είδαμε…

ΟΧΙ στο σαρίν, ΝΑΙ στο οξυγόνο, αφήστε µας να αναπνεύσουµε!

PHOTO-28Αυτό το σύνθηµα κυριάρχησε στις πολλές και µαζικότατες διαδηλώσεις που πραγµατοποιήθηκαν στην Αλβανία ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ για καταστροφή του συριακού χηµικού οπλοστασίου σε αλβανικό έδαφος. Χιλιάδες δρόµους στο δρόµο, κλειστά σχολεία στα Τίρανα και πορείες σε µια σειρά ευρωπαϊκές πόλεις από αλβανούς µετανάστες έδωσαν το στίγµα µιας κοινωνίας που κινητοποιήθηκε ενάντια στην υποβάθµιση της ζωής και του περιβάλλοντος παρότι δεν έχει παράδοση κοινωνικών κινηµάτων και µεγάλων διαδηλώσεων για οικολογικά ζητήµατα. Εκτός των άλλων οι πολίτες της χώρας δεν θέλουν να ξαναζήσουν το 2008 όταν η καταστροφή χηµικών όπλων που κατείχε η ίδια η Αλβανία προκάλεσε το θάνατο 28 ανθρώπων, ενώ δεν έχει γνωστοποιηθεί µε ακρίβεια το εύρος των συνεπειών για το περιβάλλον. Φαίνεται πως το σχέδια του ΝΑΤΟ για «εύκολη αλβανική λύση» για τη καταστροφή των χηµικών της Συρίας προσέκρουσε σε ύφαλο.

 

Κοινότητες απέναντι στην κυριαρχία των ορυκτών καυσίµων

PHOTO-32Στις 16 και 17 Νοεµβρίου διοργανώθηκαν στον Καναδά και την Αυστραλία δράσεις σε εκατοντάδες κοινότητες, όπου δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ενάντια στα σχέδια και τις πολιτικές των κυβερνήσεών τους υπέρ των ορυκτών καυσίµων: τους αγωγούς πετρελαίου, την εκµετάλλευση της πισσώδους άµµου (tar sands), νέες εξορύξεις άνθρακα, πετρελαίου και αερίου. Οι πολίτες στις δυο χώρες που συσπειρώθηκαν στις ταυτόχρονες δράσεις ζήτησαν να σταµατήσουν οι τοξικές επενδύσεις στα ορυκτά καύσιµα και να προωθηθεί η ταχεία µετάβαση σε καθαρές και δίκαιες πηγές ενέργειας.
Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες:
http://www.defendourclimate.ca/

 

Αθηναίοι, οι πιο δυσαρεστηµένοι πανευρωπαϊκά µε την πόλη τους

PHOTO-29Τον Οκτώβριο δηµοσιεύτηκε το Ευρωβαρόµετρο για την «Ποιότητα ζωής στις Ευρωπαϊκές πόλεις». Η έρευνα-δηµοσκόπηση αφορά βασικά στα 28 κράτη-µέλη της ΕΕ και έγινε το διάστηµα Νοέµβριος-Δεκέµβριος του 2012.
Εστιάζοντας στην Ελλάδα, εντυπωσιάζει πραγµατικά η αρνητική άποψη των κατοίκων της Αθήνας για την πόλη τους, την ώρα που η έρευνα αναφέρει ως γενικό συµπέρασµα ότι παρατηρείται υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των κατοίκων των ευρωπαϊκών πόλεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι «ικανοποιηµένοι από την πόλη που ζουν» δηλώνουν µόλις το 52% των κατοίκων της Αθήνας, κατατάσσοντάς την έτσι όχι απλά τελευταία ανάµεσα στις 28 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και µε πολύ µεγάλη διαφορά, αν σκεφτεί κανείς ότι για όλες τις άλλες το αντίστοιχο ποσοστό είναι τουλάχιστον 80% . Σηµειώνεται ότι η Αθήνα «πάτωνε» στο αντίστοιχο ερώτηµα και το 2007, αλλά µε ποσοστό 62%. Το προτελευταίο τότε Βουκουρέστι είχε 77% περίπου, ενώ το 2012 έφτασε το 82%.
Πιο συγκεκριµένα, στην έρευνα του 2012 η Αθήνα έρχεται τελευταία ή προτελευταία σε πολλά ερωτήµατα για την «ικανοποίηση» όσον αφορά σε: υπηρεσίες υγείας (27%), αθλητικές εγκαταστάσεις (30%), πολιτιστικές υποδοµές (55%), σχολεία και άλλες εκπαιδευτικές υποδοµές (39%), κατάσταση κτιρίων και δρόµων στη γειτονιά (27%), δηµόσιους χώρους (32%), ποιότητα αέρα (21%), καθαριότητα (23%), πράσινο (23%).

 

Συµφωνία Μ. Βρετανίας-EDF για την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου

PHOTO-30Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας και κοινοπραξία της οποίας ηγείται ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός EDF και περιλαµβάνει επίσης κινέζικες εταιρείες κατέληξαν σε συµφωνία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου µε δύο αντιδραστήρες τελευταίας γενιάς. Πρόκειται για την πρώτη κατασκευή πυρηνικού σταθµού στη Μεγ. Βρετανία από το 1995. Υπενθυµίζεται ότι η Μεγ. Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που έθεσε σε λειτουργία πυρηνικό σταθµό το 1956.
Το έργο αναµένεται να κοστίσει 16 δισ. λίρες και η ολοκλήρωσή του προσδιορίζεται για το 2023. Η συµφωνία, η οποία δεν έχει αποκτήσει ακόµα δεσµευτικό χαρακτήρα, προβλέπει τιµή πώλησης για την παραγόµενη ενέργεια 92,5 λίρες/µεγαβατώρα, τιµή που είναι διπλάσια της τρέχουσας τιµής χονδρικής στη Βρετανική ηλεκτρική αγορά.
Η συµφωνία έχει συναντήσει ποικίλες αντιδράσεις από πολιτικούς φορείς, ειδικούς του ενεργειακού κλάδου και περιβαλλοντικές οργανώσεις που επισηµαίνουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυµονεί το έργο αλλά και το υψηλό κόστος του, τη στιγµή µάλιστα που προεκλογικά η κυβέρνηση είχε δεσµευτεί να µην επιδοτήσει µε κρατικό χρήµα επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια.

 

Ε.Ε.: Καθυστέρηση στην επίτευξη των στόχων ενεργειακής εξοικονόµησης

PHOTO-31Σύµφωνα µε µελέτη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος που δηµοσιοποιήθηκε πρόσφατα, ενώ οι δύο από τους τρεις βασικούς ενεργειακούς στόχους για το 2020 (το γνωστό 20/20/20) φαίνεται να εκπληρώνονται (20% µείωση των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου και συµµετοχή των ΑΠΕ κατά 20% στην κατανάλωση ενέργειας), µόνο τέσσερις χώρες της Ε.Ε. προβλέπεται να πιάσουν τους στόχους για το 2020 σχετικά µε την ενεργειακή αποδοτικότητα.
Βασικοί λόγοι της µέχρι σήµερα αποτυχίας επίτευξης του στόχου για ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας είναι οι περιορισµένες σχετικές παρεµβάσεις των χωρών-µελών σε θεσµικό επίπεδο και η οικονοµική κρίση.
Ειδικά για τον τοµέα της ενεργειακής αναβάθµισης των κτιρίων ο οποίος σύµφωνα µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιµάται ότι µπορεί να δηµιουργήσει 2 εκατοµµύρια νέες θέσεις εργασίας τα επόµενα χρόνια, το οικονοµικό πλάνο της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020 προβλέπει διπλασιασµό των σχετικών κονδυλίων τα οποία θα φτάσουν τα 23 δισ. ευρώ.