«σκεπτικιστές» της κλιµατικής αλλαγής ενάντια στην πραγµατικότητα!

photo-5Τον Ιανουάριο η Αυστραλία βίωσε καταστροφικές δασικές πυρκαγιές εν µέσω του εντονότερου καύσωνα των τελευταίων ογδόντα ετών. Οι πυρκαγιές σηµειώθηκαν σε έξι πολιτείες, όπου καταστράφηκαν περισσότερα από 50.000 στρέµµατα δασικής και γεωργικής γης. Ο παρατεταµένος καύσωνας που πυροδότησε τις πυρκαγιές, ανάγκασε τους µετεωρολόγους να προσθέσουν καινούρια χρώµατα στους µετεωρολογικούς χάρτες ώστε να δείξουν πότε η θερµοκρασία ξεπερνάει τους 500 C. Μέχρι σήµερα, οι θερµοκρασίες 48-500 C θεωρούνταν οι υψηλότερες και αποτυπώνονταν µε µαύρο χρώµα στους χάρτες. Τον Ιανουάριο εµφανίστηκε το µωβ για θερµοκρασίες άνω των 500 C και το ροζ για θερµοκρασίες άνω των 520 C.

Αν και οι Αυστραλοί είναι συνηθισµένοι στις υψηλές θερµοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι καιρικές συνθήκες του περασµένου µήνα θεωρούνται κάτι καινούργιο. Στις 7 Ιανουαρίου το θερµόµετρο άγγιξε τους 490 C, που µέχρι τότε ήταν το εθνικό ρεκόρ. Ακριβώς την επόµενη µέρα ξεπεράστηκε.

Σύµφωνα µε τον περιβαλλοντολόγο και ακτιβιστή για το κλίµα T. Flannery, η κατάρριψη τόσων ρεκόρ θερµοκρασίας είναι δείκτης της αλλαγής του κλίµατος στην Αυστραλία και δεν συνιστά απλά ένα µεµονωµένο περιστατικό. Το φαινόµενο είχε προβλεφθεί από επιστήµονες δεκαετίες πριν και σχετίζεται µε την αυξανόµενη συγκέντρωση αερίων του θερµοκηπίου στην ατµόσφαιρα. Οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες ωθούν, πλέον, τους Αυστραλούς να ξανασκεφτούν τη στάση τους απέναντι στην κλιµατική αλλαγή.

Νέα κανονικότητα τα ακραία καιρικά φαινόµενα

Οι µετεωρολογικές υπηρεσίες δηλώνουν ότι δεν πρόκειται για µεµονωµένο περιστατικό ακραίων καιρικών φαινοµένων αλλά για µια καινούργια κανονικότητα. Ενδεικτικό είναι ότι µε βάση τα στοιχεία της Εθνικής Ωκεανογραφικής και Ατµοσφαιρικής Υπηρεσίας (NOAA) των ΗΠΑ, το 2012 ήταν η δέκατη πιο θερµή χρονιά παγκοσµίως από το 1880, όταν ξεκίνησε η τήρηση αρχείων, ενώ όλα τα έτη του 21ου αιώνα (2001-2012) βρίσκονται µέσα στα δεκατέσσερα θερµότερα έτη της ίδιας περιόδου.

Η Αυστραλία είναι ο µεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα, το καύσιµο µε τη µεγαλύτερη παραγωγή αερίων του θερµοκηπίου, έχει ένα ιδιαίτερα ισχυρό λόµπυ εξορύξεων και είναι ο µεγαλύτερος κατά κεφαλή ρυπαντής άνθρακα µεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Στο πολιτικό σκηνικό, η πρωθυπουργός της Αυστραλίας J. Gillard δήλωσε ότι «αν και δεν µπορούν όλα τα φαινόµενα να οφείλονται στην κλιµατική αλλαγή, γνωρίζουµε ότι µε την πάροδο του χρόνου θα βιώσουµε πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και φαινόµενα ως αποτελέσµατα της κλιµατικής αλλαγής».

Ο W. Truss, ηγέτης της (συντηρητικής) αντιπολίτευσης, ισχυρίστηκε ότι είναι απολύτως απλοϊκό να συνδέονται οι καταστροφικές αυτές πυρκαγιές µε την κλιµατική αλλαγή.

Σε συνέντευξή της στο Democracy Now η A. Rose, ιδρυτικό µέλος και πρόεδρος της αυστραλέζικης οργάνωσης Youth Climate Coalition, αναφέρεται στο πώς γίνεται γνωστή µέσω των ΜΜΕ η σύνδεση των ακραίων καιρικών φαινοµένων και της κλιµατικής αλλαγής. Κάποια µέσα ρητά αναφέρονται στη σύνδεση µεταξύ των δύο φαινοµένων, ενώ κάποια άλλα την αγνοούν. Το κίνηµα για την κλιµατική αλλαγή στην Αυστραλία προσπαθεί να κάνει γνωστή αυτή τη σύνδεση και να ισχυροποιήσει την κινηµατική και επιστηµονική κοινότητα ώστε να αντιµετωπίσει όχι µόνο τις βραχυπρόθεσµες επιπτώσεις αλλά και µακροπρόθεσµα σχετικά µε τα ακραία καιρικά φαινόµενα που αντιµετωπίζει η χώρα, τα ζητήµατα της διατροφικής ασφάλειας, της υγείας, της αντοχής και προσαρµογής των υποδοµών.

Στην επιστηµονική κοινότητα, ενώ οι ερευνητές µετά τις µεγάλης εµβέλειας πυρκαγιές που απείλησαν τα σπίτια και τις ζωές των Αυστραλών το 2009 ήταν έτοιµοι να τις συνδέσουν άµεσα µε την κλιµατική αλλαγή, η σηµερινή σιωπή τους είναι αξιοσηµείωτη. Σε περσινό άρθρο Αυστραλών ερευνητών προβλεπόταν ο αυξηµένος κίνδυνος πυρκαγιών στις περιοχές που σήµερα βιώνουν τις χειρότερες συνέπειες του φαινοµένου. Αν και στο άρθρο αναφερόταν ότι οι κλιµατικές τάσεις που προβλέπονται για το µέλλον αποτελούν συνέπεια της κλιµατικής αλλαγής, επισηµαίνεται επίσης ότι η συγκεκριµένη έρευνα δεν µπορεί να διαχωρίσει την επιρροή του φαινοµένου, αν είναι υπάρχουσα, από τη φυσική µεταβλητότητα του κλίµατος. Αυτή η δήλωση έδωσε τροφή στους σκεπτικιστές της κλιµατικής αλλαγής.

Οι πολυεθνικές χρηµατοδοτούν τους αρνητές του φαινοµένου

Κι ενώ αυτά συµβαίνουν στην Αυστραλία, στο διεθνές σκηνικό αποκαλύπτεται η προσπάθεια των εξορυκτικών εταιριών να ενισχύσουν τον κλιµατικό σκεπτικισµό χρηµατοδοτώντας πανεπιστηµιακά και ερευνητικά κέντρα που είτε αρνούνται ολικά το φαινόµενο της κλιµατικής αλλαγής είτε την αποσυνδέουν από τις ανθρωπογενείς αιτίες. Όπως αναφέρει πρόσφατο άρθρο στη βρετανική Independent, ο αµερικάνικος όµιλος επιχειρήσεων Koch Industries Inc µε δραστηριότητες στη βιοµηχανία πετρελαίου, χηµικών και φυσικού αερίου έχει χρηµατοδοτήσει τα τελευταία χρόνια παρόµοιες ερευνητικές οµάδες. Μόνο για την περίοδο 2007-2010 ο όµιλος δαπάνησε πάνω από 10 εκ. δολάρια, µέσω θυγατρικών του ινστιτούτων (π.χ. το Knowledge and Progress Fund) στην έρευνα ενάντια στην ύπαρξη του φαινοµένου της κλιµατικής αλλαγής. Ενδεικτικό είναι ότι για το 2011 το 15% των εσόδων του πανεπιστηµίου George Masson στις ΗΠΑ (µε έντονη ερευνητική παρουσία στο πλαίσιο του κλιµατικού σκεπτικισµού) προήλθε από τον όµιλο Koch Industries Inc. O R. Brulle, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήµιο Drexel της Φιλαδέλφειας, σηµειώνει ότι την τελευταία δεκαετία περίπου 500 εκ. δολάρια έχουν δοθεί µέσω ανώνυµων δωρεών από επιχειρήσεις σε οργανισµούς µε στόχο την υπονόµευση του φαινοµένου της κλιµατικής αλλαγής. Με την ανωνυµία τους, υποστηρίζει, προσπαθούν να υπονοµεύσουν και τη στόχευση της κοινής γνώµης απέναντι τους ως υπαίτιους αλλά και αρνητές του φαινοµένου της κλιµατικής αλλαγής.

ΙΝΩ ΣΙΩΖΙΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΕΓΡΑΚΗΣ

δείτε/ διαβάστε:

Συνέντευξη της Anna Rose του Youth Climate Coallition στην εκποµπή Democracy Now για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία και τη σύνδεση τους µε την κλιµατική αλλαγή. Διαθέσιµη στο: http://www.democracynow.org

Τα στοιχεία της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) για την κλιµατική αλλαγή (Η 5η αναφορά αποτίµησης αναµένεται να ολοκληρωθεί το 2013/14). Διαθέσιµα στο: http://www.ipcc.ch/

Τα στοιχεία του 2012 της Εθνικής Ωκεανογραφικής και Ατµοσφαιρικής Υπηρεσίας (NOAA) των ΗΠΑ για το κλίµα παγκόσµια. Διαθέσιµα στο: http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/

Ο ιστοχώρος του Climate Space 2013 που θα φιλοξενηθεί στο Παγκόσµιο Φόρουµ της Τυνησίας, 26-30 Μαρτίου. Ακτιβιστές-τριες, κοινωνικά κινήµατα και συλλογικότητες θα βρεθούν να συζητήσουν τα αίτια, τις επιπτώσεις, τους αγώνες, τις εναλλακτικές λύσεις και τις στρατηγικές για την αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής. Διαθέσιµα στο: http://climatespace2013.wordpress.com

Advertisements