η εκτροπή του Αχελώου δεν λύνει τα προβλήματα νερού στη Θεσσαλία

photo-7Από τη δεκαετία του 1970 ξεκίνησε η προπαγάνδιση του έργου της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου προς τον κάμπο της Θεσσαλίας. Ολοι τότε διατείνονταν, πολιτικά κόμματα και φορείς, ότι με την εκτροπή 1.200.000 κ.μ νερού ανά έτος θα μετέτρεπαν όλα τα αγροτεμάχια σε ποτιστικά και ο κάμπος θα γινόταν παράδεισος του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Σημειωτέον ότι από εκείνη την εποχή έως σήμερα, τα εγγειοβελτιωτικά έργα που απαιτούνταν για την εκμετάλλευση του νερού του Πηνειού και των άλλων παραποτάμων της περιοχής έχουν προχωρήσει ελάχιστα και το υπάρχον υδάτινο δυναμικό καταλήγει στο Αιγαίο Πέλαγος.

Χρόνο με το χρόνο η έλλειψη νερού διαρκώς αυξανόταν χωρίς να παίρνεται κανένα μέτρο. Η λύση του προβλήματος επαφιόταν στη φαραωνικού τύπου εκτροπή του Αχελώου. Έτσι σιγά σιγά φτάσαμε στα σημερινά αδιέξοδα όπου εκτός από έλλειψη νερού έχουμε και τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα με την δραματική υποχώρηση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν ενδιαφέρονταν στην πραγματικότητα να λύσουν το ζήτημα του νερού στη Θεσσαλία, αλλά μόνο το πώς θα κατασκευαστούν τα φράγματα της Μεσοχώρας και της Συκιάς με τα αντίστοιχα υδροηλεκτρικά έργα.

Αυτό αποδεικνύεται πρώτον, από το γεγονός ότι ακόμα και αν γινόταν σήμερα η εκτροπή του Αχελώου, δεν θα υπήρχε πρακτικό αποτέλεσμα γιατί δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα για την υποδοχή και διάχυση των ποσοτήτων νερού που θα εκτραπούν. Δεύτερον, γιατί δεν υπάρχει στον προγραμματισμό ούτε της κυβέρνησης ούτε της περιφέρειας ένταξη και χρηματοδότηση τέτοιου τύπου έργων από ευρωπαϊκά προγράμματα. Τρίτον, από το γεγονός ότι το μεν φράγμα της Μεσοχώρας κατασκευάστηκε ώστε να υποδεχθεί 1.200.000 m3 νερού, η σήραγγα εκτροπής κατασκευάστηκε για να εκτρέψει 600.000 m3, και με την τελευταία απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος μόνο 250.000 m3 νερού, τα οποία δεν φτάνουν ούτε για την εξασφάλιση της ομαλής ροής του Πηνειού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Tο συμπέρασμα που βγαίνει από τη μέχρι τώρα πορεία του έργου είναι ότι δόθηκαν μέχρι σήμερα περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ για τις υπάρχουσες κατασκευές, θα χρειαστούν άλλα 100 περίπου για την ολοκλήρωση των βασικών έργων, και λύση στο πρόβλημα του νερού δεν θα έχουμε.

Aντιταχθήκαμε στην κατασκευή του φαραωνικού αυτού έργου γιατί διαταράσσει τις περιβαλλοντικές ισορροπίες της περιοχής και αντιπροτείναμε ως ισοδύναμο την κατασκευή 18 φραγμάτων σε υπάρχουσες λεκάνες απορροής της περιοχής Θεσσαλίας και την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας. Με τα χρήματα που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα για το έργο της εκτροπής του Αχελώου θα είχαν ήδη κατασκευασθεί αυτά τα φράγματα και θα είχαν ήδη εξασφαλισθεί 250.000 m3 νερού χωρίς να διαταραχθεί η περιβαλλοντική ισορροπία. Να σημειώσουμε εδώ ότι η κατασκευή έξι μόνο από τα 18 προτεινόμενα φράγματα, θα εξασφάλιζε 200.000 m3 νερού, η δε ανασύσταση της λίμνης Κάρλας σίγουρα θα άλλαζε τις τοπικές κλιματικές συνθήκες ώστε να έχουμε περισσότερες βροχοπτώσεις. Παράλληλα, με την πραγματοποίηση των εγγειοβελτιωτικών έργων που απαιτούνται, την κατασκευή ταμιευτήρων, την υπογείωση των καναλιών και την εφαρμογή σύγχρονων οικονομικών μεθόδων ποτίσματος καλλιεργειών θα είχαμε λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.

Πρόσφατα παρουσιάστηκε από το υπουργείο η μελέτη για το υδάτινο ισοζύγιο της Θεσσαλίας με τρεις προτεινόμενες λύσεις. Εκτός του γεγονότος ότι όλες οι λύσεις στην ουσία τους προτείνουν αναδιάρθρωση καλλιεργειών με μείωση των αρδευόμενων αγροτεμαχίων κατά 20%, περιλαμβάνουν και τη φράση κλειδί ότι οι αγρότες θα πληρώνουν την κατανάλωση του νερού με το σκεπτικό της μη κατασπατάλησής του. Δηλαδή με δικαιολογία την οικονομία του νερού θα προστεθεί στους αγρότες ένα επιπλέον κόστος στην αγροτική παραγωγή, κατά τα άλλα κόβεται η κυβέρνηση για στροφή στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ανταγωνιστικά προιόντα. Αν βεβαίως γίνει πραγματικότητα η μνημονιακή επιλογή της ιδιωτικοποίησης των υδροηλεκτικών εργοστασίων της ΔΕΗ και των φραγμάτων τότε εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι το νερό που εκτρέπεται από τον Αχελώο θα είναι ένα καλό έσοδο για τον ιδιώτη «επενδυτή». Πράγμα που εξηγεί το γεγονός ότι δεν κατασκευάζονται τα μικρά φράγματα μια και είναι ασύμφορο να ιδιωτικοποιηθούν.

Ας σταματήσουν λοιπόν οι μεγαλοϊδεατισμοί και τα φαραωνικά έργα που δεν σέβονται το περιβάλλον και το πολύτιμο αγαθό που λέγεται νερό. Εργα που προωθούνται όχι για να επιλυθούν προβλήματα αλλά για να συντηρηθεί και να πλουτίσει ο κρατικοδίαιτος διαπλεκόμενος ιδιωτικός τομέας. Ας ενσκύψουμε στο πρόβλημα του νερού και των αγροτών της Θεσσαλίας με προσανατολισμό τα μικρά, ευέλικτα, φθηνά εγγειοβελτιωτικά έργα και παράλληλα τις οικονομικές και λιγότερο υδροβόρες μεθόδους ποτίσματος καλλιεργειών. Οσον αφορά στα έργα που ήδη έχουν κατασκευασθεί, επιβάλλεται καινούργια μελέτη και διαβούλευση ώστε να αξιοποιηθούν με το μέγιστο κοινωνικό όφελος μια και εχει γίνει πλέον φανερό ότι τα υπάρχοντα έργα δεν έχουν καμία σχέση με την υδροδότηση του θεσσαλικού κάμπου.

Η συνεχιζόμενη κοροϊδία των αγροτών της Θεσσαλίας από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ πρέπει να σταματήσει και να αποκαλυφθεί. Το όλο ζήτημα συντηρείται για προεκλογικούς και επικοινωνιακούς λόγους χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

ΓΚΟΓΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πολιτικός Μηχανικός

photo-6Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση προχωρά στη διάθεση περισσότερων πιστώσεων για τη συνέχιση του σκανδαλώδους και παράλογου έργου της εκτροπής του Αχελώου και ενώ εκκρεμεί η έβδομη -από το 1994- απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του νόμου του 2006 που επανεκκίνησε το έργο. Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που παρακολουθούν το ζήτημα εδώ και πολλά χρόνια και τις παρεμβάσεις των βουλευτών Θεσσαλίας και Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Βουλή:

• Η κυβέρνηση υπέγραψε στις 29 Απρίλη απόφαση για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μηνός Απριλίου (αριθμός πρωτοκόλλου 18918/ΔΕ-2151), στην οποία προβλέπει διάθεση κονδυλίου 500.000 ευρώ για τη συνέχιση των έργων.

• Ανέθεσε, επίσης, στις 2 Μάη σε ιδιώτη μελετητή την «εξέταση και διερεύνηση του υφιστάμενου σχεδιασμού του φράγματος Συκιά, αξίας 50.000 ευρώ.

• Το Μάρτιο η χορήγηση παράτασης στον εργολάβο που έχει αναλάβει τη στήριξη της σήραγγας εκτροπής και η διάθεση πίστωσης 246.000 ευρώ για την προκήρυξη «Οικολογικής Μελέτης Βάσης (ΟΜΒ) στην περιοχή κατασκευής των έργων εκτροπής ποταμού Αχελώου», (Απόφαση Υπ. Ανάπτυξης 373/ΜΣ 990/22.03.2013). Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι «η ΟΜΒ θα αξιοποιηθεί ως αναπόσπαστο στοιχείο των μελετών που απαιτούνται για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων εκτροπής του Αχελώου».

Λεφτά υπάρχουν συνεπώς, για έργα παρωχημένα και επιζήμια – αρκεί να συντηρούνται οι εκλογικές πελατείες και οι «μεγάλες ιδέες»… Η εκτροπή του Αχελώου έχει μετατραπεί σε πίθο των Δαναΐδων, σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης. Και μεγάλη ευθύνη βαραίνει την τρικομματική κυβέρνηση για την επιμονή σε σπάταλες και καταστροφικές λογικές του παρελθόντος.

Advertisements