Θίνες Κυπαρισσιακού κόλπου: η «ανάπτυξη» ως απειλή καταστροφής

photo-4Η «ανάπτυξη» στην πατρίδα του πρωθυπουργού μας αποκτά ιδιαίτερη νοηματοδότηση και υψηλό συμβολισμό τόσο για το περιεχόμενό της όσο και για τον τρόπο οργάνωσης της επιβολής της. Αναφερόμαστε στη σχεδιαζόμενη «επένδυση» του εφοπλιστή Π. Παππά, φίλου του μεσσήνιου πρωθυπουργού, η οποία επρόκειτο να υλοποιηθεί στο «σκληρό πυρήνα» περιοχής NATURA και συνίσταται στην κατασκευή 45 (ή 41) πολυτελών εξοχικών κατοικιών συνολικού εμβαδού 12.000 τ.μ.

Το «project» σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στην περιοχή του Δήμου Τριφυλίας από Ελαία (εκβολές Νέδας) ως Αγιαννάκη, η οποία ανήκει στην περιοχή NATURA με κωδικό GR2550005 – «Θίνες Κυπαρισσιακού Κόλπου». Μια περιοχή μοναδική στο μεσογειακό χώρο που είναι όμορη της θαλάσσιας περιοχής GR2330008. Πρόκειται για κύρια περιοχή ωοτοκίας της caretta caretta, συνδυάζει ένα σύνθετο οικοσύστημα αποτελούμενο από τη θαλάσσια περιοχή, την παράκτια βλάστηση, τις κινούμενες και σταθερές θίνες, τη μεσογειακή πεύκη (κωδικοποιημένοι τύποι οικοτόπων βάση της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ) το οποίο από 01.09.2006 έχει χαρακτηρισθεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και με όρους Ν.3937/11 χαρακτηρίζεται ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης. Πρόκειται δηλαδή για περιοχή που όφειλε η ελληνική πολιτεία εδώ και χρόνια να έχει θέσει σε καθεστώς προστασίας εγκρίνοντας την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (έτοιμη από το 2002), να θεσμοθετήσει με Προεδρικό Διάταγμα τις ζώνες και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, να έχει συστήσει το Φορέα Διαχείρισης…

Η παραπάνω «παράλειψη», που αποτελεί συστηματική επιλογή για μεγάλο αριθμό προστατευόμενων περιοχών, ειδικά του παράκτιου χώρου, επιτρέπει στον κάθε «επενδυτή» να σχεδιάζει ανενόχλητος. Στην προκειμένη περίπτωση εδώ και χρόνια ο «επενδυτής» μεθοδικά ετοιμάζει το περιβόητο «project». Αγόρασε από έναν απίθανο «σταυλάρχη του βασιλέως», στον οποίο είχε παραχωρηθεί (;) έκταση 180 στρ. Από αυτά ο κ. Παππάς αγόρασε 306 στρ.(!) Είναι εύλογο ότι η αρχική έκταση με σταθερά βόρειο και νότιο όρια μπορούσε να αυγατίσει μόνο σε βάρος του πευκοδάσους ανατολικά και των αμμοθινών δυτικά. Σε αυτή λοιπόν την έκταση συλλαμβάνεται η διαστροφική ιδέα και κατά παράβαση του Ν.3212/03, δημιουργεί 48 κατατμημένα «τεσσάρια οικόπεδα», με πρόσωπο σε εικονικούς κοινόχρηστους δρόμους και διόδους πλάτους 4 μ. και μήκους 250-300 μ. Η μαιανδρικού τύπου κατάμτηση συνιστά καταφανή ιδιωτική πολεοδόμηση με τους γενικούς όρους της εκτός σχεδίου δόμηση. Παράλληλα, εδώ και χρόνια οικοδομείται ένα σύστημα προστασίας των «συμφερόντων του επενδυτή» αφού συμπαγής πευκώνας χαρακτηρίζεται γεωργική γη, καταστρέφονται συστηματικά οι αμμοθίνες χωρίς έλεγχο. Η Δ/νση Νομοθετικού του ΥΠΕΚΑ γνωμοδοτεί (υιοθετεί τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Παππά!!) ώστε να θεωρηθούν σύννομες οι κατατμήσεις (με νομική ακροβασία οι δίοδοι πρόσβασης στη θάλασσα χαρακτηρίζονται κοινόχρηστες οδοί!!).

photo-42Χρειάστηκαν καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο διπλός έλεγχος από κλιμάκιό της και η από 01.10.2012 Αιτιολογημένη Γνώμη για να κινητοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Στην Αιτιολογημένη Γνώμη αναφέρονται καταστροφικές επεμβάσεις στον οικότοπο (αμμοληψίες, οργώματα, καταστροφή αμμοθινών, υπάρχουσες και επικείμενες οικοδομικές δραστηριότητες, κατασκευή δρόμων κ.λπ.), αναφέροντας ότι τα όποια μέτρα προστασίας δεν θα έχουν κανένα νόημα αν στο μεταξύ η περιοχή έχει καταστραφεί από τις επεμβάσεις.

Ακολουθούν έλεγχοι από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος (καταγγέλλουν δημόσια απειλές από μπράβους του Παππά), εμπλοκή του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και εκθέσεις που αποκαλύπτουν τα προηγούμενα. Η παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου κρίνονται ανεπαρκείς και προσχηματικοί και πάντα κατόπιν εορτής. Σε απάντηση (22.11.2012) της Αιτιολογημένης Γνώμης της Ε.Ε. η Γεν. Γραμ. του ΥΠΕΚΑ κ. Μ. Ευαγγελίδου δεσμεύεται, μεταξύ των άλλων, ότι: α. στα όρια της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ανήκει το σύνολο της «ιδιοκτησίας Παππά») θα ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών, η κατασκευή έργων υποδομής και η παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, β. θα εκδοθεί άμεσα Υπουργική Απόφαση που θα θέτει το πλαίσιο προστασίας βάσει της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, εν όψει της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος που θα ρυθμίζει τη διαχείριση της περιοχής προστασίας.

Οι δεσμεύσεις ως περιοχής NATURA (σκληρός πυρήνας) ανυπέρβλητες, η απειλή επιβολής προστίμου από την ΕΕ άνω των 70 εκ. ευρώ ορατή και για τούτο ενεργοποιήθηκε ο πολιτικο – διοικητικός μηχανισμός διαμεσολάβησης επιχειρώντας τη δημιουργία τετελεσμένων. Να προλάβουν δηλαδή να εκδώσουν τις οικοδομικές άδειες, να ξεκινήσουν οι εργασίες τσιμεντοποίησης και να θεωρηθεί η καταστροφή ως «νομίμως υφιστάμενη».

Πολιτική διαμεσολάβησης συμφερόντων

Όμως το «σύστημα διαμεσολάβησης» υλοποιώντας «άνωθεν εντολές» (όλοι μιλούν για παρέμβαση γραφείου Σαμαρά) δεν υπολόγισε την ωριμότητα, τις ευαισθησίες και την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Το καθοριστικό λάθος έγινε, η Δημοτική Αρχή έρχεται σε δημόσια εξωθεσμική συνάντηση με τον «επενδυτή» και προκαλεί τη διαμαρτυρία μερίδας του Τύπου, των blogs και πολιτών, διαβλέποντας τον κίνδυνο δημιουργίας «τετελεσμένων». Καθοριστική θεωρείται η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ (ανακοίνωση του βουλευτή Θ. Πετράκου, ερώτηση ομάδας βουλευτών, ανακοίνωση Οργανώσεων Τριφυλίας) που καταγγέλλουν την «επένδυση», δημοσιοποιούν τις «εξυπηρετήσεις» και ζητούν δεσμευτικές απαντήσεις αλλά και αποφάσεις ώστε να μην προχωρήσει η έκδοση οικοδομικών αδειών και να προχωρήσει άμεσα η προστασία της περιοχής.

Το ζήτημα δημοσιοποιείται και πολιτικοποιείται, για τούτο το «σύστημα διαμεσολάβησης» αναζητά διέξοδο στην εκμαίευση της αποδοχής από την τοπική κοινωνία. Μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μία σύσκεψη με την παρουσία του Περιφερειάρχη, του Γεν. Γραμ. Αποκεντρωμένης και της Γεν. Γραμ. του ΥΠΚΑ κ. Μ. Ευαγγελίδου δεν επαρκούν για να πείσουν την τοπική κοινωνία η οποία αφού γνωρίσει το περιεχόμενο του «project» θα πειστεί ότι η επίκληση της «ανάπτυξης με νομιμότητα και σεβασμό στο περιβάλλον» δεν ταιριάζει με την καταστροφή και την τσιμεντοποίηση. Έτσι από ομάδα πρωτοβουλίας (από τη θεσμική δεξιά ως την εξωκοινοβουλευτική αριστερά με ιδιαίτερα θετική συμβολή του ΚΚΕ) και 18 Δημοτικούς Συμβούλους προκαλείται συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας όπου σχεδόν ομόφωνα καταγγέλλεται η «επένδυση» ως μη συμβατή με το περιβάλλον και την επιθυμητή ανάπτυξη της περιοχής. Πρόκειται για απόφαση ιστορικής σημασίας αφού οι πολίτες καταφέρνουν και ανατρέπουν τους σχεδιασμούς ενός ισχυρού λόμπυ με θέσεις αρχής και στο όνομα της προστασίας των δημόσιων αγαθών, όπως είναι ένας μοναδικός οικότοπος.

Το κλίμα λοιπόν άλλαξε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατό να χωρέσουν «λαθροχειρίες», δηλαδή τόσο η επικείμενη Υπουργική Απόφαση περί αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών (υπό υπογραφή από τον Αν. ΥΠΕΚΑ κ. Καλαφάτη) και επεμβάσεων στην περιοχή θα αφορά στο σύνολο του «σκληρού πυρήνα» δηλαδή της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης της Φύσης και όχι τη στενή ζώνη ωοτοκίας της χελώνας, όπως διαρρέεται. Όπως επίσης η Υπουργική Απόφαση που θα θέσει το καθεστώς προστασίας να μην «προσαρμοσθεί» ώστε να νομιμοποιηθεί η τσιμεντοποίηση και η καταστροφή της περιοχής. Είναι στο χέρι και υποχρέωση όλων μας να τους εμποδίσουμε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΝΗΣ

γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Γαργαλιάνων

One thought on “Θίνες Κυπαρισσιακού κόλπου: η «ανάπτυξη» ως απειλή καταστροφής

  1. Παράθεμα: ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΚΟΝΗ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ. « Kopanakinews’s Weblog

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.