Κινέζικα δάνεια με υποθήκη πρώτες ύλες

photo-22Το Εκουαδόρ σχεδιάζει να θέσει σε πλειστηριασμό πάνω από τρεις χιλιάδες εκτάρια παρθένου τροπικού δάσους σε κινέζικες πετρελαϊκές εταιρίες, εξοργίζοντας τους ιθαγενείς πληθυσμούς. Είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνει απέναντι στην ακόρεστη ενεργειακή δίψα της Κίνας.

Μέσα στο Μάρτιο, ομάδα πολιτικών της χώρας υπέβαλε προσφορές σε αντιπροσώπους κινεζικών πετρελαϊκών εταιρειών στο Πεκίνο. Ήταν η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση διαπραγματεύσεων μετά τις αντίστοιχες στο Κίτο, το Χιούστον και το Παρίσι, οι οποίες ξεσήκωσαν διαμαρτυρίες από τις τοπικές κοινότητες του Εκουαδόρ.

Σύμφωνα με το «Παρατηρητήριο του Αμαζονίου», επτά πληθυσμιακές ομάδες που κατοικούν στην εν λόγω περιοχή δηλώνουν την αντίθεσή τους στα πετρελαϊκά project, τα οποία καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και απειλούν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των ντόπιων. O Andres Donoso Fabara, από την κρατική Γραμματεία του Εκουαδόρ για τους υδρογονάνθρακες, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μη διαθέσει κάποιες περιοχές λόγω της αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών.

Το ενδιαφέρον των κινέζικων πετρελαϊκών για το Εκουαδόρ αποτελεί τμήμα των σχεδιασμών της Κίνας για τους φυσικούς πόρους της Λατ. Αμερικής. Από την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης του 2008, η Κίνα είναι ο βασικός δανειστής των χωρών της Λατ. Αμερικής. Μόνο το 2010, διέθεσε 37 δισ. δολάρια στους τέσσερις βασικούς εξαγωγείς πρώτων υλών (Βενεζουέλα, Βραζιλία, Αργεντινή και Εκουαδόρ), για υποδομές μεταφορών και εξορύξεων.

Η Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά κεφαλαίου λόγω αθέτησης υποχρεώσεων αποπληρωμής παλαιότερων δανείων, έχουν λάβει υπέρογκα δάνεια από την Κίνα. Αυτό έχει ως συνέπεια την εξάρτηση αυτών των χωρών από τα κινεζικά συμφέροντα. Η αποπληρωμή της Κίνας θεωρείται εξασφαλισμένη εξαιτίας της δέσμευσής τους να συνεχίστει η εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων ακόμη και αν αυτή συνεπάγεται ολέθριες επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Advertisements