είδαμε…

ΗΠΑ: Οταν οι αρχές αποκρύπτουν τις διαρροές πετρελαίου

Dacota oil spillΗ τυχαία ανακάλυψη διαρροής πετρελαίου στα σχιστολιθικά κοίτασµα της περιοχής Bakken της Πολιτείας της Βόρειας Ντακότα στις ΗΠΑ, οδήγησε σε οξεία αντιπαράθεση της Greenpeace µε τις Αρχές της Πολιτείας. Η Greenpeace αποκάλυψε την επιχείρηση αποσιώπησης της διαρροής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη επίσηµη ανακοίνωση από την Πολιτεία της Βόρειας Ντακότα και η επιχείρηση περιορισµού της διαρροής πραγµατοποιήθηκε 2 βδοµάδες µετά την αρχική αποκάλυψη του ατυχήµατος από αγρότες της περιοχής, όταν πλέον η καταστροφή ήταν ήδη εκτεταµένη.
Η περιοχή της Βόρειας Ντακότα αποτελεί µήλο της έριδας µεταξύ των πολυεθνικών πετρελαίου για την εκµετάλλευση αποµακρυσµένων και “δύσκολων” ορυκτών κοιτασµάτων. Όπως δείχνει η πρόσφατη εµπειρία στις ΗΠΑ, ο ανταγωνισµός µεταξύ των εταιρειών για την εκµετάλλευση τέτοιων κοιτασµάτων οδηγεί σε αύξηση της συχνότητας ατυχηµάτων µε µεγάλες περιβαλλοντικές συνέπειες.

Ελευθερώστε τους 30 του Arctic Sunrise

Arctic 30 Solidarity Protest, New ZealandΗ διεθνής Greenpeace µας καλεί να στείλουµε email διαµαρτυρίας στις κατά τόπους ρωσικές πρεσβείες για την καλή µεταχείριση και τη γρήγορη απελευθέρωση των 28 ακτιβιστών και 2 δηµοσιογράφων που κρατούνται στη Ρωσία.
Οι κατηγορίες αφορούν τη διαµαρτυρία ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου της Gazprom στην Αρκτική στις 18 Σεπτεµβρίου. Ακτιβιστές προσπάθησαν να κρεµάσουν ένα πανό στην πλατφόρµα εξόρυξης και οι ρωσικές δυνάµεις κατέλαβαν από ελικοπτέρου και µε την απειλή όπλων το πλοίο Arctic Sunrise και συνέλαβαν όλο το πλήρωµα. Οπως αναφέρει το κείµενο-καλεσµα της Greenpeace “οι 30 του Arctic Sunrise είναι άνθρωποι που νοιάζονται για τον κόσµο που ζούµε, παίρνουν θέση, τον προστατεύουν. Η Αρκτική είναι ένα εκπληκτικό µέρος, φιλοξενεί µοναδικά είδη, όπως πολικές αρκούδες και αλεπούδες. Οι γεωτρήσεις για πετρέλαιο αποτελόυν µια αποτρόπαιη πράξη που απειλεί αυτό το εξαιρετικό περιβάλλον και το κλίµα του πλανήτη”.
Μπορείτε να στείλετε ένα µήνυµα στη ρωσική πρεσβεία και στην Αθήνα από το:http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/climate-change/arctic-impacts/free-our-activists/

Ευρώπη – Η ατµοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων

PHOTO-28Σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος (ΕΕΑ), το 90% των κατοίκων των ευρωπαϊκών πόλεων είναι εκτεθειµένο σε επίπεδα ατµοσφαιρικής ρύπανσης που χαρακτηρίζονται από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας (WTO) ως επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.
Βασικοί παράγοντες ατµοσφαιρικής ρύπανσης θεωρούνται, σύµφωνα µε τη µελέτη, τα οχήµατα, η βιοµηχανία, οι αγροτικές καλλιέργειες και τα κτίρια. Παρά τη µείωση στα επίπεδα εκποµπών και τις συγκεντρώσεις ατµοσφαιρικών ρύπων, η µελέτη αποδεικνύει ότι το πρόβληµα της ατµοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη παραµένει µείζον.
Το πρόβληµα µάλιστα έχει πλέον επεκταθεί και εκτός των πόλεων, αφού αυξηµένα επίπεδα ρύπων παρατηρούνται πλέον και σε αγροτικές περιοχές.
Πέρα από τους κινδύνους για την υγεία, η µελέτη επισηµαίνει επίσης περιβαλλοντικά ζητήµατα που σχετίζονται µε την ατµοσφαιρική ρύπανση, όπως οι κίνδυνοι για τα οικοσυστήµατα και τη βιοποικιλότητα, που απαιτούν τη λήψη νέων µέτρων περιορισµού των ρύπων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Frack off!

PHOTO-32Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου χιλιάδες κόσµου που ανησυχεί για τις απειλές στο περιβάλλον, τις κοινότητες και τα κοινά αγαθά από τις γεωτρήσεις και τις τεχνικές υδραυλικής ρηγµάτωσης για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου κινητοποιήθηκαν παγκόσµια σε µια συντονισµένη διεθνή ηµέρα δράσης ενάντια στο fracking. Στο πλαίσιο αυτής, πραγµατοποιήθηκαν περίπου 250 δράσεις σε έξι ηπείρους και πάνω από 25 χώρες. Πάνω από 350 οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς έστειλαν ένα ηχηρό µύνηµα για ένα µέλλον µε καθαρές, ανανεώσιµες πηγές ενέργειας και όχι ρυπογόνα ορυκτά καύσιµα.
Και ενώ αναδύεται η απειλή των “µη-συµβατικών” κοιτασµάτων υδρογονανθράκων, αυτό τον µήνα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε το να απαιτειται από τις εταιρείες να διεξάγουν περιβαλλοντική εκτίµηση πριν από την έναρξη γεωτρήσεων και υδραυλικών ρηγµατώσεων, ενώ η Γαλλική δικαιοσύνη επίκυρωσε την απαγόρευση του fracking. Η Βουλγαρία και ορισµένα ελβετικά και γερµανικά κρατίδια έχουν επίσης υιοθετήσει την απαγόρευση ή κάποιο µορατόριουµ σε σχετικές δραστηρότητες. Άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Τσεχία, η Ρουµανία και η Γερµανία εξετάζουν ένα µορατόριουµ στο fracking µέχρι να τεθεί σε ισχύ το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο. Μέχρι σήµερα, 383 κοινότητες στις Ηνωµένες Πολιτείες έχουν περάσει µέτρα κατά του fracking.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.globalfrackdown.org/

Βραβεία Πινόκιο

PHOTO-33Στις 15 Οκτωβρίου 2013 οι “Φίλοι της Γης” Γαλλίας ξεκίνησαν µια πρωτότυπη ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα ετήσια βραβεία “Πινόκιο”. Το κοινό καλείται να διαλέξει τις εταιρείες των οποίων οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις δεν ταιριάζουν µε τις δηµόσιες δηλώσεις και περιβαλλοντικές δεσµεύσεις τους.
Τα “βραβεία” δίνουν έµφαση σε συγκεκριµένα παραδείγµατα παραβιάσεων των κοινωνικών και περιβαλλοντικών δικαιωµάτων που διαπράττουν οι πολυεθνικές.
Στις υποψηφιότητες για τα “βραβεία”, που απονέµονται για 6η χρονιά, υπάρχουν εννέα εταιρείες υποψήφιες σε τρεις κατηγορίες: “πιο πράσινος από το πράσινο”, “βρώµικα χέρια, γεµάτο πορτοφόλι”, “ένας για όλους και όλοι για µένα”. Μεταξύ αυτών οι Air France, BNP Paribas, Apple, Total, Veolia και Société Générale…
Η on-line ψηφοφορία γίνεται στο http://www.prix – pinocchio.org και η τελετή απονοµής των βραβείων θα πραγµατοποιηθεί στο Παρίσι στις 19 Νοεµβρίου.

Advertisements