είδαμε

25 χρόνια από τη δολοφονία του Chico Mendes, οι δολοφονίες στον Αμαζόνιο αποτελούν μόνιμο «φαινόμενο»

photo-32Με αφορμή τη δίκη για τις δολοφονίες του  Cláudio Ribeiro da Silva και της συζύγου του Maria do Espirito Santo που αγωνίζονταν για χρόνια ενάντια στους υλοτόμους και τους κτηνοτρόφους στα τροπικά δάση του Αμαζονίου, το θέμα των δολοφονιών στον Αμαζόνιο έχει αποκτήσει και πάλι διεθνή προβολή.

Μόνο στην πολιτεία «Παρά» 231 άνθρωποι δολοφονήθηκαν μεταξύ 1996 -2010, ενώ 12 ακόμα φόνοι διαπράχθηκαν το 2011.

«Η δίκη αποκαλύπτει τα προβλήματα και τις προκλήσεις σήμερα στον Αμαζόνιο. Η ωμή βία αποτελεί εργαλείο του τοπικού καπιταλισμού. Είναι περήφανοι που δολοφονούν και από κάποιους αντιμετωπίζονται ως τοπικοί ήρωες, που υπερασπίζουν την ιδιοκτησία τους με το αίμα τους. Είναι τρελό, αλλά αυτό συμβαίνει εδώ»,  δηλώνει ο Βραζιλιάνος οικολόγος Felipe Milanez.

«Ο νέος δασικός κώδικας έχει χορηγήσει αμνηστία στα περιβαλλοντικά εγκλήματα και θα οδηγήσει σε όξυνση των αντιπαραθέσεων για τη γη στον Αμαζόνιο» δηλώνει ο Paulo Adario από την Greenpeace, και καταλήγει:

«Αυτό σημαίνει ότι αναμένουμε, στο άμεσο μέλλον, να ενταθούν τόσο η αποψίλωση, όσο  και οι διαμάχες στον Αμαζόνιο».

Διαρροή αγωγού μέσα στην πόλη!

photo-37Στις 29 Μαρτίου έγινε έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου της Exxon Mobil στο Αρκάνσας των ΗΠΑ. Το ακριβές μέγεθος της διαρροής και οι επιπτώσεις στην κατοικημένη περιοχή την οποία διασχίζει ο αγωγός δεν έχουν ακόμα εκτιμηθεί. Το τελευταίο αυτό πετρελαϊκό ατύχημα έφερε και πάλι στο προσκήνιο μια σειρά ζητημάτων σχετικά με την πετρελαϊκή βιομηχανία τα οποία δεν έχουν, παρά τα αλλεπάλληλα σχετικά ατυχήματα των τελευταίων ετών, δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί. Η πλήρης έλλειψη ενημέρωσης των κατοίκων ακόμα και για την ύπαρξη του αγωγού στην περιοχή τους, η καθυστερημένη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας και η αδράνεια της Exxon Mobil (της μεγαλύτερης και πιο κερδοφόρας αμερικανικής εταιρείας!) έχουν προκαλέσει την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Δεκάδες περίοικοι έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, η Exxon Mobil απειλεί να συλλάβει δημοσιογράφους που καλύπτουν το συμβάν και πολλοί κάτοικοι έχουν ήδη καταθέσει αγωγές κατά του πετρελαϊκού κολοσσού.

Ομόφωνη απαγόρευση του fracking στην Καντάβρια της Ισπανίας

photo-34Στις αρχές Απρίλη οι βουλευτές της αυτόνομης περιφέρειας της Καντάβριας στη Βόρεια Ισπανία αποφάσισαν ομόφωνα να απαγορεύσουν την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου με τη μέθοδο του fracking. Η απόφαση μάλιστα καταρρίπτει τη βούληση της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας που προωθούσε ένα σχέδιο άμεσης εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της περιοχής. Το τελευταίο διάστημα έχουν ενισχυθεί οι προσπάθειες εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ισπανία καθώς εγχώριες και διεθνείς εταιρίες του κλάδου θέλουν να εκμεταλλευτούν την οικονομική κρίση στη χώρα. Μόνο στην περιοχή της Καντάβριας έχουν ανοιχτεί τους τελευταίους μήνες 202 δοκιμαστικές γεωτρήσεις για την εύρεση φυσικού αερίου.

Είναι η πρώτη φορά που περιφερειακή αρχή στη χώρα νομοθετεί ενάντια στο fracking, γεγονός που ήταν συνέπεια ενός δυναμικού και μακροχρόνιου κινήματος στην περιοχή με δεκάδες συνελεύσεις, διαδηλώσεις, επιστημονικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για το anti-fracking κίνημα στην Ισπανία: http://aturemfracking.wordpress.com,  http://www.fracturahidraulicano.info/

Νόμπελ στα «μηδενικά απόβλητα»

photo-33Το Περιβαλλοντικό Βραβείο Goldman, που θεωρείται το «πράσινο νόμπελ» απονεμήθηκε φέτος στο Rossano Ercolini, ηγέτη του κινήματος για «μηδενικά απόβλητα» στην Ιταλία. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο βραβευθείς, το βραβείο αποτελεί για τον ίδιο μια αναγνώριση 20 ετών κοινωνικής παρέμβασης. Αρχικά στο κίνημα ενάντια στην κατασκευή αποτεφρωτήρα στην πόλη Capannori της Τοσκάνης και αργότερα για την οικοδόμηση στην Ιταλία και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο του διεθνούς δικτύου “Zero Waste Europe” στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες οργανώσεις, τοπικές κινήσεις και αυτοδιοικήσεις.

Ο δάσκαλος στο επάγγελμα Ιταλός ακτιβιστής ανέφερε: «Οι σημερινοί τρόποι ζωής που παράγουν υπερβολικά σκουπίδια απειλούν το μέλλον των παιδιών μας. Η πολιτική μηδενικών αποβλήτων τους δίνει ελπίδα για ένα μέλλον χωρίς τοξικά, χωματερές και αποτεφρωτήρες».

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.zerowasteeurope.eu, http://www.goldmanprize.org/

25 Μαΐου: Πορείες ενάντια στη Μοσάντο… παντού!

photo-35Στις 25 Μαΐου έχουν προγραμματιστεί ταυτόχρονες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Αμερικής κατά της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στον κόσμο, της περίφημης Monsanto. Αφορμή για τις κινητοποιήσεις αποτέλεσε η πρόσφατη ψήφιση νόμου από το Αμερικανικό Κογκρέσο που, μεταξύ άλλων, περιορίζει τα δικαστήρια να απαγορεύσουν την πώληση γενετικά τροποποιημένων σπόρων της Monsanto.

Ακτιβιστές και περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει υποκύψει στα λόμπυ της Monsanto και ότι επιδοτεί την εταιρεία με υπέρογκα ποσά τη στιγμή που καλλιεργητές οργανικών προϊόντων και μικροί αγρότες βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την ενίσχυση των ερευνών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και για τις συνέπειες των μεταλλαγμένων στην υγεία των καταναλωτών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κινητοποιήσεις κατά της Monsanto, δείτε εδώ: https://www.facebook.com/MarchAgainstMonstanto

Advertisements