νησιωτικοί υγρότοποι… στο σφυρί!

PHOTO-52Στις 24 Μαΐου 2013 δημοσιεύτηκε η απόφαση της Διυπουργικής επιτροπής «αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων» για τη μεταφορά στην ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Σε αυτά περιλαμβάνονται και εκτάσεις σημαντικής οικολογικής αξίας, πολλές από αυτές σε ευαίσθητα νησιωτικά οικοσυστήματα όπως οι Κυκλάδες.

Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε να διαχειρίζεται και να εκποιήσει οκτώ περιοχές σημαντικής οικολογικής αξίας: τέσσερις περιοχές υγροτόπων σε Νάξο, Μήλο και Άνδρο που βρίσκονται εντός ορίων περιοχών Natura 2000, έναν υγρότοπο στη Νάξο που έχει χαρακτηρισθεί καταφύγιο άγριας ζωής, και τρεις περιοχές υγροτόπων σε Πάρο-Αντίπαρο που έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενοι ως μικροί νησιωτικοί υγρότοποι. Σύμφωνα και με τη νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας παρόμοιες περιοχές προστατεύονται απευθείας από το άρθρο 24 του Συντάγματος και από την ειδική νομοθεσία για τους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους και τις περιοχές του δικτύου Natura.

Οι σχετικές αποφάσεις των πρόσφατων μνημονιακών κυβερνήσεων συναντούν σφοδρές αντιδράσεις από πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς. Δεκάδες από αυτούς έχουν κινηθεί ώστε αυτές να ανατραπούν πολιτικά και να ακυρωθούν δικαστικά ως αντισυνταγματικές και παράνομες.

Ο Άγιος Προκόπιος στη Νάξο

Οι λίμνες Αγίου Προκοπίου είναι μία από τις περιοχές που πρόσφατα μεταβιβάστηκαν και για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία προκαταρκτικής ενημέρωσης υποψήφιων επενδυτών. Για την περιοχή, συνολικής έκτασης 161.776 τ.μ., προτείνονται χρήσεις όπως ξενοδοχειακό συγκρότημα, εξοχικές κατοικίες, εμπορικές χρήσεις, ενώ θεσπίζεται συντελεστής δόμησης 0,2 δηλ. δηλαδή αποκτά δικαίωμα ανέγερσης κτισμάτων επιφάνειας 32.000 τ.μ.

Η συγκεκριμένη περιοχή περιλαμβάνει μια πανέμορφη παραλία, μια ζώνη από αμμόλοφους ενώ περιβάλλεται από λίμνες και σπάνια θαμνώδη βλάστηση. Είναι μια παράκτια λιμνοθάλασσα στην οποία καταγράφεται σημαντική παρουσία μεταναστευτικών πουλιών. Βρίσκεται εντός των ορίων της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 “Κεντρική και Νότια Νάξος” (GR4220014) ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Οικότοπος προτεραιότητας.

Οι φορείς της περιοχής καταγγέλλουν ότι αν χτιστεί το τεράστιο ξενοδοχείο των 32.000 μ2 θα καταστρέψει το τοπίο στην παράκτια περιοχή, δεκάδες υπάρχοντα παραλίμνια ξενοδοχεία θα υποβαθμιστούν χάνοντας τη θέα τους, χωρίς να μπορούν να ανταγωνιστούν το “all inclusive” μεγαθήριο το οποίο θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης σε όλη την πλαζ, λόγω της πρόσοψης ενός περίπου χιλιομέτρου.

Για να ακυρωθεί η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ και το ξεπούλημα της περιοχής , στις 5 Σεπτεμβρίου, είκοσι δυο κάτοικοι και επιχειρηματίες της Νάξου, της Πάρου και της Αντιπάρου υπέβαλαν στο Συμβούλιο Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως των σχετικών αποφάσεων. Οι κάτοικοι της περιοχής, με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων που ανέδειξαν το θέμα στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, επικαλούνται ότι, με την επικείμενη αξιοποίηση των εκτάσεων, παραβιάζεται η αρχής της αειφόρου ανάπτυξης καθώς δεν έχει ληφθεί μέριμνα για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές παραμέτρους της μεταβίβασης δημόσιας περιουσίας σε μια Ανώνυμη Εταιρεία, αλλά και η οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχεδίων, καθώς δεν έχει εκπονηθεί προηγούμενη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Και βεβαίως, δεν έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κοινό και τους αρμόδιους φορείς και δεν έχει χορηγηθεί η σχετική πληροφόρηση, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων…

Είναι πλέον φανερό: οι πολίτες και οι φορείς καταλαβαίνουν ότι τα όποια έσοδα από την «αξιοποίηση» δημόσιων ακινήτων θα πάνε στην μαύρη τρύπα του χρέους ενώ οι όποιες επενδύσεις γίνουν, θα πραγματοποιηθούν κάτω από “ειδικά” καθεστώτα σχέσεων εργασίας και περιβαλλοντικών στάνταρ. Οι παρούσες και μελλοντικές γενιές θα μείνουν φτωχότερες, αποστερημένες από συλλογικά αγαθά και πόρους για την εναλλακτική ανάπτυξή τους.

“Ο/τ”

Advertisements