εξελίξεις στη νομοθεσία για τους σπόρους

photo-24Στις 6 Μαΐου πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία για την αναθεώρηση της νομοθεσίας εμπορίας σπόρων στη Συνάντηση των Επιτρόπων. Από αυτή προέκυψε τελικό κείμενο κανονισμού που η Κομισιόν προτείνει προς έγκριση στην Ευρωβουλή και στο Συμβούλιο των Υπουργών.

Μη κυβερνητικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ομάδες ενεργών πολιτών, καταναλωτών και μικρή μερίδα αγροτών, πανευρωπαϊκά αλλά και στη χώρα μας, διεξήγαγαν καμπάνια ενάντια στο προτεινόμενο νομικό πλαίσιο. Τα βασικά αίτημα αφορούσαν στην προσβολή βασικών δικαιωμάτων του αγροτικού κόσμου (επιλογή μοντέλου γεωργίας) και στον επικείμενο κίνδυνο για τη γεωργική βιοποικιλότητα και τη γεωργική παράδοση της Ελλάδας. Ανοιχτή επιστολή έστειλαν στην Επίτροπο κ. Δαμανάκη με αίτημα να καταψηφίσει την πρόταση αυτή. Ανέδειξαν τη διάκριση που προωθείται ανάμεσα στους σπόρους της βιομηχανίας και στους σπόρους που παράγονται και διατηρούνται από τους γεωργούς, την αναγκαιότητα για διατήρηση και καλλιέργεια στον αγρό παραδοσιακών ποικιλιών καθώς και το ότι στερείται από τους καταναλωτές η επιλογή διατροφικού μοντέλου.

Οι πιέσεις αυτές οδήγησαν σε έναν κανονισμό που μοιάζει εκ πρώτης συμβιβαστικός. Θίγει όμως δευτερευόντως τις ντόπιες, αβελτίωτες, παραδοσιακές «μη καθαρές ποικιλίες» που αναπαράγει, καλλιεργεί, ανταλλάσει και διακινεί τοπικά ο γεωργός. Γι’ αυτή την κατηγορία σπόρων διατηρούνται περιορισμοί (γεωγραφικοί, μεγέθους εμπορικής δραστηριότητας, αειφορικής χρήσης), για τους δε βιομηχανικούς προτάσσονται η παραγωγικότητα και η χρησιμότητά τους. Ιδιαίτερα οι ποικιλίες βιολογικής γεωργίας οδηγούνται ολοσχερώς στη βιομηχανία σπόρων.

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων διεξήχθησαν για ακόμα μια φορά οι Διεθνείς Ημέρες Σπόρων (11-13 Μαΐου) από την Οργάνωση Πελίτι στη Δράμα, με συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Εκπροσωπήθηκε, μεταξύ άλλων, το κίνημα Ναβντένια από την Ινδία με την παρουσία της διεθνούς ακτιβίστριας Βαντάνα Σίβα. Ακόμα στις 18-19 Μαΐου διοργανώθηκε στην Τρίπολη Διήμερη Οικοσυνάντηση με θέμα «Οι Σπόροι της Ζωής».

Το ζήτημα λοιπόν παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Προκαλεί όμως απορία η μη τοποθέτηση επί του θέματος από τις ελληνικές αγροτικές οργανώσεις. Ενώ αποτελούν το βασικό φορέα που θα έπρεπε να υπερασπίσει το εγχώριο φυτογενετικό υλικό και τη γεωργική παράδοση της χώρας, σιωπούν. Εκτός κι αν συντάσσονται σιωπηρά με τις τοποθετήσεις των COPA-COGECA όπου συμμετέχουν, που όμως τοποθετούνται ακριβώς με τα ίδια επιχειρήματα με τη Syngenta περί «βιώσιμης εντατικοποίησης» και αποκλειστικής επιλογής ποικιλιών υψηλής παραγωγικότητας.

Ας μη νομίσουμε λοιπόν ότι «θάβοντας» το ζήτημα των σπόρων αυτό θα ξεχαστεί και οι διαμαρτυρόμενοι θα βρουν άλλες εναλλακτικές διεξόδους. Σπόρος είναι… και κάποια στιγμή θα φυτρώσει…

ΙΩΑΝΝΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Advertisements