τι θα συζητηθεί στη συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στη Βαρσοβία

PHOTO-2711-24 Νοεμβρίου θα λάβει χώρα στην Βαρσοβία η 19 COP, η 19η Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Η Συνδιάσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντική  γιατί είναι προπαρασκευαστική για την μεγάλη πολυαναμενόμενη συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως έγινε δεκτή με το σύμφωνο του Ντέρμπαν.

Όπως είναι γνωστό, η συμφωνία για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η γνωστή σαν πρωτόκολλο του Κυότο, έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο και δόθηκε παράταση, από την Συνδιάσκεψη της Ντόχα, μέχρι το 2020.  Όμως, η παράταση του πρωτοκόλλου του Κυότο καλύπτει πια μόνο το 13% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ, ποτέ  δεν επικύρωσαν την συμφωνία αυτή, οι μεγάλοι ρυπαντές, Κίνα και Ινδία δεν είχαν συμπεριληφθεί στην συμφωνία, ενώ χώρες, όπως ο Καναδάς, αποχώρησαν και η Ιαπωνία και η Ρωσία δεν δέχονται να συμμετέχουν στις δεσμεύσεις της παράτασης του Πρωτοκόλλου του Κυότο. Από την Συνδιάσκεψη του Ντέρμπαν έχει συμφωνηθεί να ετοιμαστεί μια νέα συμφωνία, που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο Κυότο στην εκπνοή του.

Οι επερχόμενες συνομιλίες θα έχουν σαν θέμα τους δύο σημαντικές συμφωνίες. Η πιο σημαντική είναι η προετοιμασία μιας παγκόσμιας συμφωνίας, φιλόδοξης να συμπεριλάβει όλες τις χώρες και όλους τους ρυπαντές με δεσμευτικό νομικά τρόπο. Η συμφωνία αυτή πρέπει να είναι αποτελεσματική και να έχει σκοπό την μείωση των αέριων ρύπων, αλλά και να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγή και την προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες. Η συνθήκη αυτή πρέπει να είναι έτοιμη το 2015, στην Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που θα γίνει στο Παρίσι, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή της από το 2020.  Η δεύτερη συμφωνία,  σημαντική και αυτή, που θα πρέπει να συζητηθεί στην Βαρσοβία, αφορά το καθεστώς που θα διέπει τις παγκόσμιες εκπομπές μέχρι το 2020.

PHOTO-28Οι αναπτυγμένες χώρες έχουν την ιστορική ευθύνη όχι μόνο να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και να βοηθήσουν τις χώρες του τρίτου κόσμου να προσαρμοστούν στις συνέπειες της. Έτσι, θέμα συζήτησης είναι και ο μηχανισμός χρηματοδότησης των φτωχότερων χωρών, που θα ανοίξει την πόρτα ώστε, οι φτωχές  χώρες να λάβουν μια αποζημίωση για τις απώλειες και τις ζημιές που μπορεί να υποστούν από τις κλιματικές αλλαγές, με σημαντικό ζητούμενο την συγκέντρωση πόρων. Για να μπορέσει το ταμείο να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις αυτές χρειάζεται τα κονδύλια που υποσχέθηκαν οι  αναπτυγμένες χώρες, 30 δισεκατομμύρια Δολάρια μέχρι το 2012   και άλλα εκατό από το 2020 και μετά. Στην Συνδιάσκεψη της Ντόχα, οι αναπτυγμένες χώρες δήλωσαν ότι συγκέντρωσαν τα 30 δισεκατομμύρια, πράγμα όμως που έχει αμφισβητηθεί από ακαδημαϊκούς και κοινωνικούς φορείς. Πολλές είναι και οι αμφιβολίες που εκφράζονται, αν τελικά το ειδικό αυτό ταμείο καταφέρει να συγκεντρώσει όλα τα αναγκαία ποσά. Είναι φανερό ότι οι αναπτυγμένες χώρες δεν δέχονται να δεσμευτούν, αφού η οικονομική ύφεση και οι πολιτικές αυστηρής λιτότητας που τις κυβερνούν, τις αναγκάζει να είναι πολύ φειδωλές.

Ένα από τα μεγάλα θέματα που θα συζητηθούν και πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, είναι η προώθηση δράσεων για την Μείωση των Εκπομπών από την Αποδάσωση και Υποβάθμιση των δασών, ένα πρόγραμμα γνωστό σαν REDD+. Η προσπάθεια του προγράμματος είναι η μείωση των εκπομπών λόγω αποδάσωσης και αναστροφή της καταστροφής των δασών. Συγχρόνως έθεσε και κίνητρα για την οικονομική επιδότηση της σύλληψης άνθρακα από τα δάση. Οι δυσλειτουργίες του συστήματος κατάφεραν να καθυστερήσουν την εφαρμογή του μέτρου, ενώ, τα μείζονα θέματα όπως τα δικαιώματα των ιθαγενών που ζουν στις δασικές κοινότητες, η προστασία της βιοποικιλότητας και οι κανόνες επέμβασης στα τροπικά δάση, παραμένουν ακόμα άλυτα. Οι χώρες, όμως,  είναι πια αναγκασμένες να ετοιμάσουν τις εκθέσεις τους και να απαντήσουν στα σοβαρά ερωτηματικά που έχουν τεθεί για την παρακολούθηση της αποδάσωσης και υποβάθμισης των δασικών οικοσυστημάτων και την ανάπτυξη συστημάτων αποτελεσματικής δασοπροστασίας. Ας ελπίσουμε ότι οι αιτιάσεις ΜΚΟ, όπως το WWF, δεν θα μείνουν αναπάντητες.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες και διαρροές, η αναμενόμενη νέα έκθεση της IPCC (Διακυβερνητική για την Κλιματική Αλλαγή)  εκφράζει την πεποίθηση, με βεβαιότητα 95%, ότι,  η παρούσα κλιματική αλλαγή οφείλεται σε ανθρωπογενή αίτια. Το σίγουρο είναι ότι, οι κλιματικές αλλαγές δεν θα αφήσουν ούτε τις αναπτυγμένες, ούτε τις αναπτυσσόμενες χώρες ανεπηρέαστες. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ σημαντικές και το οικονομικό κόστος που θα προξενήσουν είναι τόσο τεράστιο, που δεν πρέπει να συνεχίσουμε να αδιαφορούμε. Οι υπεκφυγές, η άρνηση αντιμετώπισης των προβλημάτων, οι ιδεοληψίες, η εθελοτυφλία και η συνέχεια του «business as usual» δεν προσφέρουν καμιά λύση, όταν οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι ορατές.   Χρειάζεται άμεση δράση, τολμηρές προτάσεις, πολιτική βούληση και σοβαρή δέσμευση για να βρεθούν λύσεις, για την σωτηρία της Ανθρωπότητας.

Ας ελπίσουμε ότι, στη Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή της Βαρσοβίας τα 195 μέρη (χώρες και οργανισμοί) που θα λάβουν μέρος,  θα δράξουν την σημαντική ευκαιρία, για να λάβουν δεσμευτικές προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων. Η Συνδιάσκεψη είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Ας ελπίσουμε ότι, οι συμμετέχοντες θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα συνεργαστούν με  ειλικρινή διάθεση για να ανοίξουν έναν δρόμο για ένα νέο ασφαλές  μέλλον για όλη την Ανθρωπότητα!

ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ

Γεωλόγος – Περιβαλλοντολόγος

μέλος Γραμματείας Τμ. Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ

Advertisements

One thought on “τι θα συζητηθεί στη συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στη Βαρσοβία

  1. Παράθεμα: Ζητούμενο η παγκόσμια συμφωνία: ξεκίνησε η 19η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή | Ecoleft

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.