Συνάντηση κοινοτήτων στο Λονδίνο ενάντια στις εξορύξεις των πολυεθνικών

photo-23Δεκάδες ακτιβιστές από την Κολομβία, τη Μογγολία, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο στις 19 και 20 Απρίλη για να διαδηλώσουν για τις παραβιάσεις που διαπράττονται στις χώρες τους από τις εταιρείες Anglo American και  Rio Tinto, με έδρα την Αγγλία.

Μετά από πρόσκληση του Δικτύου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Λονδίνου (London Mining Network), οι ακτιβιστές παρευρέθηκαν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των δύο εταιριών κολοσσών στις εξορύξεις, με σκοπό να ανακρίνουν δημόσια τα μεγαλοστελέχη τους για την καταπάτηση των ανθρωπινών δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος στην κάθε χώρα.

Η εταιρεία Anglo American, συνιδιοκτήτρια του επιφανειακού ανθρακωρυχείου Cerrejón στη βόρεια Κολομβία και πολλών ορυχείων χρυσού στη Νότια Αφρική, δέχτηκε σε ακρόαση τους ακτιβιστές, οι οποίοι και παρέθεσαν εκθέσεις και στοιχεία για τις επιπτώσεις των εξορύξεων στις κοινότητές τους και στο περιβάλλον.

Για περίπου 30 χρόνια, η δραστηριότητα της εταιρείας στην Κολομβία, η οποία εφοδιάζει με άνθρακα τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, έχει επιφέρει σε εκτοπισμό κοινότητες ιθαγενών χωρίς αποζημίωση, ενώ έχει καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις τροπικού δάσους. Στην Νότια Αφρική, η εταιρεία εξορύσσει χρυσό εδώ και πολλές δεκαετίες με σχεδόν πλήρη ατιμωρησία και αντιμετωπίζει σήμερα προσφυγές από ανθρακωρύχους που πάσχουν από ασθένειες των πνευμόνων.

Όσον αφορά την εταιρεία Rio Tinto, ιθαγενείς από τη Μογγολία επιτέθηκαν λεκτικά στην υποτιθέμενη πολιτική της εταιρείας για προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη συνάντησή τους με τους μετόχους. Τα ορυχεία χαλκού και χρυσού στις ερημικές εκτάσεις στη χώρα απειλούν την παροχή νερού για χιλιάδες νομάδες καθώς και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της περιοχής. Παρόμοια επιχειρήματα άκουσαν οι μέτοχοι και από κοινότητες από την Αλάσκα, οι οποίες κατά πλειοψηφία απορρίπτουν τα σχεδιαζόμενα ορυχεία χαλκού, παρά την προώθησή τους από την κεντρική κυβέρνηση.

Μετά τις ακροάσεις, ακολούθησε συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία των δύο εταιρειών, οι οποίες, αν και έδωσαν το βήμα στους ακτιβιστές να παρουσιάσουν τα επιχειρήματα τους, αρνήθηκαν να σχολιάσουν και αρκέστηκαν στη συνηθισμένη ρητορική περί τήρησης αυστηρών περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εργασιακών κανονισμών και προτύπων υγείας και ασφάλειας.

Advertisements