Τα «παράγωγα» των πετρελαϊκών δικάζονται!

OEL PREISΣτις 30 Ιανουαρίου ολλανδικό δικαστήριο έκρινε ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell είναι υπεύθυνος για τη µη πρόληψη της ρύπανσης σε γεωργικές εκτάσεις στην περιοχή Ikot Ada Udo, της Νιγηρίας. Την υπόθεση έφεραν στο φως τέσσερις νιγηριανοί αγρότες µαζί µε την περιβαλλοντική οργάνωση Φίλοι της Φύσης, της Ολλανδίας. Είναι η πρώτη φορά που η Shell καταδικάζεται και επιβαρύνεται µε αποζηµιώσεις για τις οικολογικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τις δραστηριότητές της. Το παράδοξο είναι ότι τα δικαστήρια της Νιγηρίας δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν σε µια τέτοια απόφαση παρόλες τις συνεχείς καταγγελίες και µηνύσεις από τους νιγηριανούς αγρότες που χρειάστηκε να φτάσουν µέχρι την Ολλανδία, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρίας για να δικαιωθούν.

Η απόφαση, αν και αφορά µόνο τρεις από τις χιλιάδες διαρροές πετρελαίου στην περιοχή, αποτελεί µια νίκη για τους κατοίκους της περιοχής. Οι ίδιοι βέβαια συνεχίζουν να βιώνουν καθηµερινά την καταστροφή του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής τους από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της εταιρίας. Στον αντίποδα οι κάτοικοι δύο άλλων χωριών στη Νιγηρία, Goi και Oruma που επίσης κινήθηκαν νοµικά εναντίον της Shell, δεν δικαιώθηκαν καθώς η εταιρία ισχυρίστηκε ότι στις περιοχές δεν δραστηριοποιείται η ίδια αλλά η εταιρία SPDC. Το γεγονός ότι η SPDC είναι 100% θυγατρική της Shell µάλλον δεν ενδιέφερε τους δικαστές!

Την ίδια στιγµή, την επιβολή του µεγαλύτερου προστίµου στην αµερικανική ιστορία στη βρετανικών συµφερόντων πετρελαϊκή ΒΡ ενέκρινε αµερικανικό δικαστήριο, για την περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού το 2011. Το πρόστιµο ύψους 4 δισ. δολαρίων επιβλήθηκε µετά από ακρόαση µαρτύρων, συµπεριλαµβανοµένων µελών των οικογενειών των θυµάτων, εργαζοµένων στα συνεργεία καθαρισµού, καθώς και µελών της Ένωσης Αλιέων Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι πετρελαϊκές λοιπόν, πληρώνουν πρόστιµα αλλά τα «παράγωγά» τους συνεχίζουν να καταστρέφουν το περιβάλλον και τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων ανά τον κόσµο.