είδαμε…

EJOLT – Χρειάζεται νέα Ευρωπαϊκή πολιτική για τα ορυκτά καύσιμα ώστε να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή

PHOTO-33Μελέτη του Ευρωπαϊκού Περιβαλλοντικού Οργανισμού Ejolt που δημοσιεύθηκε στις 21 Μαΐου επισημαίνει ότι η εκμετάλλευση νέων μορφών ορυκτών καυσίμων θα εκτοξεύσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα 550ppm (parts per million), πολύ πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 350ppm. Ως αποτέλεσμα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί το λιγότερο κατά 3°C και η στάθμη των υδάτων κατά τουλάχιστον 25 μέτρα.

Τα συνολικά επιβεβαιωμένα παγκόσμια αποθέματα ορυκτών καυσίμων περιέχουν περίπου 3 φορές περισσότερο άνθρακα από αυτόν που μπορούμε να κάψουμε διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να παραμείνουμε κάτω από το συμφωνημένο στόχο της αύξησης της θερμοκρασίας μόνο κατά 2°C.

Ο Ejolt προτείνει την ανάληψη πρωτοβουλιών για να «αφήσουμε το πετρέλαιο μέσα στο έδαφος», ειδικά σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευάλωτες περιοχές. Τέτοιες κινήσεις θα πρέπει να στηριχθούν πολιτικά και οικονομικά και το Ejolt ζητάει από την ΕΕ να αναλάβει τη χρηματοδότηση ανάλογων πρωτοβουλιών.

Περισσότερα: http://www.ejolt.org/wordpress/wp-content/uploads/2013/05/005_Yasunisation.pdf

Περιβάλλον και Ανθρώπινη Υγεία – Δημοσιεύτηκε η μελέτη της ΕΕΑ

PHOTO-36Πρόσφατη έρευνα με τίτλο «Περιβάλλον και Ανθρώπινη Υγεία» που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος (European Environment Agency) και την Υπηρεσία Επιστημών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission’s in-house science service) τεκμηριώνει τη συσχέτιση μεταξύ περιβαλλοντικών συνθηκών (ρύπανση, θόρυβος και άλλες μορφές περιβαλλοντικής υποβάθμισης) και σωματικής και ψυχικής υγείας των ανθρώπων.

Η μελέτη επισημαίνει τις μεγάλες ανισότητες στις περιβαλλοντικές συνθήκες μεταξύ περιοχών της Ευρώπης. Οι ανισότητες αυτές αντικατοπτρίζονται σε αντίστοιχες διαφοροποιήσεις στο επίπεδο υγείας και στο προσδόκιμο ζωής των κατοίκων.

Μερικά από τα βασικά ποσοτικά ευρήματα της έρευνας αφορούν στο διπλασιασμό μεταξύ 2000 και 2009 των πωλήσεων του κλάδου των χημικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων χημικών που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και στις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη διάδοση ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και το άσθμα, με αποτέλεσμα τη μείωση του προσδόκιμου ζωής κάθε πολίτη της Ε.Ε. κατά 8,5 μήνες. Επιπλέον, το ποσοστό των ελεύθερων πράσινων χώρων στις πόλεις παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις: όλες οι πόλεις στη Γαλλία και τη Σουηδία καταλαμβάνονται κατά τουλάχιστον 40% από πράσινους χώρους, ενώ το ποσοστό αυτό είναι λιγότερο από 30% για τις πόλεις της Ουγγαρίας και της Ελλάδας.

Ολόκληρη η μελέτη, εδώ: http://www.eea.europa.eu/publications/environment-and-human-health

Στους δρόμους για την αξιοπρέπεια και στη Βραζιλία

PHOTO-37Μια αύξηση της τάξης των 10 σεντς στα εισιτήρια των συγκοινωνιών ήταν η αφορμή μεγάλων κινητοποιήσεων που πήραν και χαρακτηριστικά εξέγερσης σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται γιατί παρά τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ και της φορολογίας οι δημόσιες υποδομές απαξιώνονται και καταρρέουν. Τα προβλήματα στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τη δημόσια συγκοινωνία, την υγεία και την εκπαίδευση, η κακή ποιότητα ζωής στις μεγαλουπόλεις κάνουν πιο έντονη την αντίθεση με τις μεγα-κατασκευές για το Μουντιάλ του 2014 και τις “αποκλειστικές” ζώνες του πλούτου. Αυτά λειτούργησαν σαν σπίθα για να εκφραστεί δυναμικά η φωνή του πιο νεανικών, “δυναμικών» αλλά και αποκλεισμένων στρωμάτων που οι προσδοκίες τους συντρίβονται από τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, τις εταιρικές ελίτ και την πολιτική διαφθορά στη χώρα.

Διαδηλώσεις σε Ρουμανία και Πολωνία εναντίον των σχεδίων εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου της Chevron

PHOTO-34Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην ανατολική Ρουμανία στις 27 Μαΐου εναντίον της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου στην περιοχή από την αμερικάνικη πετρελαϊκή εταιρεία Chevron. H Chevron έχει αποκτήσει δικαιώματα ερευνών και εξόρυξης σε 3 οικόπεδα κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, συνολικής έκτασης 670.000 εκταρίων.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις εναντίον σχεδίων της Chevron για εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου πραγματοποιούνται και στην Πολωνία, όπου μάλιστα αγρότες της περιοχής Zurawlow έχουν καταλάβει το οικόπεδο στο οποίο προτίθεται η Chevron να πραγματοποιήσει τις εξορύξεις.

Πολλές κυβερνήσεις στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη βλέπουν την εκμετάλλευση κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου ως μια ευκαιρία να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία και να ενισχύσουν τη θέση τους στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη.

Την ίδια στιγμή όμως, η ελλιπής ενημέρωση σχετικά με το πραγματικό μέγεθος των κοιτασμάτων και κυρίως η χρήση μη δοκιμασμένων τεχνολογιών εξόρυξης και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που αυτές συνεπάγονται, έχουν ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες και έχουν ενισχύσει το σκεπτικισμό σχετικά με το σχιστολιθικό αέριο και την εξορυκτική μέθοδο της υδρορωγμάτωσης (Fracking) ακόμα και μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΕ.

Η Desertec εγκαταλείπει το όνειρο εξαγωγής ηλιακής ενέργειας από τη Σαχάρα προς την Ευρώπη

desertec-map_revised_vfinΤο μεγαλεπήβολο σχέδιο Desertec, συνολικού προϋπολογισμού 400 δις. €, εγκαταλείπεται πλέον οριστικά, τουλάχιστον ως προς το σκέλος εξαγωγής της παραγόμενης ενέργειας προς την Ευρώπη.

Όταν ανακοινώθηκε, τον Ιούλιο του 2009, το Desertec προβλεπόταν ότι θα αξιοποιούσε την ηλιακή ενέργεια στην έρημο Σαχάρα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των συγκεντρωτικών ηλιοθερμικών (CSP), ώστε μέσω καλωδίου υψηλής τάσης να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή αγορά. Στην πλήρη ανάπτυξή του, το 2050, το Desertec, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 100 GW, προβλεπόταν ότι θα μπορούσε να παρέχει το 20% της συνολικής ευρωπαϊκής ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια.

Σήμερα, ο ίδιος ο Γενικός Διευθυντής της Desertec, επιβεβαιώνει το σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από την αρχή αυτό το τεράστιο έργο, λέγοντας ότι τo Desertec θα πρέπει να προσανατολιστεί προς τις χώρες του Μαγκρέμπ. Η Ευρώπη θα πρέπει να καλύψει το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της ζήτησής της μέσω εσωτερικών έργων ανανεώσιμων πηγών και όχι με εισαγωγές από τη Βόρειο Αφρική.

Advertisements