δέκα µεγάλοι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί όµιλοι ζητούν να δοθεί τέλος στις επιδοτήσεις των ανανεώσιµων

PHOTO-30Μετά την πρώτη του συνάντηση την περασµένη άνοιξη στο µουσείο Ρενέ Μαγκρίτ στις Βρυξέλλες, το ανεπισήµο λόµπυ -που περιλαµβάνει κορυφαίες εταιρείες του χώρου όπως η γαλλική GDF Suez, η γερµανική E.OΝ, η ισπανική Iberdrola και η ιταλική Enel- πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εθνικές κυβερνήσεις για αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.

Με µία (πρωτοφανή) κοινή συνέντευξη τύπου 10 διευθύνοντων συµβούλων στις Βρυξέλλες στις 11 Οκτωβρίου, η αποκαλούµενη «οµάδα Μαγκρίτ» θέλησε να προωθήσει τη θέση της για θεώρηση των βιοµηχανιών αιολικής και ηλιακής ενέργειας ως ώριµων πλέον που δεν χρειάζονται επιδοτήσεις.

«Η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική έχει πέσει σε τοίχο» είπε ο διευθύνων σύµβουλος της GDF Suez. Με την ζήτηση να πέφτει λόγω της οικονοµικής κρίσης και την προώθηση από την Ε.Ε. της ενεργειακής αποδοτικότητας, οι τιµές χοντρικής έχουν πέσει σχεδόν στο µισό από το 2008, αλλά οι τιµές λιανικής για τους καταναλωτές έχουν παραµείνει κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Η οµάδα είπε ότι τα 4 προηγούµενα χρόνια, οι λογαριασµοί ενέργειας για οικιακούς καταναλωτές έχουν αυξηθεί κατά 17%, ενώ για τους βιοµηχανικούς καταναλωτές κατά 21%.

Οι εταιρείες λένε ότι οι γενναιόδωρες επιδοτήσεις για ανανεώσιµες οδήγησαν σε ένα κύµα επενδύσεων σε ηλιακή και αιολική ενέργεια, που απολαµβάνει πρώτη προτεραίοτητα στην απορρόφηση από το δίκτυο και σε σταθερές τιµές πάνω από αυτές της αγοράς, γεγονός που καθιστά ασύµφορη τη λειτουργία πολλών θερµοηλεκτρικών µονάδων που ήδη υπάρχουν.

Η κριτική που ασκείται όµως στην παραδοσιακή βιοµηχανία ηλεκτρικής ενέργειας είναι ότι έχει αγνοήσει για πολύ καιρό την ηλιακή και την ηλιακή ενέργεια, µε αποτέλεσµα αυτές οι νέες πηγές να ανήκουν κυρίως σε άλλου είδους «παίχτες»: φωτοβολταϊκά σε ιδιώτες, ανεµογεννήτριες σε µικρότερες εταιρείες, δήµους και συνεταιρισµούς.

Το πλεόνασµα των µονάδων ηλεκτροπαραγωγής έχει µεγαλώσει µετά από την στροφή των ΗΠΑ στο σχιστολιθικό αέριο. Αυτή προκάλεσε µια µεγάλη ροή σχετικά φτηνών καυσίµων όπως το κάρβουνο από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη καθώς οι εταιρείες στις ΗΠΑ στράφηκαν σε µονάδες που καίνε αέριο.

Αυτό οδήγησε µε τη σειρά του τις ευρωπαϊκές εταιρείες να κλείσουν συνολικά 51 GW σύγχρονων µονάδων µε καύσιµο αέριο, που ισοδυναµεί µε το σύνολο της εγκατεστηµένης ισχύος του Βελγίου, της Τσεχίας και της Πορτογαλίας.

Το κλείσιµο αυτών των ευέλικτων µονάδων αερίου θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, σύµφωνα µε την οµάδα Μαγκρίτ, που θεωρεί αυτές τις µονάδες απαραίτητη εφεδρεία για την αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Γ. Τ.

Advertisements