Σητεία: οι ΒΑΠΕ εναντίον του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού

PHOTO-35Ο Καλλικρατικός Δήμος Σητείας προέκυψε από τη συνένωση των Καποδιστριακών δήμων Σητείας, Ιτάνου, Λεύκης και εν μέρει του Δήμου Μακρύ Γιαλού. Είναι ο ανατολικότερος Δήμος της Κρήτης με περίπου 18.000 κατοίκους.

Η οικονομική ζωή είναι προσανατολισμένη στον πρωτογενή τομέα με αιχμή το ελαιόλαδο, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια απαξιώνεται διαρκώς, με την ουσιαστική χρεοκοπία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Η περιοχή δεν παρουσιάζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη παρά την ύπαρξη αντικειμενικών προϋποθέσεων, όπως τα πάμπολλα αρχαιολογικά μνημεία όλων των εποχών (Ζάκρος, Ρουσσόλακκος, Πετράς, Ίτανος, Πραισσός, Λεύκη, Μόχλος, Ετιά, Βόιλα κ.λπ.), σημαντικές παραλίες και περιοχές φυσικού κάλλους (Βάι, Ερμούπολη, Κουρεμένος, Ξερόκαμπος, Λιβάρι κ.λπ.).

Ο γεωφυσικός πλούτος (σπήλαια, φαράγγια, σπάνια πετρώματα, παλαιοντολογικά ευρήματα και απολιθώματα) έχει οδηγήσει στην ιδέα της δημιουργίας Γεωπάρκου από το οροπέδιο του Καρυδίου μέχρι την ανατολική ακτογραμμή, με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την οικονομική ανάπτυξη με την προώθηση του γεωτουρισμού και του εναλλακτικού τουρισμού. Μελετάται λοιπόν, μεταξύ άλλων, η δημιουργία υπαίθριων γεωλογικών μουσείων αποκατάσταση μονοπατιών και διαδρομών που συνδέουν οικισμούς και γεώτοπους, η ανάπλαση οικισμών, που σήμερα έχουν εγκακαταλειφθεί κ.λπ. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG. Απώτερος στόχος η ένταξη της περιοχής στα Γεωπάρκα της UNESCO. Ήδη λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ζάκρου και το Σπηλαιολογικό Κέντρο Καρυδίου.

Στο ίδιο οροπέδιο και σε υψόμετρο 754 μ. γίνεται προσπάθεια για την ίδρυση εκπαιδευτικού αστεροσκοπείου.

ΒΑΠΕ και γεωπάρκο

PHOTO-34Ο Δήμος Σητείας προβλέπεται να γίνει το μεγαλύτερο θύμα της πράσινης ανάπτυξης. Η ηλιοφάνεια, οι συνεχείς άνεμοι και η ανεκτικότητα των τοπικών αρχών, έχουν προσελκύσει δεκάδες επίδοξους επενδυτές που υπόσχονται απλόχερα θέσεις εργασίας και χρήμα.

Μέχρι σήμερα πέντε εταιρείες επιδιώκουν την εγκατάσταση ηλιοθερμικών εγκαταστάσεων συνολικής ισχύος 265 MW στο Δήμο Σητείας. Θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μόνο όταν υπάρχει ήλιος. Τις υπόλοιπες ώρες η ηλεκτρική ενέργεια θα συνεχίζει να παράγεται από το πετρελαϊκό εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο. Για τις ώρες που δεν θα υπάρχει ηλιοφάνεια θα χρησιμοποιείται ενέργεια από φυσικό αέριο, LPG, ντίζελ, βιοντίζελ ή βιοκαύσιμα.

Τα 265 MW υπερβαίνουν την ισχύ της μονάδας στον Αθερινόλακκο, τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ από σταθμούς όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ στην Κρήτη αλλά και το στόχο του υπουργείου να εγκατασταθούν σε όλη την Ελλάδα, μέχρι το 2020, ηλιοθερμικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 250 MW! Αν τελικά εγκατασταθούν, η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται στο Δήμο Σητείας μόνο από τους ηλιοθερμικούς σταθμούς, θα αντιστοιχεί συνολικά σε πάνω από το μισό της εγκατεστημένης ισχύος της Κρήτης!

Ήδη στο Δήμο Σητείας είναι εγκατεστημένα αιολικά πάρκα με 145 ανεμογεννήτριες, ισχύος 77 MW και αρκετά μικρά φωτοβολταϊκά. Υπάρχουν αιτήματα για άλλες 550 ανεμογεννήτριες ισχύος 868 MW, για υβριδικούς σταθμούς 251 MW. Με τους 5 παραπάνω ηλιοθερμικούς σταθμούς ισχύος 256 MW, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς που θα παράγεται μέσα στα όρια του Δήμου Σητείας θα είναι 1.452 MW. Σημειωτέον ότι οι ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης σε περίοδο αιχμής δεν υπερβαίνουν τα 750 – 800 MW. Ανακύπτει, λοιπόν, το εύλογο ερώτημα: Ποιος θα καταναλώνει όλη αυτήν την ενέργεια;

Μια ματιά στο χάρτη της ΡΑΕ (www.rae.gr/geo) είναι αρκετή να προβληματίσει ακόμη και τον πιο δύσπιστο για το πώς μπορεί να καταντήσει ο τόπος μας στο μέλλον. Από τις εγκαταστάσεις που προγραμματίζονται για τη Σητεία, δύο (στις θέσεις Χώνος και Φουρνιά) θα βρεθούν μέσα στην έκταση του μελλοντικού Γεωπάρκου.

Από τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά γίνονται εμφανείς κάποιες από τις άμεσες συνέπειες όπως, ενδεικτικά, η αποψίλωση χιλιάδων στρεμμάτων για την εγκατάσταση των κατόπτρων πάνω σε τσιμεντένιες βάσεις και τη διάνοιξη δρόμων, πολλά εκατομμύρια κυβικά μέτρα μπάζα από τις εκσκαφές, χρήση τεράστιων ποσοτήτων νερού, πολλά χιλιόμετρα καλώδια, χρήση μεγάλων ποσοτήτων τοξικών χημικών που αλλού είναι απαγορευμένα κ.λπ.

Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) καταλήγουν σε συμπεράσματα που βασίζονται σε ελλιπή ή σκοπίμως παραλειπόμενα δεδομένα και εν ολίγοις συντάσσονται από τις εταιρείες με γνώμονα το συμφέρον τους.

Οι αντιδράσεις

Η ελληνική νομοθεσία είναι προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των εταιρειών και εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Οι ΒΑΠΕ θεωρούνται έργα εθνικής σημασίας και επιτρέπεται να εγκαθίστανται σχεδόν οπουδήποτε.

Η περιφέρεια Κρήτης έχει γνωμοδοτήσει θετικά για το σταθμό 33 ΜW στις Πλαγιές Αθερινόλακου. Απέρριψε τη ΜΠΕ για το σταθμό 60 MW στο Χώνο, ενώ δεν εξέτασε επί της ουσίας τη ΜΠΕ για το σταθμό 70 MW στα Φουρνιά.

Η σημερινή δημοτική αρχή Σητείας θεωρεί όλα τα τέτοιου τύπου έργα αναπτυξιακά και επομένως ευπρόσδεκτα. Αντιμετωπίζει το ουσιαστικό αναπτυξιακό έργο (το γεωπάρκο) διεκπεραιωτικά και δεν βλέπει ότι ακυρώνεται στην πράξη από τις ΒΑΠΕ.

Γενικότερα οι τοπικές αρχές υπεκφεύγουν, βλέποντας ως πρόβλημα μόνο τη χωροθέτηση και παραβλέποντας την ουσία που είναι η μετατροπή της Κρήτης, και ιδιαίτερα της Σητείας, σε μια απέραντη βιομηχανική περιοχή, που συνεπάγεται καταστροφικές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή και ακύρωση για πάντα οποιασδήποτε προοπτικής για ήπια τουριστική ανάπτυξη.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ Ν. ΓΑΡΕΦΑΛΑΚΗΣ

μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ

Περισσότερα:

http://www.sitia-geopark.gr

https://sites.google.com/site/pankretiodiktyoagonakatavape

One thought on “Σητεία: οι ΒΑΠΕ εναντίον του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού

  1. Παράθεμα: Σητεία: οι ΒΑΠΕ εναντίον του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού | Homo Ecologicus

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.