είδαμε…

Καφές µε άρωµα δακρυγόνων και γεύση καταστολής

PHOTO-8Περίπου 70.000 παραγωγοί καφέ διαδήλωσαν στην Κολοµβία ενάντια στις χαµηλές τιµές στην αγορά καφέ και τη νεοφιλελεύθερη αγροτική πολιτική της χώρας, που στρέφεται εναντίον των µικροκαλλιεργητών και των συνεταιρισµών προς όφελος της συγκέντρωσης της παραγωγής στα χέρια λίγων. Στήνοντας οδοφράγµατα και κηρύσσοντας απεργία διαρκείας σε πολλούς νοµούς της Κολοµβίας, οι καφετέρος ζητούν αύξηση των επιδοτήσεων για να αντιµετωπίσουν τα προβλήµατα από τη µείωση των εξαγωγών τους και τις χαµηλές συγκοµιδές, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων που έπληξαν τη χώρα. Η κυβέρνηση απάντησε στην απεργία µε βία και καταστολή ενώ οι καφετέρος συνεχίζουν τον αγώνα, σηµειώνοντας πως η Κολοµβία πλέον σερβίρει καφέ µε άρωµα δακρυγόνων και γεύση καταστολής.

ΗΠΑ: Νόµος η προστασία της Μοσάντο

PHOTO-46Στις 22 Μαρτίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, µε µια προσθήκη σε νοµοθεσία για τους αγρότες, αφαίρεσε από τα Οµοσπονδιακά Δικαστήρια τη δυνατότητα να σταµατούν αµέσως τη φύτευση και πώληση σοδειάς από γενετικά τροποποιηµένους σπόρους, ανεξάρτητα από ανησυχίες και προφυλάξεις σε σχέση µε την υγεία των καταναλωτών.

PHOTO-47Η πρόβλεψη αυτή, που βαφτίστηκε Monsanto Protection Act από τους επικριτές της, πέρασε χωρίς καν να τηρηθούν οι προβλεπόµενες διαδικασίες στο Κογκρέσο. Οµάδες όπως το «Κέντρο για τη Διατροφική Ασφάλεια» εγκαλούν τον πρόεδρο της αρµόδιας επιτροπής για «κάτω από το τραπέζι» συναλλαγές µε την βιοµηχανία της βιοτεχνολογίας. Κινήσεις πολιτών ζητούν πλέον από τον πρόεδρο Οµπάµα να θέσει βέτο στη συγκεκριµένη ρύθµιση.

Δεν αποµακρύνεται ο πυρηνικός εφιάλτης από την Ιαπωνία

PHOTO-32Στις 11 Μαρτίου, τη δεύτερη επέτειο του πυρηνικού δυστυχήµατος στη Φουκουσίµα , διοργανώθηκαν στην Ιαπωνία αντιπυρηνικές συγκεντρώσεις διαµαρτυρίας. Στη φωτογραφία, διαδηλωτές έξω από τα γραφεία της εταιρείας ενέργειας TEPCO, διεκδικούν αποζηµιώσεις για τους κατοίκους της Φουκουσίµα και να µην ξανανοίξουν τα πυρηνικά εργοστάσια.

Όπως µας ενηµερώνει το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου (http://www.manw.org), τον “περασµένο Σεπτέµβριο κάτω από την πίεση του ισχυρού αντιπυρηνικού κινήµατος της χώρας η Ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιµο όσων αντιδραστήρων συµπληρώνουν 40 χρόνια λειτουργίας και ακύρωση κάθε νέας κατασκευής. Πρόσφατα όµως η Ιαπωνία ανακοίνωσε την επέκταση του πυρηνικού της προγράµµατος ακόµα και στον τοµέα των πυρηνικών όπλων”.

Το No-TAV και πάλι στους δρόµους

PHOTO-43Στις 23 Μαρτίου, περίπου 80.000 διαδηλωτές, τοπικοί ακτιβιστές και µέλη του κινήµατος Νo-TAV, περπάτησαν 8 χιλιόµετρα διασχίζοντας την κοιλάδα Susa στη Βόρεια Ιταλία σε µια πορεία αντίστασης στην κατασκευή σιδηροδροµικής υπερταχείας στον Ιταλικό Βορρά. Το κεντρικό σύνθηµα της πορείας ήταν ιδιαίτερα συµβολικό: «Υπερασπιστείτε το µέλλον σας». Το κίνηµα Νo-TAV υποστηρίζει ότι ο αγώνας τους δεν αφορά απλώς στην παρεµπόδιση της κατασκευής της σιδηροδροµικής γραµµής, αλλά την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού µοντέλου διαχείρισης των φυσικών πόρων και των δηµόσιων αγαθών.

Περισσότερες πληροφορίες για την 24χρονη ιστορία του Νo-TAV στο: http://www.notav.info

Σώστε τις µέλισσές µας!

PHOTO-31Στις 15 Μαρτίου, µέλη του διεθνούς δικτύου Avaaz έστησαν µια γιγάντια φουσκωτή µέλισσα στις Βρυξέλλες, έξω από συνεδρίαση όπου συζητούνταν πρόταση για την απαγόρευση τεσσάρων εξαιρετικά επικίνδυνων για τις µέλισσες ουσιών (νεο-νικοτινοειδή) που χρησιµοποιουνται σε εντοµοκτόνα. Το Avaaz δηµοσιοποίησε έτσι την σχετική διαδικτυακή έκκληση προς τους Υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε. που υπογράφουν µέχρι στιγµής 2,5 εκατοµύρια άνθρωποι. Όµως, όπως αναφέρουν, τα λόµπι της Bayer, της Syngenta και των άλλων χηµικών γιγάντων είναι ισχυρά και η πρόταση της Επιτροπής απέτυχε να εξασφαλίσει την ενισχυµένη πλειοψηφία των εκπροσώπων των κρατών-µελών, µε τη Γερµανία, το Ηνωµενο Βασίλειο και άλλες χώρες να απέχουν ή να καταψηφίζουν την διετή αναστολή χρήσης των συγκεκριµένων εντοµοκτόνων. Ωστόσο, το θέµα θεσµικά δεν έχει κλείσει και η καµπάνια συνεχίζεται: http://www.avaaz.org/en/hours_to_save_the_bees/

Advertisements