είδαμε…

Η Χιλή προτίθεται να πουλήσει πηγές νερού της Παταγονίας στο Κατάρ;

photo-32Μεγάλες διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του Χιλιανού πρέσβη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σύμφωνα με την οποία η Χιλή είναι διατεθειμένη να πουλήσει τεράστιες ποσότητες νερού στο Κατάρ τις οποίες μπορεί να αντλήσει από τα πεδία πάγου της Παταγονίας!

Το Κατάρ έχει αυτή τη στιγμή (2012) τη μεγαλύτερη κατανάλωση νερού ανά κάτοικο ενώ είναι η χώρα με ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα βροχοπτώσεων παγκόσμια. Η μεγάλη κατανάλωση έχει προφανώς να κάνει με τη συντήρηση των φαραωνικών εγκαταστάσεων τουρισμού και αναψυχής με πραγματικά άσκοπη χρήση νερού.

Από την άλλη να σημειώσουμε ότι ήδη στην Παταγονία ιδιωτικές εταιρίες έχουν ξεκινήσει προγράμματα εκμετάλλευσης των πεδίων πάγου για την δέσμευση και μετέπειτα πώληση νερού. Κατά τους ίδιους η επένδυση είναι οικονομικά βιώσιμη για τη Λατινική Αμερική αλλά δεν ξέρουν κατά πόσο θα είναι το ίδιο και με τα υπερπόντια ταξίδια (βλ. Κατάρ). Για το οικολογικό αποτύπωμα αυτής της πρακτικής ούτε λόγος…

 

Διαδηλώσεις ενάντια σε εργοστάσιο χημικών στην Κίνα

photo-38Χιλιάδες Κινέζοι συμμετείχαν σε δύο διαδηλώσεις μέσα στο Μάιο ενάντια στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων από εργοστάσιο χημικών στην πόλη Κουνμίνγκ στα νότια της χώρας. Οι κάτοικοι της πόλης διαδηλώνουν εναντίον της παραγωγής παραξυλενίου, μιας χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή υφασμάτων και πλαστικών μπουκαλιών. Σε πολλά σημεία της Κίνας γίνονται παρόμοιες διαδηλώσεις τον τελευταίο χρόνο, καθώς η χημική ουσία παραξυλένιο θεωρείται υπεύθυνη για τεράστιες μολύνσεις και αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στη χώρα. Ήδη σε πόλεις όπως η Νινγκμπο και η Νταλιάν έχουν ανασταλεί προγράμματα για τη λειτουργία πετροχημικών εργοστασίων παραγωγής παραξυλενίου μετά από σημαντικές και πολυήμερες διαδηλώσεις.

 

 

2064: Μια προαναγγελθείσα… βιο-κτονία στην Καμπάνια

photo-39Σε εκτενές φωτο-ρεπορτάζ που δημοσίευσε πρόσφατα ο φωτογράφος Mauro Pagnano αποτυπώνει σε 63 εικόνες και στα επεξηγηματικά κείμενα που τις συνοδεύουν, την ανυπολόγιστη οικολογική και ανθρώπινη καταστροφή που έχουν προκαλέσει δεκαετίες ανεξέλεγκτης απόρριψης τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων στην Καμπάνια, την επαρχία της Νάπολης στην Νότια Ιταλία. Δείχνει τα διαλυμένα τοπία, τη ρυπασμένη γη και νερά, τους ανθρώπους που αρρωσταίνουν και πεθαίνουν… Οι ντόπιοι ακτιβιστές αναφέρονται πλέον στις επιπτώσεις της πολυετούς «κρίσης των σκουπιδιών»», που έχει προκληθεί και καλύπτεται από οικονομικά συμφέροντα, διαφθαρμένους πολιτικούς και τη Μαφία, ως «βιο-κτονία» – κατ’ αναλογία με τη γενοκτονία. Όπως αναφέρει έκθεση Ιταλικού δικαστηρίου, έως το 2064 η επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής θα είναι τόσο μεγάλη που θα εξαφανίσει όλες τις μορφές ζωής στην περιοχή… Αξίζει να δείτε στο διαδίκτυο αυτή τη δουλεία που είναι σαν γροθιά στο στομάχι:

Περισσότερες πληροφορίες: http://mauropagnanophotographer.viewbook.com/album/2064-a-foretold-bio-cide

 

Εξορύξεις χρυσού τώρα και στα βάθη της θάλασσας!

photo-40Ο πυρετός του χρυσού φαίνεται πως κτυπάει και τους ωκεανούς καθώς η όρεξη των εταιριών που δραστηριοποιούνται στις «χρυσές εξορύξεις» άνοιξε για τα καλά. Στα μέσα Μαΐου δημοσιεύτηκε έκθεση της Διεθνούς Αρχής των Θαλάσσιων Βυθών των Ηνωμένων Εθνών (ISA) στην οποία αναφέρεται το πλαίσιο το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται προκείμενου οι εξορύξεις (που σε καμία περίπτωση δεν αποτρέπονται) να γίνουν με «περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο».

Η μελέτη αναφέρει ότι το δυναμικό για την αξιοποίηση υποθαλάσσιων αποθεμάτων είναι υψηλότερο από ό, τι οποιαδήποτε στιγμή στο παρελθόν και οι πρώτες εξορύξεις μπορούν να ξεκινήσουν το 2016. Κίνητρα για τις υποθαλάσσιες εξορύξεις είναι οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των πολύτιμων μετάλλων, η υψηλή κερδοφορία των εταιρειών εξόρυξης και η μείωση των αποδόσεων των χερσαίων κοιτασμάτων. Η Κίνα έχει ήδη σχεδιάσει ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο σταθμό εξόρυξης, ενώ βιομηχανικοί κολοσσοί, όπως η Lockheed Martin, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για εξορύξεις σε Ατλαντικό, Ειρηνικό και Ινδικό ωκεανό. Άντε και στο φεγγάρι….

 

Όχι στις εξορύξεις ουρανίου στη Γροιλανδία!

photo-41Σαράντα οκτώ ΜΚΟ από όλο τον κόσμο καλούν τις κυβερνήσεις της Γροιλανδίας και της Δανίας να συνεχίσουν την πολιτική της μηδενικής ανοχής ουρανίου στη δανική σφαίρα. Οι δύο κυβερνήσεις έχουν πρόσφατα ανακοίνωσει ότι προτίθενται να άρουν την απαγόρευση εξόρυξης ουρανίου στη Γροιλανδία θέλοντας να εκμεταλλευθούν τα πλούσια κοιτάσματα της περιοχής. Οι ακτιβιστές/τριες που αντιδρούν, κρούουν τον  κώδωνα του κινδύνου καθώς οι σχεδιαζόμενες δραστηριότητες στην περιοχή θα αφήσουν πίσω τους εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων που περιέχουν ραδιενεργές τοξικές ουσίες. Απο την άλλη, υπογραμμίζουν, ότι η ουσία του ζητήματος βρίσκεται στην προσπάθεια της Δανίας να αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα –με εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ουρανίου–, σχέδιο που είχε εγκαταλειφθεί από το 1985.

Advertisements