Ο Μπράιαν Τόκαρ στην Αθήνα

Ο Μπράιαν Τόκαρ μίλησε στις 25 Μάρτη στην Αθήνα, στο «ευτοπικό εργαστήρι», σε εκδήλωση για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και την εμπειρία της Βόρειας Αμερικής.

photo-20Ο Μπραϊαν Τόκαρ συγγραφέας και θεωρητικός στην κοινωνική οικολογία, είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας στο Βερμόντ, που είχε ιδρύσει ο Μάρεϊ Μπουκτσιν το 1974. Ο Μπούκτσιν ονόμασε τη θεωρία του στο σύνολό της «κοινωνική οικολογία». Η επιλογή του όρου αυτού έγινε στη λογική του ότι στην οικολογική σκέψη το σημαντικότερο στοιχείο πρέπει να είναι το κοινωνικό. Σε πολλά κείμενά του υποστήριξε τη θέση ότι «Η τάση του ανθρώπου να κυριαρχεί πάνω στη φύση, είναι επακόλουθο της τάσης του ανθρώπου να κυριαρχεί πάνω στον άνθρωπο». Kατά τον Μπούκτσιν τα οικολογικά προβλήματα είναι κοινωνικά προβλήματα, πρέπει να φροντίσουμε για την επίλυσή τους μέσω της πολιτικής αλλαγής. Ο Μπούκτσιν, σε πολιτικό επίπεδο, υποστηρίζει τον ελευθεριακό κοινοτισμό, δηλαδή μια πολύ διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας με άμεση δημοκρατία και μικρές κοινότητες. Στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας που ίδρυσε, για παράδειγμα, κάθε βδομάδα γινόταν γενική συνέλευση στην οποία συμμετείχαν με ίση ψήφο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των προγραμμάτων, οι καθηγητές/τριες, ο κηπουρός, οι μάγειρες και οι γραμματείς του Ινστιτούτου.

photo-21Ο Τόκαρ, στη συγκεκριμένη ομιλία του αναφέρθηκε σε πολλά ζητήματα που αφορούν στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και έκανε μεταξύ άλλων κάποιες πολύ χρήσιμες επισημάνσεις όπως: το ζήτημα της διατροφικής κυριαρχίας -ο έλεγχος δηλαδή της τροφής από τις κοινωνίες- και υπογράμμισε ότι για τους κοινωνικούς οικολόγους το πιο σημαντικό είναι ένα άλλο όραμα για το σύστημα διατροφής, για τους λαούς και όχι για το κέρδος. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο MST- το κίνημα των ακτημόνων της Βραζιλίας, στη Via Campesina την παγκόσμια οργάνωση αγροτών και εργατών γης αλλά και στα πολλά κινήματα για έλεγχο των τροφίμων που με τους αγώνες τους κατάφεραν να αναδείξουν το ριζοσπαστικό αίτημα της διατροφικής κυριαρχίας, το δικαίωμα δηλαδή στον έλεγχο της τροφής από τους ανθρώπους και όχι από τις εταιρείας.

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια των εταιρειών, για παράδειγμα της Monsanto, μέσω των «πατεντών» των σπόρων που επιχειρούν σε όλο τον κόσμο, να ελέγξουν πλήρως την τροφή, τις πρώτες ύλες, τους φυσικούς πόρους και την πρόσβαση σε αυτά τα αγαθά. Στην Ινδία, όπως είπε, υπάρχει μεγάλο κίνημα ενάντια στα μεταλλαγμένα και στο πατεντάρισμα των σπόρων και υπογράμμισε το πόσο κρίσιμο είναι αυτό το ζήτημα δίνοντας ως ένα ακόμα παράδειγμα τους Ζαπατίστας, όπου ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα που είχαν ήταν να προστατεύσουν τις παραδοσιακές τους ποικιλίες από την επιμόλυνση από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, και να έχουν τον έλεγχο των σπόρων και άρα και της τροφής τους.

Ο Μπράϊαν Τόκαρ πραγματικά έθιξε πολύ καίρια ζητήματα τα οποία πολύ σύντομα λόγω και της επερχόμενης αλλαγής νομοθεσίας στην ευρώπη για τους σπόρους και τα μεταλλαγμένα, θα μας απασχολήσουν πολύ σοβαρά.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΛΟΚΙΤΗ