ήρθε η ώρα να σταματήσει το έγκλημα του ΧΥΤΑ Φυλής;

photo-20Όταν η υποψήφια (και επόμενη) περιφερειάρχης Αττικής χαρακτηρίζει τη Φυλή ως «προδιαγεγραμμένο έγκλημα μακράς διάρκειας» και η επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου», τότε είναι ξεκάθαρο ότι η ομερτά που υπήρχε για χρόνια ολόκληρα γύρω από αυτό το συνειδητό έγκλημα, επιτέλους άρχισε να σπάει.

Όμως ποιοι ήταν αυτοί που δεν μιλούσαν τόσα χρόνια για τη Φυλή; Ποιοι ήταν αυτοί που έστηναν φιέστες για να δείξουν πως η παλιά χωματερή θα γινόταν, μετά την αποκατάστασή της, παιδικές χαρές και χώροι περιπάτου; Ποιοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν συνεχώς τη λειτουργία και νέων εγκαταστάσεων σε αυτόν το χώρο, όταν ήξεραν πολύ καλά τι ακριβώς συμβαίνει;

Και το πιο κρίσιμο ερώτημα: ποιοι είναι αυτοί που σχεδίασαν την κατασκευή των νέων τεράστιων μονάδων επεξεργασίας (ΜΕΑ) σε αυτόν τον πολύπαθο χώρο; Με ποια κριτήρια; Τι παραδοχές πήραν υπόψη τους προκειμένου να προτείνουν την εγκατάσταση των τριών νέων ΜΕΑ δυναμικότητας 1.180.000 σε αυτόν τον τόσο επιβαρημένο χώρο; Οι μελετητές του ΠΕΣΔ Αττικής, οι αρχιτέκτονες του σχεδίου των νέων ΜΕΑ και οι εντολείς τους, οφείλουν τώρα να μιλήσουν.

Η Ρένα Δούρου είναι ξεκάθαρη. Λέει πως πρόκειται περί εγκλήματος και επικαλείται την έκθεση της Επιτροπής Αναφορών και την ίδια την πραγματικότητα. Ο αντίλογος ποιος είναι; Τι λέει ο κ. Σγουρός και οι άφαντοι υποστηριχτές του ΠΕΣΔ Αττικής; Είναι σίγουρο πως για την ταμπακιέρα δεν θα μιλήσουν και πάλι. Θα κάνουν αυτό που ξέρουν καλά. Θα συκοφαντούν όποιον λέει πως πρέπει να κλείσει η ΟΕΔΑ Φυλής και θα κινδυνολογούν λέγοντας πως αν κλείσει η Φυλή θα χαθούν θέσεις εργασίας, θα χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια και θα πνιγεί η Αθήνα στα σκουπίδια γιατί δεν μπορεί να αναθεωρηθεί ο ΠΕΣΔ Αττικής και να βρεθούν νέοι χώροι τελικής διάθεσης. Όπως έλεγαν τόσα χρόνια ψέματα για την κατάσταση στη Φυλή προκειμένου να πλουτίζει ένα ολόκληρο σύστημα εργολάβων, μελετητών, δημοτικών αρχόντων και διάφορων παρατρεχάμενων, το ίδιο θα κάνουν και τώρα.

Μόνο που τώρα τα ψέματα τελείωσαν. Η Ρένα Δούρου δεσμεύτηκε για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔ Αττικής και ο Κώστας Λουμιώτης ως υποψήφιος δήμαρχος Φυλής δεσμεύτηκε πως θα καλέσει το λαό της Φυλής σε δημοψήφισμα για το οριστικό κλείσιμο της ΟΕΔΑ.

Σήμερα υπάρχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις να μπει οριστικό τέλος στο μεγαλύτερο περιβαλλοντολογικό έγκλημα στην Αττική. Η δέσμευση της Δούρου και της «Δύναμής Ζωής» είναι ξεκάθαρη:

• Να μην εγκατασταθούν στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Φυλής νέες μονάδες επεξεργασίας (βιοξήρανσης, δεύτερου ΕΜΑΚ, κομποστοποίησης προδιαλεγμένου υλικού και αεριοποίησης).

• Να εκπονηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ. Το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει και κλίμακα μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που θα πηγαίνουν για ταφή για όσο διάστημα λειτουργεί η εγκατάσταση σαν χώρος τελικής διάθεσης.

• Να γίνει μεταφορά της μονάδας καύσης των νοσοκομειακών εκτός αστικού ιστού.

• Να υπάρξει ένταξη της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων Φυλής και της ευρύτερης περιοχής σε άμεσο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αξιολόγησης – αποκατάστασης.

Όμως αν δεν γίνει αυτό τώρα και αν οι νέες ΜΕΑ εγκατασταθούν και λειτουργήσουν στη Φυλή, τότε το έγκλημα θα συνεχίζεται για πολλές δεκαετίες ακόμα και όσα εναλλακτικά σχέδια υπάρχουν για διαχείριση με δημόσιο χαρακτήρα και φιλική στο περιβάλλον, θα πεταχτούν στα σκουπίδια προς μεγάλη ανακούφιση του κυκλώματος.

ΘΩΜΑΣ ΜΠΙΖΑΣ

μέλος του Γ.Σ της ΠΟΕ-ΟΤΑ