Ιαπωνία: Πανηγυρισμοί στο Τόκιο – ραδιενεργές διαρροές στη Φουκουσίμα

PHOTO-41Σε ρυθμό Ολυμπιακών Αγώνων κινείται η Ιαπωνία καθώς το Τόκιο έλαβε το χρίσμα και θα φιλοξενήσει τους αγώνες του 2020. Φυσικά τα οικονομικά λόμπι της χώρας, και όχι μόνο, πανηγυρίζουν καθώς θεωρούν το γεγονός μια τεράστια ευκαιρία για οικονομική μεγέθυνση στη χώρα. Η Ιαπωνία, προσπαθεί ακόμα να φτάσει τους φρενήρεις ρυθμούς «ανάπτυξης» που χαρακτήριζαν τη χώρα πριν το σκάσιμο της δικιάς της χρηματοπιστωτικής φούσκας προ εικοσαετίας. Σε αυτό το πλαίσιο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 μπορεί να είναι η μεγάλη της ευκαιρία, καθώς τα μεγάλα οικονομικά «πάρτυ» των τελευταίων διοργανώσεων (βλ. Αθήνα, Πεκίνο, Λονδίνο) δείχνουν τον τρόπο.

Όμως μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Τόκιο, στη Φουκουσίμα οι αρχές αδυνατούν ακόμα, 2,5 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα, να μετριάσουν την οικολογική καταστροφή. Στις αρχές του Σεπτέμβρη αποκαλύφθηκε ότι τεράστια ποσότητα ραδιενεργού ύδατος από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες διοχετεύεται καθημερινά στον Ειρηνικό Ωκεανό (εκτιμήσεις αναφέρουν μέχρι και 300 τόνους καθημερινά). Την ίδια στιγμή πολύ πιο σοβαρός είναι ο κίνδυνος να καταρρεύσει μέρος ή όλος ο αντιδραστήρας Νο 4 του εργοστασίου που δεν είχε καταστραφεί ολοσχερώς από το ατύχημα του 2011 και ο οποίος σήμερα περιέχει 1535 ραδιενεργές ράβδους.

Επίσης, αδιάθετοι εξακολουθούν να παραμένουν περίπου 150 χιλ. τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων, δηλαδή περίπου το 30% των αποβλήτων που προέκυψαν άμεσα από τις εκρήξεις στους αντιδραστήρες το 2011. Μετά το ατύχημα υπήρξε σχέδιο προκειμένου 36 δήμοι της ευρύτερης περιοχής της Φουκουσίμα να παρέχουν προσωρινή αποθήκευση. Μέχρι σήμερα μόνο οι 13 από αυτούς του δήμους έχουν παραχωρήσει ασφαλείς χώρους διάθεσης. Εκτός του ελιππούς σχεδιασμού, οι αρχές αντιμετωπίζουν και την απροθυμία των κατοίκων καθώς οι τελευταίοι γνωρίζουν ότι οι αρχές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφαλή διάθεση των αποβλήτων στις περιοχές τους.

Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός της χώρα Σίνζο Άμπε αναγκάστηκε να δηλώσει, ότι δεσμεύεται προσωπικά για την επίλυση του προβλήματος μέχρι και τους αγώνες του 2020.

Βέβαια, ο βαθύτερος ενεργειακός σχεδιασμός είναι στον αέρα καθώς ναι μεν οι περισσότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας έχουν παύσει μετά το ατύχημα του 2011, όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενισχύει την τάση παραμονής στην πυρηνική ενεργειακή εξάρτηση με «ασφαλέστερους όρους». Καθώς μάλιστα οι πιέσεις (πιέσεις οικονομικές και δυστυχώς όχι περιβαλλοντικές) από τη διεθνή κοινότητα ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων είναι τεράστιες, υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αργά ή γρήγορα η Ιαπωνία θα επιστρέψει στην πλήρη της εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια.

One thought on “Ιαπωνία: Πανηγυρισμοί στο Τόκιο – ραδιενεργές διαρροές στη Φουκουσίμα

  1. Παράθεμα: Ιαπωνία: Πανηγυρισμοί στο Τόκιο – ραδιενεργές διαρροές στη Φουκουσίμα | Αδεως

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.