είδαμε…

Νάντ: Επεισοδιακή διαδήλωση κατά της κατασκευής του αεροδροµίου Notre-Dame-des-Landes

PHOTO-28

Χιλιάδες διαδηλωτές (20.000 σύµφωνα µε την αστυνοµία) συµµετείχαν σε µεγάλη συγκέντρωση στη Νάντ της Γαλλίας κατά της κατασκευής µεγάλου αεροδροµίου η οποία κατέληξε σε σοβαρά επεισόδια µεταξύ διαδηλωτών και αστυνοµίας.

Σύµφωνα µε τα κυβερνητικά σχέδια, το αεροδρόµιο (προϋπολογισµού €580 εκατ.) θα εξυπηρετεί µεγάλο µέρος της δυτικής πλευράς της χώρας. Περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικά κινήµατα και αγρότες της περιοχής αντιδρούν εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο στο έργο. Μερικοί ακτιβιστές µάλιστα έχουν εδώ και καιρό καταλάβει την περιοχή στην οποία προβλέπεται να κατασκευαστεί το αεροδρόµιο, µε τις αρχές να προσπαθούν µάταια να τους αποµακρύνουν.

Τα κινήµατα που αντιδρούν στο σχέδιο υποστηρίζουν ότι το αεροδρόµιο θα προκαλέσει περιβαλλοντική υποβάθµιση ενώ εγείρουν και το ζήτηµα της σπατάλης πολύτιµων, ειδικά σε περίοδο κρίσης, δηµόσιων κονδυλίων σε ένα έργο αµφίβολης χρησιµότητας. Παρά τις εντεινόµενες αντιδράσεις, οι τοπικές αρχές έχουν δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσει το έργο.

Κόντρα στην ιαπωνική κυβέρνηση, η Φουκουσίµα στρέφεται στις ΑΠΕ µετά την καταστροφή

PHOTO-24

Μετά το πυρηνικό ατυχήµα, η επαρχία της Φουκουσίµα έχει βάλει πλέον στόχο µέχρι το 2040 το 100% της ενέργειάς της να είναι από Ανανεώσιµες Πηγές. Υπάρχει όµως ισχυρή αντίθεση από την κυβέρνηση που παραµένει υπέρµαχος της πυρηνικής ενέργειας. Ο πρωθυπουργός Shinzo Abe είναι αποφασισµένος να ξανανοίξει τους πυρηνικούς σταθµούς της χώρας που είχαν κλείσει µετά την καταστροφή του 2011, µε αποτελέσµα την ενίσχυση της εξάρτησης της Ιαπωνίας από τα ορυκτά καύσιµα, όπως το κάρβουνο.  Σήµερα στη Φουκουσίµα 22% της ενέργειας είναι από ΑΠΕ, ενώ ένα πειραµατικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται µε στόχο το 2020 να διαθέτει 143 ανεµογεννήτριες συνολικής ισχύος περίπου 1 γιγαβάτ (η Ιαπωνία είχε συνολική εγκατεστηµένη ισχύ περίπου 282 γιγαβάτ το 2010).

Δανία – Στόχος η πλήρης απεµπλοκή από τα ορυκτά καύσιµα µέχρι το 2030

PHOTO-23

Όπως επεσήµανε ο Δανός υπουργός ενέργειας και κλιµατικής αλλαγής µετά το πρόγραµµα της ευρωπαϊκής επιτροπής για την ενέργεια υπό τον τίτλο «πακέτο 2030», βασικός στόχος της Δανίας είναι να «χτίσει» µια ενεργειακή οικονοµία βασισµένη στις ανανεώσιµες πηγές (100% ως το 2050). Μάλιστα, τονίζει πως αυτός ο στόχος θέλουν να πραγµατοποιηθεί ανεξάρτητα από τις κοινές δεσµεύσεις των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, επισηµαίνοντας ωστόσο την ανάγκη ενός κοινού προγράµµατος ώστε οι ανανεώσιµες να αναπτύσσονται οµοιόµορφα σε όλη την ευρωπαϊκή ένωση και οι κοινές δεσµεύσεις να µην βασίζονται στην υπερ-ανάπτυξη µεµονωµένων χωρών σε επιµέρους τοµείς. Η Δανία έχοντας προχωρήσει στη βαθειά διείσδυση ανανεώσιµων ήδη από τώρα, θεωρεί το «πακέτο 2030» µια αναγκαία πολιτική ήδη από σήµερα, παρά την έντονα υφεσιακή κατάσταση στην αγορά ενέργειας στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο.

Ρωσία – Το κρυµµένο περιβαλλοντικό κόστος των αγώνων του Σότσι

Sotschi 2014 - Spielstätten

Οι χειµερινοί ολυµπιακοί που ολοκληρώθηκαν πριν λίγες µέρες στο Σότσι της Ρωσίας, εκτός του υψηλού κόστους των έργων και της εργολαβικής διαφθοράς, κρύβουν και ένα τροµερό περιβαλλοντικό και ανθρωπιστικό έγκληµα. Αντίθετα στις δεσµεύσεις της, η ρώσικη κυβέρνηση όχι µόνο δεν προστάτεψε το περιβάλλον και τους κατοίκους, αλλά προκάλεσε πολλούς επιπλέον κινδύνους, µε τα λατοµεία ασβεστόλιθων να οδηγούν ολόκληρα χωριά σε ξηρασία, νέες περιβαλλοντικές διατάξεις να επιτρέπουν την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων σε προστατευόµενα πάρκα υψηλού φυσικού κάλους και ολόκληρους  πληθυσµούς (ντόπιων µικροκαλλιεργητών και µικρών επιχειρηµατιών που ασχολούνταν µε τον τουρισµό)  να µετακινούνται βίαια από τον τόπο κατοικίας τους . Επιπλέον, η περιοχή του Σότσι που φηµίζεται για την εκτενή ακτογραµµή της – πάνω στη Μαύρη Θάλασσα – λόγω του θερµού κλίµατός της και της ακαταλληλότητάς της για διεξαγωγή χειµερινών αγώνων θα «κληρονοµήσει» ένα πακέτο έργων χωρίς καµία µελλοντική χρησιµότητα.

Διαρροή πετρελαίου κλείνει τον Μισσισιπή

PHOTO-25

Οι αρχές της Νέας Ορλεάνης διέκοψαν τη διέλευση κατά µήκος του ποταµού Μισσισιπή (σε µια διαδροµή µήκους 65 µιλίων) µετά τη σύγκρουση ποταµόπλοιου που µετέφερε πετρέλαιο µε ρυµουλκό πλοίο. Σύµφωνα µε την επίσηµη ενηµέρωση της Ακτοφυλακής, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το µέγεθος της διαρροής ούτε για το χρνικό διάστηµα διακοπής της διέλευσης στον ποταµό. Για προληπτικούς λόγους, οι αρχές έκλεισαν τις παρακείµενες παροχές του συστήµατος ύδρευσης της περιοχής.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που συµβαίνουν αντίστοιχα περιστατικά διαρροής πετρελαίου µετά από σύγκρουση πλοίων στον Μισσισιπή. Πέρσι, ανάλογο ατύχηµα προκάλεσε τη δηµιουργία πετρελαιοκηλίδας µήκους 3 µιλίων, ενώ το µεγαλύτερο ατύχηµα µετά από σύγκρουση πλοίων στον Μισσισιπή συνέβη το 2008 όταν ένα ποταµόπλοιο έσπασε στα δύο προκαλώντας τη διαρροή 283.000 γαλονιών πετρελαίου στον ποταµό.

Advertisements