Διαδημοτικός σταθμός απορριμμάτων από τρεις Δήμους της Αττικής

PHOTO-30Στο πλαίσιο των ασφυκτικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στους ΟΤΑ εξαιτίας των δραστικών περικοπών στη χρηματοδότηση και της δραματικής μείωσης στο προσωπικό, οι Δήμοι Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης έχουν τους τελευταίους μήνες αναλάβει μία σημαντική πρωτοβουλία για τη διαχείριση των απορριμμάτων που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους δήμους.

Η διαχείριση των απορριμμάτων, μία από τις βασικές λειτουργίες των Δήμων, απορροφά σήμερα ένα τεράστιο μέρος του προϋπολογισμού τους. Το κόστος για τους Δήμους αναμένεται μάλιστα να πολλαπλασιαστεί χάρη στους προγραμματισμούς της Περιφέρειας για τη δημιουργία τεσσάρων μεγάλων εργοστασίων για απορρίμματα στην Αττική. Επίσης, είναι γνωστό ότι ο όγκος των απορριμμάτων που επαναχρησιμοποιείται ή ανακυκλώνεται είναι πολύ μικρότερος από αυτό που θα μπορούσε, καθώς και ότι οι τρεις Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη χρήση χώρων για μεταφόρτωση απορριμμάτων που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς της Περιφέρειας Αττικής και σε σύγκρουση με την προωθούμενη λογική μεταβίβασης των υπηρεσιών καθαριότητας στον ιδιωτικό τομέα, οι τρεις Δήμοι επεξεργάζονται μία κοινή πρόταση ήπιας διαχείρισης των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή και με έμφαση στην ανακύκλωση, την επανάχρηση και την κομποστοποίηση. Με βάση σύγχρονες τεχνολογίες, διαμορφώνεται δηλαδή μία πρόταση δημιουργίας διαδημοτικής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, φιλική για το περιβάλλον και καθοριστική για την ποιότητα ζωής στην πόλη, με άμεσα οικονομικά οφέλη για τους πολίτες και τους Δήμους.

Η πρόταση αυτή αποτελεί προϊόν συνεργασίας των τριών Δήμων με το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος και με το Εργαστήριο Αριστοποίησης Παραγωγικών Συστημάτων του ΤΕΙ Πειραιά, τα οποία έχουν συντάξει προσχέδιο μελέτης. Στενή παραμένει και η συνεργασία των τριών Δήμων με το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ, για τη χωροθέτηση της μονάδας εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, σε άμεση συνάρτηση με την πρόταση για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου που υποστηρίζεται και από τους τρεις δήμους.

Το προσχέδιο μελέτης του ΤΕΙ Πειραιά παρουσιάστηκε στις 19 Ιουνίου σε δημόσια εκδήλωση και στην οποία παραβρέθηκαν αιρετοί, εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων, τοπικών συλλόγων και δημόσιων φορέων, καθώς και πολλοί κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι ενημερώθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις, στο πλαίσιο μίας ανοιχτής διαδικασίας ουσιαστικής διαβούλευσης με την κοινωνία.

Την ίδια στιγμή οι τρεις Δήμοι βρίσκονται σε επαφή με την Περιφέρεια Αττικής για τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και την εξεύρεση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, όπως και με την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. για τη χωροθέτηση της μονάδας εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

ΤΑΚΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ

Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ελληνικού-Αργυρούπολης