Οταν η ενεργειακή φτώχεια γίνεται θρυαλλίδα για την πτώση µιας κυβέρνησης

PHOTO-33Σε µια χώρα πρότυπο κατά τη νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα, όπου οι πολιτικές άγριας λιτότητας, κοινωνικής εξαθλίωσης και απόλυτης προσήλωσης στις απαιτήσεις των επενδυτών και της αγοράς πέτυχαν τα «εκπληκτικά» αποτελέσµατα: δηµόσιο χρέος 19,5%, έλλειµµα 1,5% και πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ 2% το 2013, η κυβέρνηση αναγκάζεται σε παραίτηση, από την ασφυκτική πίεση πολυήµερων µαζικών και µαχητικών διαδηλώσεων.

Στην ίδια χώρα της µαγικής νεοφιλελεύθερης εικόνας, που ο κατώτατος µισθός ανέρχεται στα 155€, η µέση σύνταξη στα 75€, η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε τον Αύγουστο αυξήσεις στους λογαριασµούς του ηλεκτρικού ρεύµατος 13% για την εξυπηρέτηση των τριών ιδιωτικών εταιριών, δύο Τσεχικών CEZ και Energo-Pro και µιας Αυστριακής EVN, που ελέγχουν τη διανοµή ηλεκτρικής ενέργειας µετά την ιδιωτικοποίηση του 2004.

Υπολογίζεται ότι οι υπηρεσίες αυτές, της διανοµής, κοστίζουν, στους καταναλωτές, µια επιβάρυνση στην τελική λιανική τιµή της τάξης του 140%! Με άλλα λόγια η ιδιωτικοποίηση… συµφέρει!

Εκατοντάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόµους πολιορκώντας τη βουλή, τα δηµαρχεία δεκάδων πόλεων, επιτιθέµενοι/ες και στα γραφεία των επιχειρήσεων διανοµής ηλεκτρικού ρεύµατος διεκδικώντας την άµεση κατάργηση των αυξήσεων και την επανεθνικοποίηση του τοµέα της ενέργειας ή την παραίτηση της κυβέρνησης.
Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου τα ΜΑΤ επιτίθενται άγρια στους διαδηλωτές στη Σόφια, δεκάδες διαδηλωτές/τριες τραυµατίζονται. Την εποµένη 20 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση Μπορίσοφ οδηγείται σε παραίτηση.

Γλαφυρή είναι η περιγραφή µιας διαδηλώτριας: «Δεν το αντέχουµε πλέον. Η σύνταξή µου είναι στα 155 λέβα (110 δολάρια) και ο λογαριασµός µου το Δεκέµβριο ήταν στα 175 λέβα. Τι πρέπει να κάνω;».

Advertisements