Έφοδος σε πετρελαϊκές εταιρείες για διερεύνηση χειραγώγησης τιμής

photo-29Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι στελέχη της πραγματοποίησαν «αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις» σε εταιρείες πετρελαίου στο Λονδίνο, την Ολλανδία και τη Νορβηγία για να διερευνήσουν αν οι εταιρείες «έχουν συνεργήσει στην αναφορά διαστρεβλωμένων τιμών ώστε να χειραγωγήσουν τις δημοσιευμένες τιμές για ένα αριθμό προϊόντων πετρελαίου και βιοκαυσίμων». Οι ευρωπαϊκές αρχές αρνήθηκαν να αναφέρουν τα ονόματα των υπό εξέταση εταιρειών, αλλά η BP, η Shell, η νορβηγική Statoil και η Platts, κορυφαίος οργανισμός αναφοράς τιμών πετρελαίου στον κόσμο, επιβεβαίωσαν ότι είναι υπό διερεύνηση. Η έρευνα αφορά περιπτώσεις που καλύπτουν ολόκληρη τη χρονική περίοδο από το 2002 μέχρι σήμερα.

Πριν από τέσσερις μήνες, η Υπηρεσία Δίκαιου Εμπορίου της Βρετανικής κυβέρνησης διέκοψε έρευνα σχετικά με τον καθορισμό των τιμών της βενζίνης, αφού διαπίστωσε «πολύ περιορισμένες ενδείξεις» ότι οι τελικές τιμές λιανικής αυξάνονται γρήγορα όταν οι τιμές χονδρικής ανεβαίνουν, αλλά μειώνονται με πιο αργούς ρυθμούς όταν οι τιμές χονδρικής πέφτουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες μπορεί να «εμπόδισαν άλλους από τη συμμετοχή στη διαδικασία αξιολόγησης των τιμών, με στόχο τη στρέβλωση των δημοσιευμένων τιμών». Δεδομένου ότι οι τιμές καθορίζονται μυστικά, οι οδηγοί και οι καταναλωτές δεν έχουν καθαρή εικόνα για το κατά πόσο η τιμή που πληρώνουν στις αντλίες είναι μια δίκαιη αντανάκλαση της χονδρικής τιμής.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι  διενεργούνται έξι μήνες μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας Guardian για απάτη στην εμπορία φυσικού αερίου, που οδήγησε σε εκτεταμένη έρευνα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Βρετανίας. Η σχετική έρευναβρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Μετά και από το σκάνδαλο με τη χειραγώγηση του Libor (βρετανικό επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού), υπάρχει έντονη ανησυχία ότι οι χρηματιστηριακές συναλλαγές για προϊόντα μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, γίνονται με όρους αδιαφανείς, ενώ οι εμπλεκόμενες σε αυτές τις συναλλαγές εταιρείες κατηγορούνται ότι δεν παρέχουν επαρκείς πληροφορίες στις ρυθμιστικές αρχές.

Advertisements