Η αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού εμπορίας ρύπων και η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το backloading

photo-26Σε πρόσφατη έκθεσή του, το διεθνές δίκτυο τεκμηρίωσης Transnational Institute (ΤΝΙ) αποδομεί τους μύθους γύρω από τον ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων (ETS). Όπως επισημαίνει το TNI, η εφαρμογή του ETS έχει οδηγήσει σε αύξηση των εκπομπών ρύπων, των τιμολογίων ρεύματος αλλά και των κερδών πολλών ρυπογόνων βιομηχανιών.

Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναβολή διαπραγμάτευσης 900 εκατομμυρίων μονάδων δικαιωμάτων ρύπων από το ETS, με στόχο η μείωση του αριθμού των προς διαπραγμάτευση δικαιωμάτων να οδηγήσει τις καταρρέουσες σήμερα τιμές διαπραγμάτευσης σε μερική έστω ανόρθωση. Η διαδικασία αυτή έχει ονομαστεί backloading. Τελικά, η πρόταση καταψηφίστηκε και το backloading δεν θα εφαρμοστεί. Η ευρω-ομάδα της Αριστεράς υπερψήφισε την πρόταση Επιτροπής.

Παρότι δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις για το backloading και τη δυνατότητα αναμόρφωσης του καταρρέοντος  ευρωπαϊκού μηχανισμού εμπορίας ρύπων με όρους αγοράς, η υπερψήφιση από την πλευρά της ευρω-Αριστεράς ήταν σωστή, ως η λιγότερο κακή, αναγκαία επιλογή.

Μετά την απόφαση, η τιμή διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων έχει καταβαραθρωθεί στα 2,6 περίπου €/τόνο, κάτι που σημαίνει ότι οι ρυπογόνες ευρωπαϊκές βιομηχανίες άνθρακα θα πληρώσουν πολύ λιγότερα για τις εκπομπές ρύπων διαιωνίζοντας έτσι ουσιαστικά το σημερινό μη βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο. Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα έχει πολύ μικρότερο κόστος από το προβλεπόμενο για τις εκπομπές ρύπων (άρα θα μπορούσε θεωρητικά να μετακυλήσει την ελάφρυνση στους καταναλωτές), το ΥΠΕΚΑ όμως που υπολόγιζε να εισπράξει 300 εκατ. € από την πώληση δικαιωμάτων και μέσω αυτών να καλύψει μέρος του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, θα εισπράξει τώρα πολύ λιγότερα. Είναι κι αυτό ένα παράδειγμα του παραλογισμού πάνω στον οποίο έχει δομηθεί ο μηχανισμός.

Είναι προφανές ότι οι ευέλικτοι μηχανισμοί δεν βοηθούν τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων. Οι πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς και τα περιβαλλοντικά κινήματα θα πρέπει να θέσουν τη σχετική δημόσια συζήτηση στην πραγματική της διάσταση και να απαιτήσουν καθαρές εθνικές μειώσεις στις εκπομπές.

Α.Χ.

Η μελέτη του TNI: http://www.tni.org/briefing/eu-ets-myth-busting

Advertisements