Φράγµατα, νερά και επενδύσεις… το success story συνεχίζεται στην Πάτρα

Βρισκόµαστε στο σωτήριο έτος 2135µΧ ή 126µΜ (µετα Μνηµονίου) και στον πλανήτη γη επικρατεί ησυχία τάξις και ασφάλεια. Σε µια µικρή χώρα της Μεσογείου, την Πειραιώς (έως και τις αρχες του προηγούµενου αιώνα ονοµαζόταν Ελλάδα),τίποτα δεν µπορεί να ταράξει την ηρεµία των Πειραιωτών.

Οι µισθοί είναι σταθεροί (περίπου στις 185 µονάδες Πειραιώς),τα ιδιωτικά σχολεία όπου φοιτά το 20% των παιδιών είναι πεντακάθαρα, χωρίς απεργίες, καταλήψεις ,ενισχυτικές διδασκαλίες και άλλα αντιπαιδαγωγικά δόγµατα που ανήκουν στο παρελθόν και στα τεράστια ιδιωτικά νοσοκοµεία δεν υπάρχει ράντσο ούτε για δείγµα αφού για να εισαχθείς θα πρέπει να έχεις εξοφλήσει προκαταβολικά τις εισφορές 5 ετών και να πληρώσεις εισητήριο 150 µ.Π. (σ.σ. µοναδες Πειραιώς), µε το οποίο µπορείς να παρακολουθήσεις επιπλέον και δωρεάν µία παράσταση στις κινηµατογραφικές αίθουσες του παρακείµενου Mall.

Η ΕΚΤ (έτσι ονοµάζεται πλέον η Ευρωπαική Ένωση) έχει θέσει πολύ συγκεκριµένες αρµοδιότητες στο διοικητικό συµβούλιο της χώρας (το οποίο διορίζεται µε δηµοκρατικό τρόπο κάθε τέσσερα χρόνια).

Οι λογαριασµοί των πολιτών-πελατών εξοφλούνται αυτόµατα σε µονάδες Πειραιώς και αφορούν όλες τις παροχές που µπορεί να έχει ανάγκη ένα νοικοκυριό δηλαδή φως,νερό και τηλέφωνο καθώς και τα ψώνια του σουπερ µαρκετ (υπάρχουν και κουπόνια Πειραιώς) ή τη βενζίνη, αφού όλα ανήκουν πλέον στην Πειραιώς(σ.σ.τελικά όλα κρατικά έγιναν!!!).

Αν αυτό που διαβάσατε σας φαίνεται ως κακόγουστο σενάριο επιστηµονικής φαντασίας αυτό που ακολουθεί δεν είναι καθόλου µα καθόλου σενάριο.

Η Γενική Γραµµατεία Δηµοσίων Έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης,Ανταγωνιστικότητας, Υποδοµών, Μεταφορών και Δικτύων κατασκευάζει στο Ν.Αχαϊας το έργο «Ύδρευση Πάτρας, Βιοµηχανικής Περιοχής Πάτρας (ΒΙ.ΠΕ.) και Οικισµών Βορειοδυτικής Αχαΐας από τους Ποταµούς Πείρο και Παραπείρο». Το προαναφερόµενο έργο συγχρηµατοδοτείται από το Ταµείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ελληνικό κράτος ,έχει προυπολογισµό 130 εκατοµµύρια ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2014. Στους όρους της εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηµατοδότηση του έργου,υπάρχει η δέσµευση για τη δηµιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης και Λειτουργίας αυτού.

Εδώ έρχεται λοιπόν, η Αποκεντρωµένη Διοίκηση-το µακρύ χέρι της κυβέρνησης στην τοπική αυτοδιοίκηση δηλαδή- να διαχειριστεί ένα έργο πνοής για τον τόπο και να προσδιορίσει τις µορφές εκµετάλλευσης και αξιοποίησης ενός τεράστιου υδάτινου πόρου. Με αµφισβητήσιµα δεδοµένα και ‘’πανεπιστηµιακές’’ µελέτες, και επικαλούµενη τα δυσβάσταχτα κόστη δηµιουργίας-συντήρησης του έργου, που τόσο οι τρεις εµπλεκόµενοι δήµοι όσο και η ΠΔΕ δεν µπορούν να ανταποκριθούν, η Α.Δ. επιλέγει να δηµιουργήσει µια Αναπτυξιακή Ανώνυµη Εταιρεία στην οποία θα συµµετέχει µε ποσοστό 30% στον Φορέα διαχείρισης του έργου η ΒΙΠΕ-Πατρών.

Όµως αυτή η εταιρεία που προτείνεται ως ‘’Φορέας Οικονοµικών Συµφερόντων’’ –σύµφωνα µε τον Καλλικράτη-δεν είναι άλλος από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ που ανήκει στον Όµιλο Πειραιώς από το 2001!

Το µετοχικό κεφάλαιο που προτείνεται στο ‘’µεγαλεπήβολο’’σχέδιο φθάνει στο υπέρογκο ποσό των 750.000€,και το ποσοστό συµµετοχής της από το 30% πολύ εύκολα µπορεί να µεγαλώσει, όταν οι άλλοι µέτοχοι (δηλαδή οι τρείς Δήµοι και η Περιφέρεια Δυτ.Ελλάδος) λόγω της µνηµονιακής πολιτικής της κυβέρνησης δεν θα έχουν πόρους να συµβάλλουν σε επενδύσεις ή σε ενδεχόµενη αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου.

Η ιδέα ο Φορέας να µην είναι υπό δηµόσιο έλεγχο είναι όχι µόνο επικίνδυνη για τη βιωσιµότητα των νοικοκυριών στο µέλλον, αλλά τίθενται και σοβαρά ζητήµατα που αφορούν την υγεία του πληθυσµού αφού η διεθνής εµπειρία από αντίστοιχες ιδιωτικοποιήσεις (βλέπε Παρίσι-Σουέζ, Βερολίνο κλπ) έδειξε πως η διαχείριση της ποιότητας του αγαθού ήταν πληµµελής. Αυτά όµως είναι ψιλά γράµµατα για την σηµερινή κυβέρνηση.

Η κατάσταση λοιπόν περνάει στα ψιλά των τοπικών εφηµερίδων και ουσιαστικά η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Αχαία άχει ανοίξει.

Σε ηµερίδα που πρόσφατα οργάνωσαν µέλη κινηµάτων (saveGreekwater ,ΠΡΩΣΥΝΑΤ κ.α.) κλήθηκαν να καταθέσουν τη γνώµη τους όλοι οι εµπλεκόµενοι αυτοδιοικητικοί φορείς – δια των αιρετών τους φυσικά-αλλά κανείς δεν είχε την στοιχειώδη ευαισθησία να καταθέσει τη γνώµη του για ένα τόσο σοβαρό θέµα εκτός των ανθρώπων των αριστερών Παρατάξεων (που όµως δεν διοικούν αυτή τη στιγµή). Με την µέθοδο της επικοινωνιακής σιγής η πολιτεία δροµολογεί µία ακόµα ζοφερή κατάσταση για το µέλλον των πολιτών οι οποίοι αρχίζουν να αισθάνονται πλέον ως πελάτες αφού ακόµα και τα στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά αντιµετωπίζονται ως προιόντα που µπορούν να αποφέρουν κέρδος στους αδηφάγους τραπεζικούς οµίλους.

Έχει περάσει πλέον στα χέρια του κόσµου να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της µάχης που θα κληθεί να δώσει για να διεκδικήσει αυτά που µέχρι χθές έµοιαζαν αυτονόητα.

Η περιβαλλοντική ευαισθησία και η αειφορεία, η υποχρέωση µας δηλαδή να παραδώσουµε στα παιδιά µας τον πλανήτη όπως ακριβώς τον ‘’παραλάβαµε’’ δεν είναι αφηρηµένες έννοιες που αφορούν λίγους ‘’ψαγµένους’’,είναι το εισητήριό µας για µια καλύτερη ποιότητα ζωής και πρέπει όλοι να δίνουµε µάχες καθηµερινά για να την διεκδικήσουµε. Τα κινήµατα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών µας δείχνουν το δρόµο και µας καθοδηγούν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

Α & Τ Μηχανικός ΕΜΠ

Advertisements