση, δηλαδή στη διάσπαση των αερίων αυτών µέσα στο νερό. Όµως η υδρόλυση των στοιχείων αυτών θα παραγάγει µεταξύ άλλων και µεγάλες ποσότητες άλλων τοξικών ουσιών αλλά και νέα υγρά απόβλητα µέσω των χηµικών αντιδράσεων. Η πιθανή παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις είσοδος αυτών των ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον θα δηµιουργήσει τεράστιο πρόβληµα στους ζώντες οργανισµούς, µε αποτελέσµατα που θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια. Ο κίνδυνος όµως είναι συνολικότερος για τη θαλάσσια ζωή και µάλιστα σε µια κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος. Ποιος µπορεί να αποκλείσει το ενδεχόµενο ψάρια να δηλητηριαστούν µε κίνδυνο µόλυνσης του πληθυσµού που θα τα καταναλώσει.

 Δεν πρέπει να ξεχνάµε πως το περασµένο φθινόπωρο ο ίδιος ο Οργανισµός είχε τονίσει πως δεν συνιστάται η καταστροφή τέτοιων ουσιών εν πλω. Η συγκεκριµένη ζώνη στην οποία σχεδιάζεται η καταστροφή του Συριακού χηµικού οπλοστασίου είχε γίνει «νεκροταφείο χηµικών» από την ιταλική µαφία, η οποία βύθισε µέσα σε µία εικοσαετία στην Αδριατική περίπου 30 πλοία µε διαφόρου τύπων απόβλητα χηµικών βιοµηχανιών, όπως αποκαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια.

Η διαδικασία της καταστροφής εν πλω πρέπει να ακυρωθεί και µία κατάλληλη ασφαλής εναλλακτική λύση σε χερσαίες εγκαταστάσεις πρέπει να βρεθεί αµέσως – κάπου όπου η παρακολούθηση πιθανών ρυπάνσεων θα καταστεί εφικτή και ο κίνδυνος θα είναι ελεγχόµενος. Η καταστροφή των ιδιαίτερα ευαίσθητων οικοσυστηµάτων της Μεσογείου και των πόρων της, που βρίσκονται ήδη υπό απειλή, θα πρέπει να αποφευχθεί µε κάθε τρόπο.

Εφόσον δεν επιλεχθεί µια πιο ελεγχόµενη επεξεργασία, θα µπορούσαν τουλάχιστον να αποτεθούν σε πιο ανοιχτές θάλασσες, όπως ο Ατλαντικός ή ο Ειρηνικός Ωκεανός. Δεν σηµαίνει ότι δεν θα υπήρχε και εκεί πρόβληµα, αλλά σε µια ανοιχτή θάλασσα οι συγκεντρώσεις των ουσιών αυτών θα µπορούσαν πιο εύκολα να διασκορπιστούν και να έχουν έστω µικρότερες επιπτώσεις.

 Κώστας Ζαχαριάδης

Advertisements

One thought on “Τα χημικά όπλα της Συρίας στη Μεσόγειο

  1. Παράθεμα: ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ | Eπιτροπή Προστασίας Σέιχ Σου

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.