Η κλιματική αλλαγή «υποβοηθά» την εκμετάλλευση του εδάφους της Αρκτικής

photo-35Στις αρχές Μαΐου η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα το δεκαετές στρατηγικό πλάνο για την Αρκτική. Το κείμενο, παρότι αναφέρεται στην ανάγκη προστασίας του «ιδιαίτερα ευαίσθητου» περιβάλλοντος της περιοχής, επί της ουσίας επικεντρώνεται στο πώς μπορούν οι ΗΠΑ να οργανώσουν την εκμετάλλευση των σημαντικών ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αρκτικής.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά (και κυνικά) αναφέρεται στο κείμενο «πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι αναδυόμενες οικονομικές ευκαιρίες της περιοχής λόγω του λιωσίματος των πάγων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες». Επίσης τονίζεται ότι η Αρκτική είναι κεντρικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ καθώς «μπορεί να παρέχει αποδεδειγμένα μεγάλες ποσότητες ενέργεια που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών των ΗΠΑ».

Αυτό που γνωρίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ότι στην περιοχή υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Με βάση επιστημονικές εκτιμήσεις που επικαλείται το έγγραφο στην Αρκτική υπάρχουν κοιτάσματα που ισοδυναμούν με το 13% των ανεξερεύνητων κοιτασμάτων πετρελαίου και το 30% των ανεξερεύνητων κοιτασμάτων φυσικού αερίου παγκόσμια. Επίσης υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα βιομηχανικών ορυκτών όπως πολύτιμων μετάλλων, σιδήρου και νικελίου. Αυτό που επίσης γνωρίζουν είναι ότι το λιώσιμο των πάγων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κάνει την πρόσβαση σε και την εκμετάλλευση αυτών τεχνολογικά ευκολότερη και οικονομικά συμφέρουσα. Γι αυτό και επιδιώκουν εδώ και καιρό από τη μία την εκμετάλλευση των πηγών της και από την άλλη τη διαμόρφωση πλωτών δρόμων γρήγορης διέλευσης της.

Τέλος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να διαμορφώσει μια κατ το δυνατόν παγκόσμια συναίνεση για την ανάγκη εκμετάλλευση της Αρκτικής προκειμένου να ικανοποιηθεί η συνεχώς αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση.  Μια εκμετάλλευση που εκτός των άλλων θα προσφέρει νέα πεδία κερδοφορίας για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς που βρίσκουν νέα γη σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή!